Egy hajszálon múlott - Veszprém – Dunaújváros 36:36 (19:17)

Gólgazdag mérkőzésen, gyenge játékvezetés mellett játszott döntetlent a Veszprém Barabás KC a Dunaújváros ellen. Az első félidő nagy részében a vendégeknek állt a zászló, a második játékrészben azonban a mi lányaink irányítottak, és kis szerencsével megszerezhették volna a győzelmet.

Az első öt perc kemény, néhol kapkodó játékot és kilenc gólt hozott. (4:5) Ezután azonban öt percig érintetlen maradt a dunaújvárosi kapu, melynek következtében Nagy Ivett találatával elhúztak a vendégek hárommal. (4:7) Veszeli Judit erőszakos találata törte meg a veszprémi gólcsendet, majd a remek formában lévő átlövő betörését követően újra egy gól volt a különbség. (6:7) Felváltva estek a találatok, az egyenlítést a 18. percben sikerült kiharcolni a hazai együttesnek Gerstmár és Ábrahám összjátékának és utóbbi látványos góljának köszönhetően. (9:9)

Ekkor azonban megrázta magát a Dunaújváros, a pontatlan veszprémi támadások gyors vendég kontrákat és könnyű gólokat eredményeztek. Radulovic találatával már 9:12 volt az állás, így jöhetett a veszprémi időkérés. A Földes-testvérek gyorsan egy gólra csökkentették a hazai hátrányt (10:12), de Radulovic és Ferling találatai újra háromgólos különbséget jelentettek (12:15), ráadásul Földes Katát kiállították két percre a játékvezetők. Az emberhátrányban óriási küzdöttek a veszprémi lányok, nem kaptak gólt, sőt egy újabb Veszeli-Ábrahám összjáték és Földes Viktória - az emberhátrány lejártának pillanatában szerzett - találatával újra csupán egy gól volt a differencia. (14:16)

Smidéliusz góljával sikerült újra egyenlíteni, majd Ábrahám és Gerstmár találatával már a veszprémiek vezettek kettővel. (18:16) Ferling még szépített, de Földes Viktória révén sikerült megtartani az előnyt a szünetig. (19:17)

Álomszerűen kezdődött a második játékrész: Smidéliusz remek átlövése és Földes Viktória ejtése már négygólos hazai előnyt jelentett. (21:17) Smidéliusz kiállítása azonban megtörte a veszprémiek lendületét, és hiába állították ki a játékvezetők a másik oldalon Sárit, a dunaújvárosiak fel tudtak zárkózni az 5. perc végére, Balogh és Ferling révén egy gólra csökkentették a hátrányukat. (21:20)

Az első félidőben remeklő Veszelire kettőzött erővel figyeltek az újvárosiak, de amint kiszabadult a szorításból, máris gólt szerzett. Így történt ez a 7. percben is: először hétméteresből, majd lendületből, egy remek akciógóllal volt eredményes. (24:21) Egy szerencsés, majd egy indítás góllal zárkózott fel a vendég gárda, de a betegsége miatt elfáradt Ábrahám Szilviát váltó Szabadfi Ágnes beálló góljával tartották a veszprémiek az előnyt. (25:23)

A 13. percben ugyan egyenlítettek a vendégek, de Smidéliusz és Szabadfi újra a veszprémieket juttatta vezetéshez. (27:25), amit majd 10 percig sikerült is megtartani. A hazai oldalon Gerstmár, Smidéliusz és Földes Viktória termelte a gólokat, a 19. percben már három volt a differencia. (31:28) Smidéliusz kiállítását követően viszont nem tudott gólt lőni a hazai csapat, sőt, megtartani sem sikerült a labdát, így a nehezen kiharcolt előnyt hihetetlenül gyorsan eladták a lányok. Sári zsinórban hármat, az Újváros összesen öt gólt dobott, és máris vezetett kettővel. (31:33)

Gyurka János időkérése után Smidéliusz szépített, majd Ferling találatát követően Veszeli Judit kétszer hétméteresből, kétszer pedig átlövésből volt eredményes, így a 28. perc végére 36:34-re a veszprémi lányok vezettek. Radulivic vezérletével egy perc alatt egyenlítettek a vendégek (36:36), majd az utolsó percben nem sikerült a veszprémi támadást gólra váltani, így jöhettek az újvárosiak. Pontosabban csak jöhettek volna, hiszen Gerstmár rendkívül rutinosan és határozottan lépett be Ferling elé, aminek 10 másodperccel a vége előtt belemenés lett az eredménye. Ferling azonban nem adta oda a labdát a hazaiaknak, szabályosan ráfeküdt a játékszerre, ami az ő részéről érthető, hisz bárki ezt tette volna a helyében. Az viszont már kevésbé tolerálható, hogy a mérkőzés színvonalához képest méltatlanul gyengén teljesítő játékvezetők hagyták leperegni az időt ahelyett, hogy azonnal megállították volna, és piros lappal leküldték volna a vétkes játékost. Csupán egy kettőperces kiállítás és egy – néhány tizedmásodperccel a vége előtt – időntúlival felérő szabaddobás következett, ami a mérkőzés végét jelentette.

Fontos pontot szerzett, de fontos pontot is veszített csapatunk a mai mérkőzésen, de egy apró lépéssel így is közelebb került az első nyolcba kerüléshez. Még az is előfordulhat, hogy ez az egy pont is elég lesz a végső sikerhez, de biztosra csak akkor mehetnek a lányok, ha idegenben a Hódmezővásárhelyet vagy itthon a Fehérvárat legyőzik. A veszprémi szurkolók bizonyára bármelyik megoldásnak örülnének.

