Koldingban játssza Eb-csoportmeccseit a magyar női kéziválogatott

Kolding városában játssza csoportmérkőzéseit a magyar női kézilabda-válogatott a jövő csütörtökön kezdődő dániai Európa-bajnokságon, amelynek szervezői hétfőn megkapták a kormány engedélyét a torna önálló lebonyolítására.

Joy Mogensen kulturális miniszter hétfőn a közösségi oldalán jelentette be, hogy az egészségügyi hatóságok jóváhagyták a december 20-ig tartó kontinensviadal megrendezését azzal a feltétellel, hogy a szervezők és a résztvevők maximálisan betartják a torna koronavírus-protokollját.

Hozzátette, a globális egészségügyi válság közepette nem könnyű ilyen nagy nemzetközi eseményt megrendezni, de értékelték a Dán Kézilabda Szövetség (DHF) szigorú szabályozását. Hangsúlyozta, hatalmas a DHF felelőssége, de az egészségügyi hatóságok segítségére továbbra is számíthatnak az Európa-bajnokság lebonyolítása kapcsán.

A dán szövetség egy hete, a társrendező norvégok visszalépésre óta várta, hogy a kormány és a hatóságok jóváhagyják a torna önálló megrendezését.

Dánia korábban egy férfi és három női Európa-, illetve két férfi és két női világbajnokságnak adott otthont önállóan vagy társrendezőként. Koldingban csak az 1999-es és a 2015-ös női világbajnokság során rendeztek mérkőzéseket. A magyar női válogatott még sosem játszott az ország délnyugati részén fekvő kikötővárosban.

A decemberi tornán 16 csapat szerepel, és 47 mérkőzést játszanak. A csoportkörben a magyar válogatott 4-én Horvátországgal, 6-án Szerbiával, 8-án pedig a világbajnok Hollandiával találkozik. A csoportkörben Kolding és Herning is két-két, a középdöntőben pedig egy-egy csoportnak ad otthont, a döntő hétvégét pedig Herningben rendezik.

A koronavírus-járvány miatt szeptember elején Stavanger és Oslo, november elején Frederikshavn, egy hete pedig Trondheim került ki a helyszínek közül.


Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Joy Mogensen kulturális miniszter, valamint Morten Stig Christensen, a Dán Kézilabda Szövetség igazgatója a dán TV2 kérésére összefoglalta a torna koronavírus-protokolljának legfontosabb pontjait.

Eszerint a Dániába érkezés előtt 72 órával minden küldöttség minden tagjának negatív koronavírustesztet kell bemutatnia. Az országba való belépés után a repülőtéren azonnal tesztelik, majd közvetlenül a szállodába viszik őket. A szobakulcsokat útközben kapják meg, a hotelben egyenesen a szobájukba kell menniük, amelyet csak akkor hagyhatnak el, ha megkapják az újabb negatív teszteredményt.

A kézilabdázókat és a stábtagokat a torna során eleinte naponta, majd 72 óránként tesztelik. Ha valaki megfertőződik, karanténban kell maradnia a szállodában, csapata többi tagját szintén elszigetelik, és újra tesztelik. Egy válogatott csak akkor nem folytathatja a szereplését, ha a túlságosan sok pozitív eset miatt nem tud elegendő emberrel kiállni a következő mérkőzésére.

A csapatok csak az edzések és a meccsek miatt hagyhatják el a szállodájukat, emellett újságírókkal, szurkolókkal és másokkal nem lehetnek személyes kapcsolatban. A meccsek után a válogatottak nem az öltözőbe mennek, hanem azonnal felszállnak a buszra, és visszatérnek a hotelbe.

Amennyiben valaki megsérti a "buborék" szigorú szabályait, figyelmeztetés nélkül kizárhatják a tornáról és hazaküldhetik.

A mérkőzésekre legfeljebb ötszáz nézőt engednek be, akik a távolságtartás szabályainak figyelembevételével foglalhatnak helyet a lelátókon.

Horváth Gabriella, a magyar szövetség főtitkára az M4 Sport hétfői, Kézilabda Magazin című műsorában úgy fogalmazott, eddig elég komoly bizonytalanságban voltak, ami nagyon megnehezítette az előkészületeket, most viszont felgyorsultak az események.

"A bizonytalanság mindennél rosszabb volt. Nagyon jó tudni, hogy lesz Európa-bajnokság, és Koldingba kell utaznunk. A dán szövetség jó szervező, rengeteg tapasztalattal rendelkezik. Megvan az a tudás és infrastruktúra, ami ehhez kell, de látjuk a nehézségeket is, amelyekkel szembe kell nézniük. Nem kis feladat, amit vállaltak" - nyilatkozta a főtitkár.