Edzőmeccs lett a rangadóból

A listavezető VESC NB1/B-s kosárlabdacsapata közel negyven pontos győzelmet aratott a harmadik helyezett Fehérvár ellen. A vendégek a harmadik negyedtől a mérkőzés helyett a játékvezetőkkel voltak elfoglalva.

A mérkőzés tíz perccel késéssel kezdődött, mivel a fehérvári csapat két T licenszes játékosa, akik kora délután még az Albacomp – Atomerőmű mérkőzésen szerepeltek, csak a kezdés pillanataiban érkeztek meg a csarnokba. A hazaiaknál Mérész Csaba sérülés miatt nem léphetett pályára, azonban Jilling László vállalni tudta a játékot.

Jól kezdett a veszprémi csapat, Szabó Balázs és Nagy Róbert kosarával négy pontos előnyre tettek szert, sőt Bovánovics triplájával tovább nőtt a különbség (9:3). A vendégeknél az egykori veszprémi játékos, Hidi Tamás termelte a pontokat. Vincz Antal, majd az ex-bakonyi Fekete Csaba triplájával a 3. percben 13:11 állt az eredményjelzőn. Mielőtt még a vendégek egyenlíthettek volna, Nagy és Szabó ismét megvillantak, ismét megnyugtató előnyt szerezve (18:11). A negyed derekán azonban kisebb hullámvölgybe került a VESC, és a Fehérvár Hidi kosarai révén három pontra zárkózott fel (20:17). Mindkét csapat elsősorban a támadásokra koncentrált, a védekezés csak másodlagos volt. A játékrész végén a hazaiak remekül céloztak, Jilling és Nagy vezetésével szebbnél szebb kosarakat szereztek, míg a fehérváriak elsősorban távoli dobásokkal próbálkoztak, kevesebb sikerrel. A negyed nyolcpontos bakonyi előnnyel zárult (33:25).

A második tíz perc is felemásan indult. Nagy Róbert kosarával kilenc ponttal vezetett a VESC (36:27), azonban jött egy kétperces periódus, mikor a hazaiak képtelenek voltak betalálni a gyűrűbe. A vendégek ezt kihasználva fokozatosan csökkentették a különbséget, Horti zsákolása után három pontra olvadt a veszprémi előny (36:33). A játékrész közepén Kováts Viktor vette kézbe a hazaiak irányítását, és zsinórban szerzett nyolc pontjával ismét kilenc pontra nőtt a Veszprém vezetése (17. perc: 47:38). A negyed Jilling triplájával zárult (53:42).

A pihenőt követően a fehérváriak zónavédekezésre álltak át, de ez sem segített rajtuk. Nagy Róbert és Szabó Balázs vezérletével egy 9-0-s két percet produkáltak Molnár István legényei, kialakítva a mérkőzés eddigi legnagyobb különbségét (62:42). A vendégek ezt követően már nem a játékkal foglalkoztak. Először az edzőjük kapott technikai hibát, majd mivel tovább reklamált, a játékvezetők kiküldték a teremből, majd Hidi Tamás ellen ítéltek sportszerűtlen hibát. A történethez hozzátartozik, hogy a játékvezetők elég érdekes felfogásban vezették a mérkőzést, a negyven perc alatt folyamatosan a játékosok öltözködésével voltak elfoglalva. A veszprémiek éltek a lehetőséggel, és a büntetőkből szerzett kosarakkal húsz pont fölé nőtt az előny (24. perc: 70:46).

A hazaiak ezt követően kissé kiengedtek, ami „kissé” megbosszulta magát, hiszen előbb Vincz, majd Hidi szerzett hárompontos kosarat, így Molnár Istvánnak időt kellett kérnie (72:55). Kiss Botond törte meg a bakonyi gólcsendet, melyet Nagy Róbert négy pontja, és Kováts Viktor triplája, majd zsákolása követett, ezzel gyakorlatilag eldöntve a találkozó végkimenetelét (28. perc: 83:55). Vincz újabb triplával kozmetikázott valamelyest a különbségen, azonban a VESC továbbra is remekül célzott, így a záró negyednek harminc pontos előnnyel vághattak neki (88:58).