Mérkőzéstükör

- Ezzel az egy ponttal megvan a reményünk arra, hogy a legjobb nyolc közé kerüljünk, még mindig a saját kezünkben van a sorsunk. Legalább egy pontra van szükségünk, hogy a legjobb nyolcba kerüljünk. Egy nagyon küzdelmes meccsre számítottam, hiszen mindkét csapatnak létfontosságú volt, hogy pontot szerezzen. Kénytelenek voltunk osztozkodni a pontokon, egyfelől ez senkinek sem jó, másfelől viszont mindkét csapat fontos pontot szerzett. Főleg a védekezésben voltak problémáink, mindig ezzel küszködünk – mondta Rapatyi Tamás, a Dunaújváros edzője. (Fotó: handball.hu)

- Az első félidő eredménye is mutatja, hogy egy nagyon rohanós tempót kellett játszanunk. Problémáink volt a visszarendeződésekkel, a gyors középkezdésekből azonnal ránk hozták a labdát, és ezekből kaptuk a gólokat, az indításokkal pedig nem tudtunk mit kezdeni. A Dunaferr rutinos játékosai jól vezették a támadásokat, keveset faultoltunk, emiatt kaptuk a gólokat. A második félidő elején nagyon jól nyitottunk, elmentünk négy góllal, de nem tudtuk megőrizni az előnyünket, gyors indításgólokat kaptunk, nem tudtunk visszazárni. Rutinosabban kellett volna szervezni a játékot, és ziccerig, gólig játszani a támadásokat. Kezünkben volt a mérkőzés, de ebből is tanulnunk kell. Élvezetes, jó mérkőzést játszottunk, rengeteg gól esett, erre készültünk is, de feszült helyzetekben hideg fejjel kell gondolkodnunk, és tovább kell játszani a labdával. Amikor szép egyéni teljesítményekkel helyzetig tudtunk játszani, akkor mi voltunk lépéselőnyben. A második félidőben korán ki kellett kérnem az időt, ami a végjátékban nagyon hiányzott, nem tudtam megnyugtatni a lányokat. Rendkívül képzett játékosokból álló Dunaferr ellen játszottunk döntetlent, értékes pontot szereztünk még akkor is, ha megnyerhettük volna a mérkőzést. Továbbra is nyitott a bajnokság végkimenetele, a hátralevő két mérkőzésből legalább két pontot kell szereznünk ahhoz, hogy elérjük a célunkat – értékelt Gyurka János, a VBKC mestere.

- Örülök nagyon az egy pontnak, de sajnálom is, hogy elvesztettünk egyet. A második félidőt jól kezdtük, sokáig vezettünk, de nem tudtuk megtartani az előnyünket. Nagyon buta hibákat követtünk el, amiből könnyű gólokat szerzett az ellenfél. Nagyon elfáradtam a támadásoknál, ezért védekezésben sokat hibáztam, a Radulovic-Ferling kettős olyan lendülettel jött, amit nehéz volt tartani. Mindenféleképpen szereznünk kell legalább egy, de inkább két pontot, Hódmezővásárhelyre is győzni megyünk, és itthon meg akarjuk verni a Fehérvárat is – értékelt Veszeli Judit, a VBKC átlövője.

- Én nagyon szomorú vagyok, mert egész héten a két pontért edzettünk, gyakoroltunk és küzdöttünk kő keményen, úgy gondolom, hogy maximálisan felkészültünk. A végjátékra gondolva bánhatjuk, hogy nem két pont van a zsebünkben. Nem zárkóztunk vissza elég gyorsan, és a Dunaferr lerohanásait nem tudtuk megakadályozni, ebből könnyű gólokat kaptunk, nekünk viszont felállt fal ellen kellett játszanunk. Úgy érzem, hogy maximumot nyújtottuk, én nagyon elfáradtam, ennek ellenére maradt még bennem, a magam részéről több gólra számítottam. Tudom, hogy képesek vagyunk Hódmezővásárhelyről is elhozni pontot vagy pontokat, a Fehérvárat pedig itthon meg kell vernünk – mondta határozottan Gerstmár Renáta, a VBKC csapatkapitánya.

Veszprém Barabás KC – Dunaújváros NKKSE 36:36 (19:17)

Veszprém Aréna, vezette: Nagy László, Medve Róbert

Veszprém: Hoffmann Kitti – Földes Kata 1, Smidéliusz Júlia 7, Ábrahám Szilvia 6, Veszeli Judit 11 (4), Gerstmár Renáta 3, Földes Viktória 6, csere: Lengyel Edit (kapus), Koszorús Katalin, Szabadfi Ágnes 2, Bognár Zsuzsanna, Horváth Viktória, Mocsai Dorottya, Velky Viktória
Edző: Gyurka János

Dunaújváros: Győri Ágnes – Balogh Beatrix 2, Radulovic Bojana 8 (5), Gáspár Gabriella 4, Takács Dusmáta 3, Ferling Bernadett 9, Nagy Ivett 5, csere: Pisák Renáta (kapus), Takács Fruzsina, Sári Barbara 5, Erdősi Ildikó
Edző: Rapatyi Tamás

Kiállítások: 6, ill. 6 perc
Hétméteresek: 4/4, ill. 5/5