Az olimpiai selejtezőt érő negyeddöntőért száll harcba a magyar válogatott

Az olimpiai selejtezős részvételt jelentő negyeddöntőbe jutásért száll harcba a magyar női kézilabda-válogatott a szerdán kezdődő dán-norvég-svéd közös rendezésű világbajnokságon.

A szerencse a júliusi sorsoláson ehhez verhetőnek tűnő riválisokhoz segítette a nemzeti csapatot: noha Paraguayjal és Kamerunnal is először találkoznak a magyarok a helsingborgi B csoport küzdelmei során, mind a dél-amerikai, mind az afrikai ellenfél legyőzése kötelező feladat, egyúttal lehetőség a csoportrangadóra való felkészülésre. A harmadik fordulóban ugyanis a tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmes Montenegró vár Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttesére, a balkáni rivális legyőzése kulcsfontosságú a nyolc közé kerüléshez. A montenegrói keretben Milena Raicevic, Djurdjina Jaukovic és a válogatottságtól visszavonult Jovanka Radicevic sem lesz ott a tornán.

A szerencse a júliusi sorsoláson ehhez verhetőnek tűnő riválisokhoz segítette a nemzeti csapatot: noha Paraguayjal és Kamerunnal is először találkoznak a magyarok a helsingborgi B csoport küzdelmei során, mind a dél-amerikai, mind az afrikai ellenfél legyőzése kötelező feladat, egyúttal lehetőség a csoportrangadóra való felkészülésre. A harmadik fordulóban ugyanis a tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmes Montenegró vár Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttesére, a balkáni rivális legyőzése kulcsfontosságú a nyolc közé kerüléshez. A montenegrói keretben Milena Raicevic, Djurdjina Jaukovic és a válogatottságtól visszavonult Jovanka Radicevic sem lesz ott a tornán.

A felkészülés pozitív kicsengéssel zárult: szombaton még 25-23-ra kikapott, vasárnap viszont már 34-32-re nyert a világbajnokok sorával felálló Hollandia vendégeként a nemzeti csapat, utóbbi találkozón a legjobb teljesítményt nyújtotta a pályán az ősz során.

"Remélem, úgy fog sikerülni ez a világverseny, ahogy elképzeljük, a terveinknek megfelelően" - fogalmazott előzetesen az MTI-nek Simon Petra.


Fotó: MKSZ

A Ferencváros irányítója hozzátette: fő céljuk, hogy részt vehessenek az olimpiai kvalifikációs tornán, ám meglátása szerint további sikerekre is képesek lehetnek. A nemzetközi szövetség (IHF) előzetesében a tornán várhatóan berobbanó tehetségek között emelte ki a nyári junior Európa-bajnokság legértékesebb játékosává választott Simont, akinek képességei közül a gólszerzés mellett az irányítójátékát és kreatív kulcspasszait is kiemelte a honlap. Egyúttal emlékeztetett: a vb egyik legfiatalabb kerete a magyar, 25 éves áltagéletkorával. Márpedig Golovin Vlagyimir érti a fiatalok nyelvét: az 1998-99-es születésűekkel 2018-ban junior világbajnokságot, a 2000-2001-es születésűekkel 2019-ben junior Európa-bajnokságot nyert a szakember.

Pásztor Noémi, a Mosonmagyaróvár beállója szerint nem teherként, hanem esélyként kell felfogni azt a lehetőséget, hogy a vb-ről lehet megszerezni az ötkarikás selejtezőtorna indulási jogát.

"Jó a sorsolásunk, van esélyünk arra, hogy kivívjuk magunknak ezt a lehetőséget" - szögezte le az MTI-nek Pásztor, aki a bajnokságban megszerzett önbizalmát továbbvinné a világbajnokságra is.

Az első olyan világbajnokságon, amelyet három országban rendeznek, több magyar hivatalos személy is részt vesz: játékvezetőként Altmár Kristóf és Horváth Márton, delegátusként Tordai Ilona dolgozik majd a tornán.

Az idei lesz a 26. női világbajnokság és a 24., amelyre a magyar válogatott kijutott, egyben a második, amelyen 32 csapat vesz részt. A december 17-ig tartó tornának Göteborg, Helsingborg, Stavanger, Herning, Frederikshavn és Trondheim ad otthont. A vb mérkőzéseit az M4 Sport, az M4 Sport+ és az m4sport.hu élőben közvetíti.

