Nagyot harcolt a Veszprém, de a Berettyó nyerte a Magyar Kupát

A légiósokkal teletűzdelt Berettyóújfalu csak hosszabbítás után tudta legyűrni a szívósan küzdő Veszprémet a futsal Magyar Kupa szigetszentmiklósi fináléjában.

Fennállása legfényesebb sikerére készült a veszprémi futsalcsapat a Magyar Kupa szigetszentmiklósi négyes döntőjében. Mint arról szombaton beszámoltunk, az elődöntőben az 1. FCV – Tatai József mesterhármasával – 3-0-ra legyőzte a Dunaferrt, a Berettyóújfalu pedig 4-2-re verte a Haladást. A mieink így 2015 után másodszor is bejutottak a sorozat fináléjába, s mivel négy évvel ezelőtt ezüstérmet szereztek a Győrrel szemben, most lehetőségük nyílt, hogy túlszárnyalják eddigi legjobb eredményüket.

Nem ígérkezett persze könnyűnek a feladat, hiszen a korábbi háromszoros bajnok és kétszeres MK-győztes, négy légióssal felálló Berettyó veretlenül nyerte meg az NB I alapszakaszát, amelynek során oda-vissza legyőzte a második Veszprémet.

Taktikus tapogatózással indult a finálé, egyik kapu sem forgott különösebb veszélyben. A 4. percben aztán Komáromi jobboldali berúgása teljesen üresen találta meg a hosszú oldalon álló Gyurcsányit, aki higgadtan a léc alá lőtt (0-1).

Madarász János a gyors vezetés ellenére is időt kért, csapata pedig bátrabb játékra váltott. A félidő derekához érve aztán átvette az irányítást az MVFC. A 9. percben szép jelenet játszódott le a bakonyi kapu előtt: Rafinha kapáslövését Rábl sarkazta kapura, de a labda cél tévesztett. Kisvártatva azonban egalizált a rivális. Schmidmajer védte Rábl közeli lövését, a kipattanó Serginho elé került, ezt is kiütötte a veszprémi kapus, harmadjára Rafinha elé került a labda, aki már nem rontott (1-1).

A vezetést is megszerezhette volna a Berettyó a 14. percben. Takács jobboldali beadásánál Bencsik Ádám tisztázott nagyszerű ütemben. Mullor Cabrera Sergio is időt kért, csapata pedig meg is szerezte a vezetést hárommal a pihenő előtt. Tatai elesett a zsűriasztalnál, a játékvezető sípja néma maradt. Rábl, Javi Sanchez és Serginho szép összjátéka után utóbbi lőtt a hálóba (2-1).

Egyértelműen látszottak a fáradtság nyomai a veszprémiek játékán, akik többet hibáztak a szokottnál. Igaz, így is meg lehetett volna az egyenlítés. Komáromi Márkust játszotta meg, aki sarokkal készített le Tatai elé. A házi gólkirály nagy erővel lőtt, de Tihanyi bravúrral védett.


Fotó: MLSZ

A második felvonás elején sem találta játékát a Madarász-csapat, igaz, az MVFC mezőfölénye is meddőnek bizonyult. Így meglehetősen eseménytelenül telt a félidő első időszaka.

A 27. percben Dávid lőtt szabadrúgást tizennyolc méterről, Tihanyi tornázta ki a léc alá tartó nagy erejű bombát. Dávidnak ettől végképp megjött a lövő kedve, ismét távolról tüzelt, ezúttal pedig Tihanyi sem tudott segíteni együttesén (2-2).

Hatalmas lehetőség adódott az 1. FCV előtt, Rafinha ugyanis szabálytalanul buktatta Bencsik Ádámot, amiért megkapta a második sárga lapját, így villant a piros is. Nem sikerült azonban kihasználni a lehetőséget, ugyanis Boromisza is szabálytalankodott Rábl ellen, így ő is kiállt második sárgával. Majd’ kér percig tehát három a három ellen folytatták a felek, de így sem esett gól.

A folytatásban is a Berettyó veszélyeztetett többet, Schmidmajer többször is bravúrral blokkolt. Néggyel a vége előtt Amílcar és Márkus is gólt szerezhetett volna, de mindketten célt tévesztettek. Ennél is nagyobb helyzet adódott a 38. percben Tatai előtt, aki hatalmas kapufát lőtt. Rögtön ezután összegyűlt a kék mezesek ötödik szabálytalansága, ám Nagy Imre kísérletét Schmidmajer kiváló reflexszel kiütötte. Több gól már nem esett, jöhetett a kétszer ötperces hosszabbtás.

A ráadás első felvonásának végén Nagy jóvá tette korábbi hibáját, s ismét vezetéshez juttatta az övéit. A Veszprém mindent egy lapra téve öt a négy elleni játékra váltott a második öt percben (3-2). Ezt használta ki Javi Sánchez a 48. minutumban (4-2). Továbbra is emberelőnyben játszottak Tataiék, Bencsik Roland szépített is eggyel a lefújás előtt (4-3), de több már sansz már nem adódott. A Berettyóújfalu nyerte a Magyar Kupát, de a Veszprém is emelt fővel távozhatott Szigetszentmiklósról.

Futsal Magyar Kupa, döntő:
MVFC Berettyóújfalu - 1. FC Veszprém 2-2 (2-1) - hosszabbtás után: 4-3
Szigetszentmiklós, vezette: Szilágyi (Futó, Deme).
Berettyóújfalu: Tihanyi – Rábl, Harmati, Rafinha, Serginho. Csere: Mezei (kapus), Javi Sánchez, Nagy I., Szabó P., Gál, Amílcar Gomes, Trencsényi, Nagy D., Takács. Vezetőedző: Mullor Cabrera Sergio.
Veszprém: Schmidmajer – Tatai, Márkus, Bognár P., Bencsik R. Csere: Simon, Spanlder (kapusok), Komáromi, Dávid, Gyurcsányi, Boromisza D., Bencsik Ádám. Vezetőedző: Madarász János.
Gólszerzők: Gyurcsányi (4.), Dávid (27.), Bencsik R. (49.), ill. Rafinha (9.), Serginho (17.), Nagy I. (45.) Javi Sánchez (48.).
Piros lap: Rafinha (28.), ill. Boromisza (29.).