Számára semmi sem akadály

A VEDAC sportolója, Minczér Albert eltökélten készül az idei szezonra, a nyári Európa-bajnokságra már megfutotta a szintet, és a következő feladatok mellett már a Londoni Olimpia lebeg a szeme előtt, céltudatosan építi pályafutását.

Hogyan ismerkedtél meg az atlétikával?

Édesapám is atletizál, és eleinte ő szerette volna, hogy ebbe az irányba induljak. Általános iskola ötödik osztályos voltam, amikor először levitt edzésre Esztergomban. Ott ismerkedtem meg a nevelőedzőmmel, akivel a mai napig nagyon jó viszonyban vagyok. Sokszor elindítottak utcai futóversenyeken, amiket rendre megnyertem a saját korosztályomban.

Hogyan kerültél Veszprémbe?

Tatán, egy rendezvényen ismerkedtem meg a jelenlegi edzőmmel, Tóthné Stupián Anikóval, akinek akkori trénerem mutatott be. Következő évben a VEDAC futócsoportja Esztergomba jött edzőtáborozni, ahol jobban megismerkedtem Anikóval, és mondta, hogy szeretettel vár Veszprémben a saját csoportjában. A középiskola első osztályát már itt jártam az Ipari Szakközépiskolában, Veszprémben.

Jelenleg a TF sportszervezői szakára jársz. Hogyan jutottál el a TF-re?

2005-ben sikeresen leérettségiztem, és túl voltam egy Junior EB-n, ahol ezüstérmet szereztem. Ezt követően kezdtem Veszprémben az egyetemet, de mivel nagyon sokszor ütközött az órák időpontja az edzésével, elég keveset jártam be, és ahogy telt az idő, a szak is egyre kevésbé tetszett, amire jártam. 2006-ban a felnőtt Európa-bajnokságra készültem, mindent annak vetettem alá, hogy sikerüljön kijutnom. Rájöttem, ahhoz, hogy átkerüljek a junior korosztályból a felnőttbe, minőségi és mennyiségi javulást kell az edzésekbe belevinni. Sajnos egy csúnya sérülés is közbejött, aminek műtét lett a vége. Jelenleg másodéves vagyok a Testnevelési Főiskola sportszervező szakán. Az, hogy levelező tagozatra járok, nagyban hozzájárul a színvonalas felkészülés folytatásához.

Mennyit tudsz speciálisan az akadályfutásra készülni?

Mindenképpen a versenyek visznek előre, és azok jelentik a speciális felkészülést egy-egy adott világversenyre is. Sajnos nem lehet háromnaponta akadályfutásban versenyezni, mert nem igazán tesz jót a lábaknak az akadályról akadályra való ugrálás.

Akadályfutásban elég nagy szerepe van a technikának. Hogyan tudsz erre gyakorolni?

A fedett pályás időszakban a csarnokban gyakoroltuk a pontos gátvételt. Igaz, most a verseny időszak alatt kissé háttérbe szorult ez, de hétfőtől újból elkezdtük a technikázást. Úgy vélem, a sikeres 3000 méteres akadályfutás nem csak a síkformán múlik, a megfelelő akadályvételnek is döntő szerepe van.

Mik a céljaid 2010-ben és a következő években?

Idén a legnagyobb célom a barcelonai felnőtt Eb-n való szereplés, ahol szeretnék 3000 méteres akadályon döntőt futni. Ott már bármi lehet, és számomra a döntő örömfutás lenne. Hosszú távú célom, hogy a 2012-es londoni Olimpián is részt vegyek, ahol szintén 3000 méteres akadályfutásban szeretnék rajthoz állni, és döntőbe jutni. Ehhez persze mindennek össze kell jönnie, és a sérüléseket is jó lenne elkerülni. Országos csúcsot szeretnék futni, ami 8:17,00 perc, és egészen reális célnak tűnik. Jelenleg az olimpiai B szintem már megvan tavalyról, de ha az A szint is sikerülne, biztos olimpiai résztvevő lennék.