Számos válogatottban szerepel majd a magyar NB I-ből ismerős játékos: az osztrákoknál a balátlövő Ines Ivancok (Mosonmagyaróvár), a braziloknál a jobbátlövő Bruna Almeida de Paula (Győr) és a jobbszélső Mariana Costa (Debrecen), a horvátoknál a kapus Gabrijela Bartulovic (Debrecen), a dánoknál a jobbátlövő Line Haugsted és a kapus Sandra Toft (mindkettő Győr), a franciáknál a balátlövő Estelle Nze Minko (Győr), a németeknél a balátlövő Emily Bölk (Ferencváros), a japánoknál a jobbszélső Nacumi Akijama (Kisvárda), a dél-koreaiaknál a jobbátlövő Rü Unhi (Győr), a hollandoknál a jobbszélső Angela Malestein (Ferencváros), a beálló Tamara Haggerty (Debrecen), illetve a kapus Rinka Duijndam és a beálló Yvette Broch (mindkettő Győr), a norvégoknál a jobbszélső Emilie Hovden, a beálló Kari Brattset, a kapus Silje Solberg, az irányító Stine Oftedal, valamint a balátlövő Veronica Kristiansen (mind az öt Győr), a szerbeknél a balátlövő Jovana Jovovic (Debrecen), a jobbátlövő Marija Lanistanin (Békéscsaba) és a kapus Kubina Molli (Alba Fehérvár), a szlovénoknál a jobbátlövő Ana Gros (Győr) és a balátlövő Erin Novak (Kisvárda), a svédeknél a beálló Linn Blohm (Győr), míg az ukránoknál a beálló Lilija Gorilszka (Budaörs), az irányító Tamara Smbatian (Fehérvár) és a kapus Balog Judit (Vasas) szerepel az IHF honlapján leadott előzetes keretekben.

A magyar női válogatott világbajnoki kerete:
Kapusok: Böde-Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Bukovszky Anna (Praktiker-Vác), Szemerey Zsófi (Motherson Mosonmagyaróvári KC).
Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO KC), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler).
Jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Klujber Katrin (FTC), Papp Nikolett (Buzau – Románia).
Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs Handball), Simon Petra (FTC), Vámos Petra (Debrecen).
Beállók: Bordás Réka (FTC), Füzi-Tóvizi Petra (Debrecen), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár).
Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda Master Good SE), Kuczora Csenge (Vác)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győr)

26. Női kézilabda-világbajnokság (Dánia-Norvégia-Svédország, 2023. november 29.-december 17.)
Csoportbeosztás

A-csoport (Göteborg): Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál
B-csoport (Helsingborg): Montenegró, Magyarország, Kamerun, Paraguay
C-csoport (Stavanger): Norvégia, Dél-Korea, Grönland, Ausztria
D-csoport (Stavanger): Franciaország, Szlovénia, Angola, Izland
E-csoport (Herning): Dánia, Románia, Szerbia, Chile
F-csoport (Herning): Németország, Lengyelország, Japán, Irán
G-csoport (Frederikshavn): Brazília, Spanyolország, Ukrajna, Kazahsztán
H-csoport (Frederikshavn): Hollandia, Csehország, Argentína, Kongó

A csoportok első 3-3 helyezettje jut a középdöntőbe.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
November 30., 20:30: Magyarország-Paraguay (tv: M4 Sport)
December 2., 20:30: Magyarország-Kamerun (tv: M4 Sport)
December 4., 20:30: Magyarország-Montenegró (tv: M4 Sport)

A további program:
Középdöntő:
I. csoport, Göteborg (A-B-ág): december 7., 9., 11.
II. csoport, Trondheim (C-D-ág): december 6., 8., 10.
III. csoport, Herning (E-F-ág): december 7., 9., 11.
IV. csoport, Fredrikshavn (G-H-ág): december 6., 8., 10.

Negyeddöntők (Trondheim, Herning): december 12., 13.
Elődöntők, helyosztók (Herning): december 15.
Döntő, helyosztók (Herning): december 17.

A világbajnokság győztese kijut a 2024-es párizsi olimpiára (amennyiben a vb-t Franciaország nyeri, ez esetben a vb-ezüstérmes szerez kvalifikációt), a 2-7. helyezettek 2024 tavaszán olimpiai selejtezőt játszhatnak.