Legyen hazai pálya hangulat!

A veszprémi játékosokkal tűzdelt magyar válogatott szövetségi kapitányát, Csoknyai Istvánt kérdeztük a januári EB-ről.

A következő egy hónapban Csoknyai István munkájának középpontjában a magyar válogatott áll, az óév utolsó napján beszélgettünk a közelgő ausztriai Európa-bajnokság esélyeiről.

- Sok idő nincs a felkészülésre az EB előtt. Hogyan alakul a válogatott programja?
- Valóban rövid az idő, de igyekszünk ezt minél hatékonyabban kihasználni. Január másodikán találkozunk a csapattal Tatán, ahol egy hetet töltünk, majd hetedikétől kilencedikéig Bécsújhelyen veszünk részt az Interwetten-kupán, ahol Horvátország, Lengyelország és Ausztria lesz az ellenfelünk. Ugyanazon a helyszínen zajlik a torna, mint ahol a csoportmérkőzéseket fogjuk játszani, így lehetőségünk lesz belakni az EB színhelyét. A felkészülésünket szolgáló tornán hasonló erősségi fokozatot képviselő ellenfeleink lesznek, a horvát-lengyel-osztrák hármas nagyjából megfelel a francia-spanyol-cseh triónak. A következő hetet Telkiben töltjük, két zárt kapus felkészülési mérkőzést játszunk valószínűleg a magyar junior válogatott ellen, rákészülünk a nagy megmérettetésre, majd 18-án utazunk Bécsújhelyre.

- Nem kerültünk könnyű csoportba az EB-n. Milyen esélyekkel vágunk neki a tornának?
- Rendkívül nehéz csoportba kerültünk, ráadásul sok problémánk volt az utóbbi időben. Sérülések, formahanyatlások és egy-egy játékos inkorrekt hozzáállása (Nagy László, Mocsai Tamás – a szerk.) mind-mind nehezítették a válogatott munkáját, morálisan is helyre kell tenni a csapatot. Türelemre van szüksége az átalakuló válogatottnak, ez az EB egy hosszú távú folyamat első állomása, de egyet biztosan megígérhetek: ez a csapat megalkuvás nélkül, mindent meg fog tenni a siker érdekében. Nagyon nehéz ellenfeleink lesznek, de talán a mérkőzések sorrendje szerencsés. A franciákkal kezdünk, akik egy világklasszis csapat, bármikor tudnak újat húzni. Bizonyára ők messzire tekintenek, EB döntőt akarnak játszani. Ezt kell kihasználnunk, hiszen ők is bármikor hibázhatnak, és az elején lehet sanszunk megfogni őket. A spanyolok szintén nagyon erős kerettel rendelkeznek, a legutóbbi VB-n nem jött ki nekik a lépés, de éppen ezért most még éhesebbek a sikerre. Jó teljesítménnyel felvehetjük velük a versenyt. A csehek elleni mérkőzést sokan kötelező győzelemnek tekintik, de ők a csapatépítésben előrébb járnak, mint mi. Természetesen le akarjuk győzni őket, amihez számítunk a szurkolók segítségére is.

- Bizonyára sok magyar szurkoló látogat ki Ausztriába. Számíthatunk hazai pálya hangulatra?
- Én nagyon bízom benne. A magyar emberek szeretik a kézilabdát, előre is köszönjük a támogatásukat. Ennek a fiatal csapatnak nagy szüksége lesz a segítségre, amivel jó eredményeket érhetnek el. Mindenképpen szeretnénk továbbjutni a csoportból.

Sok sikert kívánunk a válogatottnak, aki teheti látogasson el Ausztriába, játszanak a magyarok hazai pálya hangulatban!

Férfi Európa-bajnokság, 2010. január 19-31., Ausztria

Csoportbeosztás:
A-csoport (Graz): Horvátország, Oroszország, Norvégia, Ukrajna
B-csoport (Linz): Dánia, Izland, Ausztria, Szerbia
C-csoport (Innsbruck): Németország, Svédország, Lengyelország, Szlovénia
D-csoport (Bécsújhely): Magyarország, Franciaország, Spanyolország, Csehország

A D-csoport (Bécsújhely) menetrendje:

Január 19.
18:15 Spanyolország-Csehország
20:15 Franciaország-Magyarország
Január 20.
18:15 Csehország-Franciaország
20:15 Magyarország-Spanyolország
Január 22.
18:15 Franciaország-Spanyolország
20:15 Magyarország-Csehország

A csoportból az első három helyezett jut tovább. A középdöntőben a továbbjutók a C-csoport (Németország, Lengyelország, Svédország, Szlovénia) továbbjutóival mérkőznek január 24-én, január 26-án (mindkét versenynapon 16:15-kor, 18:15-kor és 20:15-kor) és január 28-án (16:30-kor, 18:30-kor és 20:30-kor) Innsbruckban.