Gulyás: nagy dolog Mocsai Lajos nyomdokaiba lépni

Gulyás Péter, a Telekom Veszprém másodedzője szerint nagyon nagy dolog Mocsai Lajos nyomdokaiba lépni, ugyanis legutóbb vele lettek százszázalékos teljesítménnyel bajnokok a bakonyiak a férfi kézilabda NB I-ben.

A Veszprém az alapszakaszban mind a 26 meccsét megnyerte, majd szerdán 34-30-ra győzött Szegeden a döntő második mérkőzésén, ezzel 2-0-s összesítéssel zárta az egyik csapat második győzelméig tartó párharcot.

A két együttes idénybeli hét egymás elleni meccsét kivétel nélkül a veszprémiek nyerték, ráadásul a legutóbbi hat alkalommal a csongrádiak egyetlen egyszer sem vezettek.

"Fantasztikus klubról van szó, amelyet legyőztünk hétszer. Ráadásul hétszer játszani egy csapat ellen nagyon nem egyszerű. Hétszer ugyanúgy belemenni és ugyanúgy megmutatni, hogy te vagy a jobb, az nagyon nehéz dolog, és rendkívül boldogok vagyunk, hogy ez sikerült" - nyilatkozta a finálé után Gulyás Péter az MTI-nek.

Hozzátette, a szerdai első félidőben támadásban voltak problémáik, például gyorsan veszítettek labdát, vagy felelőtlen megoldásokat választottak, és ebből tudtak építkezni, gyors gólokat lőni, felzárkózni a szegediek.

"A második felvonásban ezeket a dolgokat nem engedtük meg magunknak, nem szórtuk el a labdákat, koncentráltan építettük folyamatosan az eredményt" - magyarázta Gulyás.

A szakember felidézte, játékosaiknak a meccs elején, sőt már a felkészülés során is hangsúlyozták, hogy ez a meccs sokkal másabb lesz, mint az összes többi, ez látszott a hangulatán és a kontaktokon is.

"A Szegednek nyilván nagyon rosszul esett, hogy hatszor kikapott, de nekünk hetedjére is ugyanúgy meg kellett mutatnunk, hogy jobbak vagyunk. Ez nagyon nehéz dolog a sportban" - vélekedett a játékosként 111-szeres válogatott jobbszélső.

A bakonyiak a bajnokság mellett a Magyar Kupát is megnyerték, de a Bajnokok Ligájában nem jutottak a négy közé. Gulyás szerint egy szezont mindig egészében kell nézni, márpedig voltak nagyon szép győzelmeik, sőt sportágtörténeti dolgokat vittek véghez. Példaként említette, hogy a Veszprém 2011 után - amikor még Mocsai Lajos volt a vezetőedző - zárta ismét százszázalékos teljesítménnyel a hazai idényt.


MTI/Szigetváry Zsolt

"Azt gondolom, Mocsai Lajos után újat csinálni megsüvegelendő dolog, még akkor is, ha a BL miatt rossz a szánk íze, és mindenki többet várt a csapattól. Azt gondolom, egy ilyen edző nyomdokaiba lépni, történelmet írni a klubbal nagyon nagy dolog" - szögezte le.

A veszprémiek zaklatott időszakon vannak túl, hiszen a Bajnokok Ligájából kiestek a negyeddöntőben, ezután a szurkolók előbb tüntetésen, majd petícióban követelték, hogy a vezetőség ne hosszabbítsa meg Momir Ilics vezetőedző és Gulyás Péter szerződését. Gulyás közölte, továbbra sem tudja, mi lesz velük.

"Megtettük, ami tőlünk telik. Minden tudásunkat beleadtuk, 24 órában a csapattal foglalkoztunk" - nyilatkozta.

Mint kifejtette, az első években veszítettek pontokat kisebb csapatok ellen a bajnokságban, utána arra összpontosítottak, hogy ezeket kijavítsák. Hozzáfűzte, játékosaik a mostani szezonban végig olyan nyomás alatt játszottak, hogy gólrekordot döntöttek, 41 találat volt az átlaguk az élvonalban.

A Telekom Veszprém története 28. bajnoki címét ünnepelte szerdán.

"A jelen pillanatban erősebb játékosállománnyal rendelkező és jobb állapotban lévő csapat nyerte meg a mai küzdelmet" - szögezte le az MTI-nek nyilatkozva Kárpáti Krisztián, a Szeged vezetőedzője.

Hozzátette, volt egy rossz periódusa a mérkőzésnek - amikor Borut Mackovsek négyperces kiállítást kapott -, amiből még fölálltak, de Matej Gaber sérülése teljesen beszűkítette a lehetőségeiket.

"Néha talán az volt a baj az év közben, hogy túlságosan korán megadtuk magunkat a Veszprém ellen. Ilyen szempontból tisztességesen zártuk az évet" - magyarázta.

Azt már tavaly május elején bejelentették, hogy Kárpáti megbízatása egy idényre szól, mert idén nyártól a svéd Michael Apelgren lesz a vezetőedző. Mint elmondta: amikor megkapta a feladatot, már tudta, hogy rettenetesen nehéz lesz ez az időszak, amikor már közeledik az év vége, az olimpiai selejtező, meg az olimpia.

"Azt gondolom, ősszel egy fejben, mentálisan sokkal összeszedettebb, fizikálisan sokkal erősebb csapat játszott, ezt mutatják az eredmények is. Az Európa-bajnokság és az olimpiai selejtező után jöttek a sérülések, illetve kiderült, ki marad, és ki megy. Akkor már nagyon nehéz volt azt a koncentrációt fenntartani a mérkőzéseken, illetve a hétköznapokban, ami jellemzett minket decemberig" - nyilatkozta Kárpáti.

A mester hangsúlyozta, a minimális célt teljesítették, amiért megkapta a megbízatást, vagyis döntőbe jutottak a Magyar Kupában, a bajnokságban és az egyenes kieséses szakaszba kerültek a Bajnokok Ligájában, mégsem maradéktalanul elégedett magával, és "az egésszel" sem, hiszen egy sportoló azért sportol, hogy bravúrokat vagy csodát érjen el.

"Nagyon szerettem volna, ha a három front közül legalább az egyikben ez összejön. Ez most nem adatott meg, viszont jó lecke volt. A minimális célt teljesítettük, a bravúr, a csoda elmaradt" - értékelte az idényt a Szeged szakembere.