Megvan az első bajnoki győzelem

Remek teljesítményt nyújtva nyerte meg első bajnokiját a Veszprém Kosárlabda Klub.

Új játékosával, Rosiccsal a soraiban kezdte a találkozót a Veszprém, és az első kosarat Takács szerezte. Ezután egy-egy tripla érkezett mindkét oldalon, előbb Botka, majd a Szabó révén. Madár büntetőivel és Szabó ziccerével nőt tovább a veszprémi előny, így időt kért a vendég kispad (3. perc: 10-3). Takács szép betörésével folytatódott a játék, majd Szabó is betalált, ezzel tíz pont fölé növelve a hazai előnyt. Pomázi triplájára Madár két, Takács három ponttal felelt. Ezután Máté kettő, Madár pedig előbb egy, majd három egységet termelt. Ekkor Pomázi is betalált kintről újra (7. perc: 23-12). Nem sokkal később Madár újra jól célzott távolról, majd Szabó is így tett, igaz közte Máté szerzett egy duplát a másik oldalon. Varga folytatta a veszprémi triplaesőt, de Pomázi is tartotta a lépést ebben a műfajban (10. perc: 32-19).

A második negyedet Máté két jó büntetője indította, majd Rosic szerezte meg első veszprémi pontjait egy szép betörés végén. Máté ismét mehetett büntetőzni, de csak egyszer talált be, Rosic viszont három pontot szerzett ekkor. Szicsák dobta be első kosarát a meccsen az egriektől, majd Máté triplájával közeledett tovább az Eszterházy. Prodanovic szép betörése törte meg a kisebb hazai pontcsendet. Szicsák újabb duplája után Szabó volt eredményes a fault ellenére is, majd Rosic vágott be egy újabb hármast. Madár gyönyörű betörése után Botka két jó büntetője következett, majd Szicsák is a vonalra állhatott, de csak egyszer talált be. Botka szép betörésével közeledtek az egriek, ezért Alex Geddes időt kért (16. perc: 46-34). A megbeszélés után Madár dobott be egy hármast, míg Szicsák két büntetőt, majd Varga is egy hármassal jelentkezett a hazai oldalon. Szicsák egy, Botka két büntetőt jegyzett, ám Szabó is betalált a másik oldalon egy betörés végén, majd egy támadással később kintről is. Botka újabb büntetőket dobott be, amelyet követően több pont már nem született a félidőben (20. perc: 57-40).


Fotó: Ulrich Tamás/veszpremkosar.hu

A vendégek részéről, Máté révén technikai faulttal indult a harmadik felvonás. Madár előbb bedobta a megítélt egy büntetőt, majd az akcióból elsüllyesztett egy hárompontost. Továbbra is jól védekezett a Veszprém, amit Szabó büntetőivel kamatoztatott elől. Szicsák kettő plusz egy pontot érő játéka után még mindig húsz pont volt a veszprémi előny (24. perc: 63-43). A vendégek időkérése után Szabó egy büntetőt jegyzett, majd egy támadással később Szeifert dobott be egy távoli triplát. Szabó újabb büntetőivel és egy leindítás végén dobott ziccerével távolodott tovább a VKK, majd Varga is elsüllyesztett egy hármast. Jött is az újabb vendég időkérés, hiszen már harminc pont fölött volt a differencia (26. perc: 74-43). Pomázi triplája törte meg az egri pontcsendet, majd Bajusz is betalált kintről. A veszprémi dobások nem sültek a negyed végén, de a vendégek sem tudtak közelebb zárkózni (30. perc: 74-48).

