A Veszprém öt góllal megnyerte a szegedi rangadót

A címvédő Telekom Veszprém 30-25-re nyert a Szeged otthonában a férfi kézilabda NB I szombati rangadóján.

A hazaiak keretéből Marin Jelinic, Nagy Martin, Szymon Dzialakiewicz és Carlos Molina hiányzott, ráadásul Bánhidi Bencének a bemelegítés során megsérült a vádlija. A vendégeknél Omar Jahja, Mikita Vajlupov és Kentin Mahé nem szerepelt a találkozón. A mérkőzést a helyszínen tekintette meg Juan Carlos Pastor, aki tíz évig volt a szegediek vezetőedzője - a bajnokságot háromszor, a Magyar Kupát és az EHF Kupát egy-egy alkalommal nyerték meg ebben az időszakban -, ezért a kezdés előtt ünnepélyesen köszöntötték őt, majd portréja felkerült a Legendák Falára.

Bár az első két gólt a házigazdák szerezték a teltházas rangadón, a tizedik percben már hárommal vezettek a bakonyiak, akik minden játékelemben egy kicsivel pontosabbak voltak és kevesebbet hibáztak. A meccs negyedénél négy találat volt a különbség, és bár a csereként beállt Mikler Roland bravúros védéseinek is köszönhetően a Szeged innen is visszakapaszkodott, a labdaeladások és a rossz lövések miatt 15-13-as hátrányban volt a szünetben.

Mikler a folytatásban is bravúrokat mutatott be, így csapata egy 4-1-es sorozattal kezdte a második félidőt, és a 35. percben ismét vezetett (17-16). Egyik oldalon sem működhetett a gyors játék, mert mindkét védekezés jól működött, és az is feltűnő volt, hogy a szélsők nagyon kevés labdát kaptak támadásban. Nagyon kicsi volt a különbség a két együttes között, de a Veszprém szinte mindig kihasználta ellenfele hibáit, így a meccs kétharmadánál megint ellépett hárommal (22-25).

A rangadó akkor dőlt el, amikor az emberelőnybe kerülő házigazda négygólos hátrányban büntetőt rontott. Ezt követően is érvényesült a magabiztosabb vendégek nagyobb tapasztalata, így a Szeged elveszítette veretlenségét a mostani bajnoki idényben.

Nedim Remili hét, Dragan Pechmalbec és Gasper Marguc öt-öt góllal, Rodrigo Corrales 12 védéssel járult hozzá a sikerhez. A hazaiaknál négyen értek el négy találatot, Mikler Roland tíz, Emil Kheri Imsgard három védést mutatott be.

A két együttes 192. egymás elleni tétmérkőzésén 54 szegedi siker és hét döntetlen mellett a 131. veszprémi győzelem született.


MTI/Ujvári Sándor

"Ez egy nagy győzelem számunkra. Azért volt nehéz, mert sok új játékosunk van. Mindenki azt képzeli, hogy az őszi szezonban a Veszprém szárnyal és könnyedén nyerni a mérkőzéseit, de ez ma sem így volt" - nyilatkozta a meccs után Momir Ilic veszprémi vezetőedző.

Ezután úgy fogalmazott, a sport nem olyan, mint egy gépkocsi, hogy csak elindítod és vezeted. Az ő játékosai is emberek, akiknek időre van szükségük az összeszokáshoz.

"Miattuk örülök igazából, hogy győzni tudtunk Szegeden. Különösen az új játékosok szemszögéből fontos volt, hogy ráérezzenek erre az arénára és ennek a derbinek a hangulatára" - magyarázta.

Hozzátette, az első félidőben rengeteg tiszta helyzetük volt, de sokat hibáztak, ám csak emiatt nem akart változtatni. Meglátása szerint a Szeged is jól játszott, a Veszprém viszont a második félidő tizedik percétől kifejezetten remekül kézilabdázott.

Kárpáti Krisztián szegedi szakvezető elismerte, hogy a Veszprém megérdemelten vitte el a két pontot. Hangsúlyozta, nem könnyítette meg a helyzetüket, hogy Bánhidi Bence megsérült a bemelegítés során.

"A világ egyik legjobb, és legjobb formában lévő csapatával játszottunk. Nagyon hullámzó volt a játék, periódusokban voltak jó pillanataink. Nekünk is idő kell, hogy teljesen összeérjünk" - nyilatkozta.

Meglátása szerint a második félidő közepén veszítették el a ritmust, mert a bakonyiak jól zárták le a szélsők elől a területet, a szegediek az 1-es és a 2-es poszt közötti területeken elég sok ziccert hibáztak és labdákat adtak el, noha próbáltak végig küzdeni.

Eredmény:
OTP Bank-Pick Szeged - Telekom Veszprém 25-30 (13-15)
lövések/gólok: 43/25, illetve 47/30
gólok hétméteresből: 3/2, illetve 3/2
kiállítások: 4, illetve 4 perc