Megkezdték a felkészülést

Hétfő óta Veszprémben készülnek a magyar férfi kézilabda válogatott tagjai a szlovénok elleni VB selejtező mérkőzésre. Nagy László nem jön.

Szerda délelőtt nyílt edzést tartott a sajtó képviselői számára Mocsai Lajos, a magyar válogatott szakmai igazgatója, aki Sinka Lászlóval, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkárával köszöntötte a Szlovénia elleni VB selejtezőre készülő keret tagjait.

Először Sinka László szólt a játékosokhoz, aki köszöntötte a magyar bajnokság első három helyén végzett játékosokat, majd hangsúlyozta, hogy nagyon fontos két találkozó áll a válogatott előtt, hiszen amennyiben kijutunk a svédországi VB-re, egy jó eredménnyel közel kerülhetünk a 2012-ben sorra kerülő londoni ötkarikás játékokhoz.

A főtitkár kitért Nagy László ügyére is: „Az egész történet kezdett egy nyúlós tésztára hasonlítani - szólalt meg Sinka László, de megjegyezte, hogy szerencsére az árnyék mellett napsütés is van. Mint köztudott, Nagy László a vasárnapi határidőig sem adott választ a behívóra, majd Mocsai Lajos keddet jelölte meg Lacinak új határidőnek, aki aznap jelezte, hogy gerincsérülése miatt lemondja a szlovénok elleni két VB selejtezőt.

Napi két edzéssel készülünk, szombaton Szerbiában játszunk, de nem a szlovénok elleni teljes kerettel fogunk pályára lépni, egy fiatalos csapat fog mérkőzni – árulta el Mocsai Lajos, a válogatott szakmai igazgatója hírportálunknak. Jövő héttől a négy idegenlégiós, Ilyés Ferenc és Mocsai Tamás (Lemgo), Gál Gyula (Croatia Zagreb), valamint Császár Gábor (Chambery) is csatlakozik a válogatott kerethez. Nagyon örülünk, hogy Carlos Perez vállalta a válogatott szereplést, ő esténként szokott az edzésekhez csatlakozni – mondta Mocsai Lajos.

A szerb mérkőzés után sajnos egy lerövidült, ötnapos felkészülés adódik a szlovénok elleni mérkőzés előtt, hiszen hiába teremtettük meg a Veszprémmel a lehetőséget a három győzelemmel véget ért bajnoki döntő révén a hosszabb gyakorlásra, sajnos ez a hét kiesik, mivel a külföldön játszók csak a következő héten tudnak csatlakozni a válogatotthoz – foglalta össze a szakmai igazgató.

A szerbek elleni mérkőzésen lehetőség a saját védekezési rendszerünk felépítésére, a lerohanást, és a felállt védelem, valamint a nyitott, zóna elleni játékot kell gyakorolnunk. A szlovénok elleni párharc kétesélyes, bár a szaksajtó őket tartja esélyesebbnek. Ők előrébb tartanak nálunk annyival, hogy az elmúlt évben már hazavitték azokat a játékosokat, akik kulcsszerepet játszanak náluk, 1-2 kivétellel, ezért összeszokottabbnak tűnnek. Meglepetés, hogy egy 1500 férőhelyes csarnokba viszik az összecsapást, egy történelmi csarnokba, ahol sok nagy sikert arattak már, ezért nagy hangulatra lehet számítani. Lehet, hogy a jövő héten mi is átmegyünk a Március 15. utcai csarnokba edzeni, hogy szokjuk a kisebb teret, ne ehhez a nagy Arénához legyünk hozzászokva – fejtette ki Mocsai Lajos.

A szakmai igazgató a Nagy László üggyel kapcsolatban elmondta: várható volt a bejelentés, a sérülés okát, mivoltát nem akarom véleményezni. A határidő utolsó pillanatában, amit én kértem, hogy ne zavarja meg a válogatott felkészülését, ezt megtette, tehát a negatív hírben az a pozitív, hogy a csapat nyugodtan készülhet, a játékosok büszkesége és önbecsülése megmarad, ez történt, mi továbbállunk.

Nem igazán sikerült még regenerálódnunk a bajnoki döntő után, csak 2-3 napunk volt pihenni, próbáljuk a tartalék energiákat mozgósítani – válaszolta Iváncsik Gergő, a válogatott és az MKB Veszprém balszélsője.

Elég kemény, húzós felkészülés elé nézünk, a csapat egy kicsit fáradt is, de ez úgy gondolom természetes egy hosszú szezon után. Ezen a héten próbálja a mester összeszedni a csapatot, szombaton Szerbiában játszunk, majd igazából a jövő hétre kell odafigyelnünk, ott már csak kimondottan a taktikával fogunk foglalkozni.

A szlovénoknak elég fiatal, pörgős csapatuk van, rutinos és fiatal játékosokból álló válogatott, nagyon oda kell figyelnünk ellenük, mert nagyon rohanós társaság, gyors csapat, de bízom benne, hogy az előttünk álló időszakban megfelelően fel tudunk készülni ellenük – zárta gondolatait a válogatott balszélsője. 

Világbajnoki selejtező (Play-Off)

1. mérkőzés
2010. június 13. 18:00, Ljubljana: Szlovénia – Magyarország
2. mérkőzés (visszavágó)
2010. június 20. 18:00, Veszprém Aréna: Magyarország – Szlovénia

a válogatott bő kerete:

Kapusok: Fazekas Nándor (MKB Veszprém), Liszkai Szilveszter (Pick Szeged), Mikler Roland (Dunaferr), Szente Gábor (Tatabánya Carbonex)

Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB Veszprém), Harsányi Gergely (Tatabánya Carbonex), Iváncsik Tamás (MKB Veszprém)

Jobbátlövők: Balogh Zsolt (PLER), Laluska Balázs (Cimos Koper), Mocsai Tamás (TBV Lemgo)

Irányítók: Császár Gábor (Chambery), Eklemovics Nikola (MKB Veszprém), Lékai Máté (PLER), Nagy Kornél (Dunaferr)

Beállósok: Gál Gyula (Croatia Zagreb), Herbert Gábor (Pick Szeged), Schuch Timuzsin (Constanta), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)

Balátlövők: Grebenár Gábor (Aragon), Ilyés Ferenc (TBV Lemgo), Perez Carlos (MKB Veszprém)

Balszélsők: Halász Máté (Tatabánya Carbonex), Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Pálos Gábor (DKSE-Hotel Lycium), Törő Szabolcs (Arrate).

2

Képgaléria