A záróetap Takács három és Prodanovic két pontjával vette kezdetét. Ekkor a másik oldalon Szicsák is betalált kintről. Takács folytatta a pontgyártást, négy pontot szerzett zsinórban. Varga talált be kétszer a büntetővonalról, viszont a másik oldalon Pomázi dobott egy triplát. Erre Rosic és Birkás dobott egy-egy duplát. Utóbbi saját labdaszerzését vitte aztán ziccerig, amit a fault ellenére bedobott, akárcsak a megítélt plusz egy büntetőt. Högerl értékesített egy saroktriplát a másik oldalon, majd egy-egy dupla érkezett mindkét oldalon, Birkás és Szicsák révén. Birkás újra betalált (36. perc: 96-59). Varga duplájával távolodott tovább a VKK, megközelítve a negyvenpontos különbséget. Hőgerl hármasa után Varga talált be faulttal együtt, és a büntetője is jó volt. Ezzel átlépték a száz pontot a hazaiak. Eközben a fiatalok is lehetőséget kaptak Alex Geddes edzőtől, Scheff, Ráskai és Végh is pályára lépett. Az utolsó percekben több eladott labda és rossz dobás jellemezte a veszprémi játékot, így a majdnem negyvenpontos különbség harmincra csökkent. A végeredményt Végh két jó büntetője állította be (40. perc: 103-71).

Nyilatkozatok

Alex Geddes, a Veszprém vezetőedzője: „Egyértelműen sokkal jobb teljesítményt nyújtottunk. Ez az, ami miatt örülnünk kell, hiszen ha az eredményjelző nem is irreleváns, de kevésbé fontos a csapatsportokban. A csapatsportok a teljesítményről szólnak. Mindazokat a célokat, amelyeket a meccs előtt kitűztünk magunknak, annak érdekében, hogy nyerjünk, sikerült elérnünk. Ezért is örülök a srácoknak különösen, hiszen szinte tökéletesen végrehajtották a meccstervet. Megfelelő módon támadtunk és védekeztünk. Örülök, hogy a hazai nézők a teljesítménynek és a végeredménynek is tapsolhattak ezúttal. Remélem, hogy a következő héten tovább fejlődünk, és mostantól ezt a mai teljesítményt fogjuk az alapnak tekinteni. Már nagyon várjuk a következő összecsapást, amelyre azonnal el is kezdjük a felkészülést.”

Klepej Roland, az Eszterházy vezetőedzője: „Az első félidőre, sőt a mérkőzés egészére vonatkozóan elmondhatjuk, hogy egy remek kinti dobóformát kifogó Veszprémmel találkoztunk. Az első félidőben tulajdonképpen el is döntötték a meccset, hiszen kaptunk ötvenhét pontot húsz perc alatt, amely rengeteg, ráadásul közel a fele hárompontosból érkezett. Megpróbálkoztunk többféle védekezéssel is, de sajnos nem találtuk az ellenszerét a kinti dobásaiknak. Nem segítette a helyzetünket, hogy a második félidőre elveszítettük az irányítónkat, onnantól pedig sajnos, meg volt pecsételve a sorsunk. Bízom benne, hogy minél hamarabb felépülnek a sérültjeink. A Veszprém csapatának gratulálok, és további sok sikert kívánok nekik a bajnokságban.”

Férfi kosárlabda, NB I/B Zöld csoport, alapszakasz 4. forduló
Veszprém Kosárlabda Klub – Eszterházy SC 103-71 (32-19, 25-21, 17-8, 29-23)
Veszprém, Vetési Albert Gimnázium, 150 néző Játékvezetők: Radnóti Miklós, Téczely Roland Balázs és Nagy Bence László

Veszprém: Prodanovic 4, Takács 14/6, Madár 21/12, Rosic 10/6, Szabó 24/9. Cserék: Scheff, Varga 16/9, Ráskai, Szeifert 3/3, Végh 2, Birkás 9. Edző: Alex Geddes

Eszterházy: Bajusz 2, Szicsák 16/3, Botka 11/3, Pomázi 17/15, Gilszki 7. Cserék: Máté 10/3, Kocsis, Hőgerl 6/6, Sárosi, Lengyel 2, Kerekes. Edző: Klepej Roland