Nagy László egyik szeme sír, a másik meg nevet

Nagy Lászlónak az egyik szeme sír, a másik meg nevet Pascual távozása és Ortega hazatérése miatt.

A június 12-13-i férfikézilabda Bajnokok Ligája négyes döntő után távozik a posztjáról az 53 esztendős Xavier Pascual, a Barcelona edzője, akinek a helyét a nála négy évvel fiatalabb Carlos Ortega veszi át. A két spanyol közül előbbi Nagy László tanitómestere és istápolója volt, utóbbi a barcelonai csapattársa, majd három évig Veszprémben az edzője is. A közelgő őrségváltásról vegyes érzelmekkel nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak a Barcelonával kétszeres BL-győztes magyar kézilabdázó legenda.

Pascual csapatkapitánynak nevezte ki
Nagy László, az „Építők” sportigazgatója örömmel értesült arról, hogy az idény végén Carlos Ortega, az egykori csapattársa veszi át a kormánybotot az FC Barcelona kézilabda együttesénél, kevésbé annak, hogy a BL Final Four után már nem Xavier (Xavi) Pascual lesz a katalán klubcsapat edzője.

„Xavinak nagyon sok jót köszönhetek, leginkább azt, hogy magyar vendégjátékosként 2011-ben engem nevezett ki a Barcelona csapatkapitányának. Megnyertük a Bajnokok Ligáját, számomra ez volt pályafutásom második és egyben utolsó BL-győzelme. Egykori tanítómesterem, aki kapusból lett sikeres edző, Romániában a Dinamo Bucuresti és a válogatott vezetőjeként folytatja a munkáját. A „szakmai okokkal” indokolt távozásáról viszont egyelőre csak annyit tudok, amennyit az újságolvasók” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Nagy László, aki a visszavonulása óta a Telekom Veszprém sportigazgatója, emellett a Magyar Kézilabda Szövetség férfi szakágért felelős alelnöke.


Fotó: Hajráveszprém.hu (archív)

Elszomorította Ortega leváltása
A 12 évig Barcelonában légióskodó Nagy László 2012-ben tért haza Magyarországra és lett az akkor még MVM Veszprém néven szereplő bajnokcsapat hangadó játékosa. Közvetítő szerepet játszott a Mocsai Lajost váltó Carlos Ortega szerződtetésében, majd abban is az új edző segítségére volt, hogy a magyar listavezető begyakorolja a spanyol klubbokra jellemző játékstílust. Amikor pedig 2015-ben a veszprémi klub vezetősége a lengyel Wisla Plock elleni BL csoportmérkőzést, egészen pontosan a szégyenteljesnek minősített pontvesztést követően viharos gyorsasággal menesztette Ortegát, a játékosok közül Nagy László volt az első, és mint később kiderült az egyetlen, aki a sajnálatának és az együttérzésének kitárulkozva hangot adott. „A mai nap (2015.szeptember 21-e) sportpályafutásom egyik legszomorúbb napja. Sok sikert Carlos, bármerre is visz a sors” – ezek a baráti mondatok jelentek meg akkor Nagy László közösségi oldalán.

A Bundesligából Barcelonába
Ortega leváltása után jobbkeze és honfitársa, Xavi Sabaté lépett a helyébe, aki egy évig a magyar válogatott vezetőedzője is volt. Menesztett főnöke - akinek Sabaté a magyarországi munkáját köszönhette -, egy ideig még magyar földön maradt, aztán a japán válogatottat irányította, amely a vezetésével kijutott a világbajnokságra. Ortega mindössze egy évet töltött a dán KIF Kolding együttesénél, majd újra országot váltott, és a Bundesligában szereplő TSV Hannover-Burgdorf edzője lett. Onnan költözik most haza Spanyolországba.

„Csak ismételni tudom magamat azzal, hogy örülök Carlos Ortega barátom barcelonai szerződtetésének, ami előrelépést és szakmai elismerést jelent a számára. Hazatérését már korábban is fontolgatta, most viszont itt a nagy lehetőség előtte, hogy egykori csapata élére állva bizonyíthasson. Xavi Pascual távozása után a mérce magasan áll előtte. Feladatát csak nehezíti, hogy amikor júliusban átveszi az irányítást, a mostani BL négyes döntőre esélyesként készülő Barcelonából több játékos már nem lesz ott a fedélzeten” – mondta befejezésül Nagy László.

Szalay Péter
SzPress Sporthírszolgálat
https://www.facebook.com/sporthirszolgalat/