A záró felvonásban sem változott a játék képe, a veszprémiek tetszés szerint szerezték pontjaikat, a vendégeknél Hidi Tamás igyekezett rendre faragni a hátrányon. A játékrész derekán Szabó Balázs kosarával a VESC átlépte a bűvös 100 pontos határt, majd mindkét oldalon a fiatalok kaptak bizonyítási lehetőséget (100:67). A hazaiaknál az utolsó három percben az ifjúsági csapat volt a pályán, akik éltek a lehetőséggel, és elsősorban büntetőkből tartották a harminc pontos vezetést, mely a végére közel negyven pontosra duzzadt (112:75).

mérkőzéstükör

- Nehéz egy ilyen mérkőzést értékelni, mivel az ellenfél a mérkőzés felében nem a játékkal foglalkozott, hanem minden egyéb más dologgal. Úgy gondolom, hogy a csapat megfelelően állt hozzá a mérkőzéshez, fejben és játékban is sikerült a fehérváriak fölé kerekednünk. Örülök, hogy ezt a mérkőzést ilyen módon meg tudtuk nyerni, és tovább haladunk céljaink felé, hiszen szeretnénk a legjobb négy közé kerülni, de a csoport többi eredményeit nézve nem lesz egyszerű, sok forduló van még hátra. Mérész Csabi az előző két mérkőzésen sokat segített a csapatnak, most a csapat segített neki olyan értelemben, hogy a játékosok átvállalták a szerepét. A következő fordulóban remélhetőleg már játszani tud, mivel ismét rangadó elé nézünk, a télen megerősödött TF-Hegyvidék csapatához látogatunk. A fővárosiak mindenképpen szeretnének a legjobb négybe jutni, nagyon nehéz mérkőzésre számítok, de győzni utazunk Budapestre. A ma pályára lépett fiataloknak több jó megmozdulása is volt, gólokat dobtak, védekeztek, labdát szereztek. Nekik még szokatlan ez a környezet, légkör, de bátran, ügyesen megoldották a feladatot - mondta Molnár István, a VESC vezetőedzője.

vesc - mkb Euroleasing Fehérvár KC 112:75 (33:25, 20:17, 35:16, 24:17)

Vetési Albert Gimnázium, 300 néző. Vezette: Reisz Péter, Lövész Csaba.

VESC: Bovánovics 5/3, Kováts 29/3, Jilling 9, Szabó B. 26, Nagy R. 24/3. Csere: Kiss B. 5/3, Kiskós 1, Horváth D. 2, Baksa 2, Kovács B. 2, Oltárczy 4, Gábriel 3. Edző: Molnár István.

Fehérvár KC: Hidi 22/6, Fekete 12/6, Czepanecz, Iszak 6, Vincz 16/9. Csere: Horti 13, Kertész 4, Nagy D., Tápai 2, Tapai. Edző: Góbi Henrik.

Statisztika:
Dobás összesen: 60,6%, ill. 43,9%.
Közeli: 70,0%, ill. 60,7%.
Középtávoli: 58,3%, ill. 41,7%.
Távoli: 35,7%, ill. 26,9%.
Büntető: 69,2%, ill. 50,0%

Lepattanók:
védő: 35, ill. 21.
támadó: 8, ill. 4.

Szerzett labda: 7, ill. 7.
Eladott labda: 7, ill. 5.

Utánpótlás mérkőzés:
VESC - MKB Euroleasing Fehérvár KC 98:64 (24:16, 22:20, 27:11, 25:17)
Legjobb dobók: Kovács B. 13/3, Gábriel 36/15, Ruder 18, Kiskós 12, Pintér 11/3, illetve Kövér 17, Rapali 10/6, Csúcs 10.