A magyar szív diadala - Magyarország - Szlovénia 28:25 (13:14)

Fantasztikus hajrá után, elképesztő izgalmak közepette három góllal győzött a magyar válogatott a szlovénok ellen, ezzel kivívta a vb-részvételt.

Az első játékrészben felváltva estek a gólok, Fazekas és Skof is több remek védéssel hívta fel magára a figyelmet. A szlovénok Kavticnik és Zvizej szélről lőtt góljaival tartotta a lépést, míg a magyaroknál Iváncsik Gergő járt élen a gólszerzésben. A félidő végén egy gólos szlovén vezetésnél Perez és Császár érkezett a pályára, majd átvettük a vezetést, de a szünet előtt Kavticnik hétméteresből a vendégeket jutatta előnyhöz (13:14).

Rosszul kezdte a második félidőt a magyar válogatott, pillanatok alatt öt gólra nőtt a délszláv ellenfél előnye, miközben a mieink naggyá tették Skof kapust. Kavticnik és Iváncsik Gergő külön gólpárbajt vívott, Eklemovics találataival pedig egy gólra zárkóztunk fel, de egy emberhátrány miatt ismét háromra nőtt a különbség. Mocsai Lajos Nagy Kornélt küldte a pályára, ami nagyon jó lépésnek bizonyult. Az ő két góljának is köszönhetően két perccel a vége előtt meccsnull alakult ki (27-25). Ki más, mint Iváncsik Gergő 12. góljával már a magyarok álltak továbbjutásra, amelyet drámai küzdelem árán a mérkőzés végéig sikerült megőrizni.

A magyar válogatott az utolsó 23 percet 14-6-ra nyerte, ráadásul a záró tíz percben nem kapott gólt.

Részletes tudósítás később.

2011-es svédországi vb-re kijutott csapatok

Franciaország (címvédő), Svédország (házigazda),
Izland, Lengyelország és Horvátország (2010-es ausztriai EB első három helyezettje),
Korea, Japán és Bahrain (Ázsia bajnokság első három helyezettje),
Tunézia, Egyiptom és Algéria (afrikai selejtező első három helyezettje),
Ausztria, Norvégia, Magyarország, Németország, Szlovákia, Szerbia, Románia, Dánia, Spanyolország (VB selejtezők győztesei)
+ 3 csapat a pán-amerikai kontinensről és 1 csapat Óceániából.

A sorsolásra 2010. július 9-én kerül sor a svédországi Göteborgban. Négy darab 6 fős csoportot fognak kialakítani a 24 együttesből.

nyilatkozat

Mocsai Lajos: - Véleményem szerint a szlovénok összeszokottságban és stratégia terén előbbre tartanak a mostani magyar válogatottnál. A második mérkőzésre azt vártam, hogy a szlovén mester a keresztmozgásokat fogja tovább építeni, mivel az első meccsen nagyon jól ment nekik ez a fajta játék. A héten nagyon nagy hangsúlyt fektettünk a taktikai felkészítésre. Fontos feladatunk volt a rendezetlen védelem elleni támadások kivédekezése, a keresztmozgások és a két beállós támadójáték elleni védekezés gyakorlása.

Az ellenfél nagyon magabiztos, precíz kézilabdával kezdte a mérkőzést, amely nem lepett meg bennünket, még sem sikerült teljes mértékben megvalósítani az elképzeléseinket. A játékunk statikus volt, hiányoztak a beállók mélységi zárásai, és a szélső befutások, valamint a védekezés sem úgy ment, ahogy előre megbeszéltük. A félidő feladata az volt, hogy megbeszéljük ezeket a hibákat.

A szlovénok jelentős előnyre tettek szert a második félidő elején, már 5 góllal is vezettek, de úgy éreztem, hogy fizikailag vissza fognak esni a mérkőzés végére. A vendégek elkezdtek biztonsági játékot játszani, az előnyt tartani. Újdonságot hoztak a cseréink, indításaink révén sikerült visszajönnünk a mérkőzésbe. A jobbszélső, valamint a jobbátlövő és a kapusok oda-vissza cseréje jót tett a csapatnak. A játékosaim egyre jobban uralták a védőjátékot a fáradó ellenféllel szemben, több mint tíz percig nem kaptunk gólt, és emberhátrányban is tudtunk labdát szerezni, ami döntő volt.

A végjátékra megtanultuk és megszoktuk az ellenfél játékát. Sorsdöntő mozzanat volt, hogy az első félidőben alkalmazkodtunk, a másodikban pedig emberhátrányban is megelőztük őket, ez hozta meg a sikert. A remek, fantasztikus közönségnek is köszönhetjük, akik belehajtották a játékosokat a győzelembe.

Ha a minőség hiányzott is időnként, a szív, tartás és a küzdőképesség példaértékű. Nagyon büszke vagyok, hogy egy ilyen példaértékű morállal rendelkező csapatnak lehetek a vezetője, amelyet Csoknyai István kollégámmal karöltve sikerült kijuttatnom a svédországi világbajnokságra.
Rettentő boldog vagyok, tavaly július 12-én kezdtem, és most befejeztem a munkámat, most négy hét megérdemelt pihenő következhet.

Magyarország–Szlovénia 28:25 (13:14)

Veszprém Aréna, 5000 néző.

Magyarország: Fazekas – Iváncsik T. 1, Mocsai 1, Gál 1, Eklemovics 4, Ilyés 2, Iváncsik G. 12 (6). Csere: Liszkai (kapus), Perez 2, Laluska, Nagy K. 3, Császár, Gulyás 1, Schuch 1. Szakmai igazgató: Mocsai Lajos. Szövetségi kapitány: Csoknyai István.

Szlovénia: Skof – Kavticnik 11 (6), Miklavcic 2, Pajovic, L. Zvizej 1, Zorman 3, Dobelsek 2. Csere: Skok (kapus), Pucelj, Spiler 4, Vugrinec, M. Zvizej 2, Skube, Gajic. Szövetségi kapitány: Zvonimir Serdarusic.

Hétméteresek: 7/6, ill. 6/6.
Kiállítások: 8, ill. 8 perc.

Továbbjutott: Magyarország (53:52-es összesítéssel)

 galeria_32

Képgaléria