Parádés győzelem a Zagreb ellen

Fazekas és Vujin kiemelkedő játékának is köszönhetően sima győzelmet aratott az MKB Veszprém a füredi Laver-kupa döntőjében.

A döntő előtt rendezték a torna bronzmérkőzését, ahol a magyar ezüstérmes, a tegnapi elődöntőben a Veszprémmel szemben alulmaradó Pick Szeged, az RK Zagreb ellen vereséget szenvedő Csehovszki Medvegyivel találkozott. A Tisza-partiak remek játékkal, többek között Beocanin 8 góljának köszönhetően, 22:13-as első félidő után 37:26-ra diadalmaskodott, ezzel megszerezve a torna harmadik helyét.

Teltház előtt vette kezdetét a Laver-kupa döntője, amelyet a tavalyi döntő visszavágójának is tekinthettünk, hiszen az előző balatonfüredi tornán is az MKB és a Zágráb játszotta a finálét, akkor 34:32 arányban a Veszprém diadalmaskodott.

Fazekas remek védéseivel kezdődött az összecsapás, így 5 perc elteltével Sulic góljával már 3:1 állt az eredményjelzőn. A horvátoknál Zlatko Horvat járt élen a gólszerzésben, a bakonyiaknál Perez és Iváncsik Tamás talált a kapuba, de a 10. percre Balic átlövésével egy gólra zárkóztak a vendégek (6:5).

Fazekas továbbra is bravúrt bravúrra halmozott, előbb Kopijar két próbálkozását hárította, majd Horvat hetesét is sikerült kitornáznia. Ezt kihasználva a veszprémiek fokozatosan növelték az előnyüket, Vujin és Iváncsik Tamás góljaival hat perc alatt hatot rámoltak be a horvát kapuba, így a 17. percre már 12:5 volt az állás. A szinte labdával nem találkozó Sego helyett Skof érkezett a zágrábiaknál, míg az MKB-nál időlegesen Liszkainak kellett Fazekast váltania kapuban, mivel egy lövés után a kiválóan védő portás ujjsérülést szenvedett.

Vujin továbbra is megállíthatatlan volt, hetesből, átlövésből, egyéni akció után is eredményes volt, így nem csökkent a különbség a két csapat között (26. perc: 16:10). Perez kiállítása után a horvátok három gólt lőttek zsinórban, de Mocsai Lajos időkérése után rendeződött a csapat, és Sulic két góljával megnyugtató előnnyel vonulhattak pihenőre a srácok (18:14).

A második félidőben a veszprémieknél Gulyás Péter, a zágrábiaknál az ex-MKB-s Pesic, és a Dunaferr volt játékosa, Kopco lépett pályára. Egyikőjük sem tétlenkedett, Pesic előbb Vujin átlövését, majd hetesét hárította, míg Gulyás egy, Kopco két gólt szerzett, így a 34. percben 21:17 állt az eredményjelzőn. Sulic és Iváncsik Gergő gyors találataival növelte előnyét a Veszprém (23:18), majd három perc gólcsend következett, de nem eseménytelenül. Pesic védte Iváncsik Gergő ziccerét és Vujin bombáját, míg a másik oldalon Fazekas hárította Strlek büntetőjét, miközben Terzic és Vilovski is kétperces kiállítást kapott.

Az emberhátrány ellenére a horvátok nem tudták csökkenteni a hátrányukat, sőt Gulyás kettős hátrányból talált a kapuba, majd Vujin is megvillant (40. perc: 25:19). A játékrész közepén felváltva estek a gólok, Vujin közben megszerezte a 10. gólját is (44. perc: 28:22). A következő hat percben Fazekas Nándor „lehúzta a rolót”, miközben a veszprémiek az extraklasszis teljesítményt nyújtó Vujin bombáival, öt gólt rámoltak be Pesic hálójába (50. perc: 33:22).

A végjátékban Mocsai Lajos pályára küldte Liszkait, Koraziját, Nagy Kornélt és Császár Gábort is. Utóbbi kettő a hajrában három alkalommal zörgette meg a zágrábiak hálóját, míg a vendégeknél Maric volt elemében, aki négy gólt szerzett az utolsó percekben, beállítva ezzel a 39:28-as végeredményt.

MKB Veszprém - RK Zagreb 39:28 (18:14)

MKB Veszprém: Fazekas - Iváncsik T. 4, Vilovski 1, Terzic 2, Perez 1, Sulic 6, Iváncsik G. 4. Csere: Liszkai (kapus), Gulyás 2, Császár 2 (1), Vujin 14 (4), Korazija, Eklemovic 2, Nagy K. 1. Vezetőedző: Mocsai Lajos

Zagreb: Sego - Horvat 6 (1), Kopljar 3, Balic 4, Gál, Valcic 4, Vukic 2. Csere: Skof, Pesic (kapusok), Maric 3, Kopco 1, Spiler 3 (1), Gojun 2, Strlek, Bogunovic.

Hétméteresek: 8/5 ill. 6/2.
Kiállítások: 8 perc ill. 14 perc.

A torna legjobb kapusa: Fazekas Nándor (MKB Veszprém KC).
A torna legjobb játékosa: Zlatko Horvat (Zagreb).
A torna gólkirálya: Marko Vujin (MKB Veszprém KC) 22 góllal.