Magabiztos győzelem a futsalközösség karácsonyfája alá

Tatai négyet lőtt, Ton góllal búcsúzott a veszprémi futsalcsapattól, amely az NB I idei utolsó fordulójában ezer néző előtt ütötte ki a vendég Pécset, így matematikailag is bebiztosította felsőházi tagságát a rájátszásban.

Néhány röpke évtized múlva majd könnyes szemekkel mesélheti unokáinak a brazil Everton Felipe, hogy 2023 karácsonya előtt a távoli Európa egyik kicsiny, de számára annál kedvesebb szegletében ezer ember felállva, vastapssal búcsúzott el tőle. A közönségkedvenc ugyanis szenteste előtt két nappal öltötte magára utoljára csapata kék-fehér dresszét, az év végén családi okok miatt visszatér hazájába.

A bakonyi együttes az idei utolsó fordulóban annak reményében futott ki a csaknem teljesen megtelt Március 15. utcai sportcsarnok parkettjére az újonc Pécs ellen, hogy győzelmével visszaveheti második helyét az egy nappal korábban Újpesten győzedelmeskedő Berettyóújfalutól.

A veszprémiek játékán az első perctől érződött, hogy nem akarnak csalódást okozni híveiknek. Mindez pedig már a 3. percben eredményre is vezetett: Everton remek átadással kínálta meg Tatait, aki közelről könnyedén lőtt a hálóba (1-0).

Két perccel később, némileg váratlanul egyenlített aztán a Pécs: Forró átadását követően Molnár sarokkal perdített a kapuba (1-1).

Valósággal záporoztak a hazai lehetőségek a folytatásban. Előbb Fridrich ziccerét védte Molnár, majd Gerencsér lőtt kapufát. A 8. percben aztán ismét vezetést szerzett a házigazda. Tatai oldalberúgásból Gerencsérrel kényszerítőzött, aztán középről kilőtte a bal alsót (2-1).

Öttel a szünet előtt Ton vezethette Molnárra a labdát, el is húzta mellette, ám a portás az utolsó pillanatban felszedte azt. Kisvártatva szabadrúgásból veszélyeztetett a brazil, de ezt, majd Tatai kísérletet is védte a portás. Hiába játszott tehát mezőnyfölényben az FCV, nem láthattunk újabb gólt a pihenő előtt.


Fotó: Tál Dominik/vehir.hu

A második felvonás elején viszont egy percet sem kellett várni az újabb találatra, Gerencsér révén máris betalált a Fehér-csapat (3-1).

A túloldalon Bartal tűzte rá tizenöt méterről, szabadrúgásból, ám Koncsol kiütötte az életerős löketet. Nem sokkal később Koncsol indította Tont, aki ziccerben lőhetett. Molnár ezt is hárította, csakhogy a labda Tatai elé pattant, aki be is vágta azt a léc alá (4-1).

A 25. percben pedig az is bekövetkezett, amit talán a legjobban várt a publikum. Tatai kilenc méterről elvégzett szabadrúgásából Tonhoz passzolt, aki védhetetlenül bombázott a hosszú felsőbe (5-1).

A Veszprém hengerelt: Kiss passzát követően Fellembek durrantott közelről a hálóba (6-1).

A Baranya vármegyeiek ötgólos hátrányban is küzdöttek a szépítésért, ami öttel a vége előtt össze is jött nekik. Tóth Attila kiugratását követően Vénosz lőtt kapásgólt a kapufa segítségével (6-2).

Az utolsó két percben felállva szurkoltak a kilátogatók, mondtak köszönetet a csapat egész éves teljesítményéért, s éltették hosszasan Everton Felipét. De a csattanó ekkor még hátra volt! Tont buktatták a hatoson belül. A büntetőt a sértett végezte el, ám Wilkesz védett, csakhogy a kipattanót Tatai bevágta.

A Veszprém tehát 7-2-re nyert, visszaszerezte második helyét a tabellán, s az alapszakaszból hátralévő öt meccsének végeredményétől függetlenül kiharcolta a felsőházba jutást a rájátszásban.

Edzői értékelések

Fehér Zsolt: – Készültünk a Pécs játékára, s úgy gondolom, hogy meg is oldottuk ezt a feladatot. Szenzációs féléven vagyunk túl egy-két kisiklással. Köszönöm a játékosaimnak a hozzáállásukat, s Magyarország legjobb futsalszurkolóinak az egészéves biztatást. Nagyon örülök a győzelemnek, amellyel bebiztosítottuk a helyünket a felsőházban. Ton személyében egy olyan játékos hagy el minket, aki idén harminc gólunkban vállalt kulcsszerepet. Itt a lehetőség, hogy még több játékpercet adjak a fiataljainknak.

Élő Tibor: – Voltak olyan periódusai a mérkőzésnek, amikor meg tudtuk valósítani az elképzeléseinket. Tudtuk azonban, hogy a Veszprém egy nagyon jó csapat, amely minden téren előttünk jár. Olykor túlságosan is tiszteltük a vendéglátónkat, amely ki tudta használni a hibáinkat.

Férfi futsal NB I, 18. forduló:
1. FC Veszprém–PTE-PEAC 7-2 (2-1)
Veszprém, Március 15. utcai sportcsarnok, 1000 néző. Vezette: Vass (Horváth, Papp)
Veszprém: Koncsol – Tatai, Ton, Gavrilovics, Gerencsér
Csere: Oswald, Spandler (kapusok), Fridrich, Dorogi, Ábrahám, Bencsik, Fellembek, Kiss M., Lux
Vezetőedző: Fehér Zsolt
PTE-PEAC: Molnár M. – Tóth A., Koronics, Bartal, Vénosz,
Csere: Wilkesz (kapus), Bálint G. Molnár Cs., Palvek, Forró, Koller, Spánitz, Aszalós, Hajnal
Vezetőedző: Élő Tibor
Gólszerzők: Tatai (3., 8., 22., 40.), Gerencsér (21), Ton (25.), Fellembek (27.), ill. Molnár Cs. (4.), Vénosz (35.)