Győztes bemutatkozás Amerikának

Két héten belül a második sztárgárda hajtott fejet az MKB Veszprém KC csapata előtt, a veszprémi srácok a Hamburg után a Montpelliert is legyőzték hazai pályán. A francia bajnok elleni találkozó különlegességét az adta, hogy ez volt az első kézilabda mérkőzés, amit kísérleti jelleggel az Amerikai Egyesült Államokban is közvetítettek.

Mintegy 30 millió amerikai háztartásban volt elérhető az a BL-mérkőzés, melyen egy közép-európai ország kisvárosának Európa-szerte ismert nagycsapata szenzációs hajrát nyitva, zsinórban öt gólt szerezve győzte le Franciaország jelenleg legerősebb együttesét. Egy lelkes kommentátor angol nyelven, pártatlanságától függetlenül óriási lelkesedéssel és átéléssel közvetítette a találkozót a tengerentúli sportszerető közönségnek, akiknek legalább annyira ismeretlen sportág a kézilabda, mint számunkra az ezredfordulón az ő egyik nemzeti sportáguk, az amerikai foci volt.

- Büszkének kell lennünk arra, hogy Amerikában közvetítették a mérkőzést, és a mi győzelmünkkel reklámozhatta Európa a tengerentúlon a kézlabdát. Azzal, hogy a Hamburg után a Montpelliert is legyőztük, mi lettünk a meglepetéscsapat a csoportban, és elszántan készülünk a következő mérkőzésekre. A Montpellier jelentős állami támogatással működő csapat, tele világ- és Európa-bajnokokkal. Itthon nincs lehetőségünk modellezni azt az agresszív védekezést, amit ők képviselnek, és a megfelelő támadójátékot is az ilyen kiélezett meccseken kell megtanulnunk. Ennek ellenére nem maradtunk le tőlük, jobb volt a védekező százalékunk, amíg ők három labdát vettek el tőlünk, addig mi hetet tőlük – érvelt Mocsai Lajos, az MKB Veszprém KC mesteredzője.

A csoportrangadón tiszteletét tette Zdravko Zovko, a Veszprém egykori trénere, Kirsner Erika, világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó, valamint a kezdődobást elvégző, kiváló úszó, Cseh László is. A fantasztikus atmoszférát teremtő közönség biztatása mellett szenzációs hajrát nyitott az 55 percen keresztül hátrányban lévő veszprémi csapat, végül 27:26-ra megnyerte az összecsapást, és megduplázta előnyét a francia bajnokkal szemben. Mocsai Lajos együttese továbbra is száz százalékos a csoportban, és négy ponttal előzi meg a 2. helyre pályázó Montpelliert.


A mérkőzésről készült fotók a képre katintva érhetők el

- Sikerült az utolsó negyed órára megtalálni a gyenge pontokat a francia védelemben, és kevesebb hibával befejezni a támadásokat. Csodálatos mérkőzés volt, csodálatos közönséggel, óriási erőfeszítésekkel, a szurkolóink segítségével sikerült itthon tartani a két pontot. Hatalmas segítség volt számunkra, hogy még hátrányban is felállva tapsolt a közönség, és belehajszolt minket a győzelembe – mondta Mocsai Lajos.