Új választás, új élmény – nemcsak mértékleteseknek

A borozás élménye sokak számára egyet jelent a közösségi pillanatokkal, ízekkel, illatokkal – az
alkoholfogyasztás azonban ma már nem feltétele mindennek. Egyre többen keresik azokat az
alternatívákat, amelyek megőrzik a borozás és pezsgőzés autentikus hangulatát, mégis
illeszkednek a tudatos, egészségesebb életmódhoz. Így váltak népszerűvé világszerte az
alkoholmentesített borok, pezsgők és koktélok – valódi alapanyagból, technológiai precizitással,
kompromisszumok nélkül.

Mi is pontosan az alkoholmentesített bor?

Az alkoholmentesített bor nem azonos az "alkoholmentes" italokkal, hanem valódi bor, amely a
hagyományos szőlőfeldolgozási és érlelési folyamatokon megy keresztül, majd speciális eljárással
eltávolítják belőle az alkoholt. A leggyakrabban használt technológiák a vákuumdesztilláció és a
fordított ozmózis, amelyek lehetővé teszik, hogy a bor megtartsa aromáit, illatát és struktúráját,
miközben alkoholtartalma legfeljebb 0,5%. Hasonló eljárással készülnek a pezsgők is – az elegáns
buborékos italok így nemcsak frissítőek, de esztétikailag és ízélmény szempontjából is méltó társai
lehetnek alkoholos társaiknak. „Az igazán jó alkoholmentesített bor illatban és szerkezetben
meglepően közel áll az eredetihez – de fontos, hogy ezt vendégként is tudjuk értelmezni. Nem
helyettesít, hanem másként ad élményt” – mondja az N28 Wine & Kitchen sommelierje, Molnár
László. Szerinte a kulcs a tudatosság és a minőség: ha a bor alapanyaga kiváló, az eljárás pedig
korszerű, az eredmény élvezhető, sőt inspiráló lehet. A pezsgők és alkoholmentes koktélok
esetében az élmény még teljesebb: a frissesség, a buborékos struktúra és a fűszeres-gyümölcsös
ízek könnyen érvényesülnek alkohol nélkül is. Ráadásul az alacsony kalóriatartalom külön előny:
egy pohár alkoholmentesített bor akár harmadannyi kalóriát is tartalmazhat, mint egy
hagyományos.

Gasztronómiai válasz a változó igényekre

A nemzetközi trendek egyértelműek: egyre több étterem és bár alakít ki külön alkoholmentesített
itallapot, sőt világszerte már „sober bárok” is működnek. Magyarországon is megjelentek az olyan
éttermek, amelyek prémium bor- és pezsgőélményt kínálnak alkoholmentes változatban is. Ezek
közé tartozik többek között a Michelin Bib Gourmand elismerésben részesült N28 Wine & Kitchen
is, amely külön figyelmet fordít arra, hogy vendégei – élethelyzettől függetlenül – élvezhessék a
borozás és pezsgőzés kultúráját. Többek között emiatt is kerültek fel idén a Dining Guide TOP 10
alkoholmentesített italkínálattal rendelkező éttermei közé. „Számunkra a vendéglátás lényege az,
hogy minden vendégünk megtalálja nálunk a számára legteljesebb élményt – akár alkoholos, akár
alkoholmentes formában. Az alkoholmentesített italok kínálata nem korlát, hanem lehetőség, hogy
még több élethelyzetben lehessünk valódi választás. Hiszünk abban, hogy a bor nemcsak íz, hanem
közösség, kultúra és figyelem – ez az N28 szemlélet alapja.” – mondja Pallaghy Anna, az étterem
egyik alapító-tulajdonosa.



Kik választják ezeket az italokat – és miért?

Az alkoholmentesített italok népszerűségét nem csupán az egészségügyi vagy életmódbeli
szempontok növelik. Egyre több vendég választja őket tudatosan – akár sofőrként, sportolóként,
várandós kismamaként, gyógyszeres kezelés alatt állóként, vagy egyszerűen csak azért, mert
fontos számára a mértékletesség. A sober curious mozgalom különösen a fiatalabb generációk
körében terjed, akik a társasági élményről nem, de az alkoholról szívesen mondanak le.

Egy biztos, az alkoholmentesített italok nem vetélytársai a hagyományos boroknak, hanem új
lehetőségek – gasztronómiai, társasági és életmódbeli szempontból egyaránt. Aki kipróbálja,
megtapasztalhatja: a bor élménye nem csak az alkoholon múlik.