Értékes diadal - Alcoa Fehérvár KC - Veszprém Barabás KC 23:26 (10:11)

Rendkívül túlfűtött hangulatú mérkőzésen, bátor játékkal, megérdemelten szerezte meg első idegenbeli győzelmét a Veszprém Barabás KC.

Az újév első bajnoki fordulója egyben az őszi szezon utolsó fordulóját is jelentette a női kézilabda NB I-ben. A veszprémi lányok az Alcoa Fehérvár KC otthonába látogattak. Sérülés miatt nem léphetett pályára Ábrahám Szilvia, és nincs még száz százalékos állapotban Vida Ingrid sem, így ő is kihagyni kényszerült a mérkőzést.

Idegesen kezdett mindkét csapat, a hazai oldalon eladott labdákat láthattunk, a vendégeknél Bognár ejtett kapufára. Leima góljával a hazaiak szereztek vezetést, de Smidéliusz és Gerstmár révén már a veszprémieknél volt az előny. Veszeli kiállítását követően emberhátrányban Bognár szerzett fontos találatot, Lengyel remekül védett, és Gerstmár újabb gólja után jöhetett is az első hazai időkérés. (1:4)

A folytatásban is remekül védekeztek a veszprémiek, Veszeli egymás után kétszer is jól blokkolt, de Tilinger vezérletével 5:5-re felzárkóztak a hazaiak. A félidő felénél Gerstmár léc alá vágott büntetőjével újra a vendégeknél volt az előny, de nem sikerült jobban elhúzniuk, és a 20. perc végére Tilinger átlövésével újra döntetlen volt az állás. (8:8) Egy gyors gólváltást követően a hajrában közel öt percig nem esett gól, egy-egy értékesített büntető után az utolsó percben Mocsai Dorottya tört be bátran a fehérvári védők között, jutalma egy gól és a szünetre veszprémi vezetés lett. (10:11)

A második játékrészben még inkább a kezükben tartották az irányítást a Barabás-lányok, a fehérváriak pedig futhattak az eredmény után. A határozott, kemény védekezés mellé bátor, kreatív játék társult, utóbbit Veszeli pattintott lövése és Szabadfi betörése már az első percekben bizonyította. (13:15) Gerstmár pimaszul a kapus lábai között szerzett újabb veszprémi gólt, Veszeli lendületből szerzett találatával pedig először vezettek a vendégek néggyel. (16:20)

A rendkívül szívós fehérvári gárda nem adta fel, Azari és Tilinger vezérletével felzárkóztak két gólra (19:21), de Bognár ejtése és Horváth harcias betörése ismét négygólos differenciát jelentett. (20:24) A játékrész záró harmadában már csak meg kellett tartani az előnyt, Gerstmár átlövéseivel gondoskodott is erről. Az egész mérkőzésen kiválóan teljesítő Tilinger már csak kozmetikázni tudott az eredményen, csapatával együtt kénytelen volt végignézni a kilátogató lelkes veszprémi szurkolók és a vendég együttes önfeledt ünneplését. (23:26)

Első idegenbeli győzelmüket aratták Fehérváron a veszprémi lányok, felzárkóztak a tabellán, és reális esélyük van arra, hogy a rájátszást a legjobb nyolc csapat között kezdjék meg. Természetesen messze még a bajnokság vége, de csapat egyre jobban játszik, és a befektetett munka – mint a mai nap is bizonyította – előbb vagy utóbb meghozza a gyümölcsét.

Mérkőzéstükör

- Az volt a célunk, hogy ne engedjük a Fehérvárt játszani, ami jól is sikerült. Az első félidőben nem voltak meggyőzőek az átlövéseink, hiányoztak a gyors indításgólok, de ezeket a meggyőző védekezésünkkel kompenzáltuk. A második félidőben belelendültek az átlövőink, önfeláldozóan védekeztünk, jól sáncoltunk. Gerstmár és Veszeli fontos gólokat szereztek, Smidéliusz úgy teljesített, ahogy elvárnánk tőle, és Szabadfi is hatalmasat küzdött. Igazi csapatmunka volt, úgy gondolom, hogy a mérkőzést elsősorban a védekezésünkkel nyertük meg. Győzni jöttünk Fehérvárra, és mindenki el is hitte, hogy ez a meccs a miénk lehet – értékelt Gyurka János, a veszprémiek mestere.

- Hiába játszottunk felkészülési mérkőzéseket, óriási meccséhségünk volt. Az edzéseken maximálisan tettük a dolgunkat, minden porcikánkkal arra koncentráltunk, hogy véghezvigyük a bravúrt, és nyerjünk Fehérváron. Végre az történt, amit szerettünk volna, egy rendkívül kiélezett meccsen mi jöttünk ki győztesen. Az első félidőben támadásban egy kicsit bizonytalanok voltunk, több hangsúlyt fektettünk a védekezésre. A második félidőre mindenki összeszedte magát, felnőttünk a feladathoz, és igazi csapatként küzdöttünk. Szeretnénk még több embert magunk mellé csábítani, hogy a legnagyobb ellenfelek is gombóccal a torkukban jöjjenek a Veszprém Arénába – mondta Gerstmár Renáta, a VBKC csapatkapitánya.

Alcoa Fehérvár KC - Veszprém Barabás KC 23:26 (10:11)

Fehérvár: Szikora – Azari 3, Kuhinkó 1, Tilinger 13 (2), Horváth B. 1, Bernataviciute 2, Becséri Csere: Trimmel (kapus), Németh K., Kovács A., Bizik, Rádl 1, Gazdag 2
Edző: Sótonyi László

Veszprém: Lengyel – Bognár 3, Smidéliusz 2, Szabadfi 2, Gerstmár 10 (2), Veszeli 7 (1), Horváth V. 1 Csere: Hoffmann (kapus), Mocsai 1, Weigel, Koszorús
Edző: Gyurka János

Kiállítások: 8 illetve 8 perc
Hétméteresek: 2/2 illetve 3/3