Bánhidi Bence: támadásban fog eldőlni a magyar-norvég mérkőzés

A beálló Bánhidi Bence szerint támadásban fog eldőlni a magyar férfi kézilabda-válogatott Norvégia elleni mérkőzése az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének első fordulójában, pénteken.

"Szerintem a norvégok az erőviszonyok alapján kilógnak felfelé a mezőnyből. Olyan gyors, sok futásos, agresszív kézilabdát játszanak, amit nem sokan tudnak, ők viszont képesek erre" - nyilatkozta az MTI-nek csütörtökön a MOL-Pick Szeged játékosa.

Hozzátette, ha támadásban okosan és türelmesen játszanak, akkor lehet esélyük a világbajnoki ezüstérmes skandinávok ellen is.

"Támadásban fognak eldőlni a dolgok. Ha nem adjuk el a labdákat, és nem tudnak gyors gólokat lőni, akkor lehet keresnivalónk" - magyarázta Bánhidi.

A magyar válogatott a csoportkörben legyőzte Oroszországot és Izlandot, az olimpiai és világbajnok Dániával pedig döntetlent játszott, így csoportgyőztesként jutott a középdöntőbe, ahova a maximális két pontot vitt magával. A beállónak a dánok ellen három lövése volt, de gólt nem sikerült szereznie, majd nagy fordulat következett, ugyanis Izland ellen tíz kísérletből nyolcszor volt eredményes.

"Nem beszéltem erről senkivel, ezeket a dolgokat lejátszom magamban. Ha van egy rosszabb meccsem, utána egy kicsit máshogy készülök, átgondolom az egészet, és fejben változtatok" - mesélte Bánhidi. Emlékeztetett, hogy a szerdai meccsen rá épült a támadójáték, és a csapattársai szerencsére ki is tudták ezt használni, ami kulcsfontosságú volt.

Bánhidi az első csoportmeccsen 52, a másodikon 47, a harmadikon 49 percet töltött a pályán, ezért szerda este nehezen tudott elaludni a fáradtságtól, de már jobban érzi magát. Csütörtök délelőtt ismét egy regenerációs konditermi edzésen vett részt a csapat, azután videoelemzés, majd egy taktikai gyakorlás következett.

"Péntekig még vár rám egy nagy alvás. Remélem, jó állapotba tudok kerülni, szerintem nem lesz ezzel probléma, mert minden fejben dől el" - mondta a beálló.


Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Szerdán az Izland elleni találkozó első félidejében az ellenfélnek egy hatos és egy hármas gólsorozata is volt, Bánhidi mégis azt érezte a szünetben, hogy lehet keresnivalójuk a folytatásban, mert csak a saját kapkodásuk, és az ebből fakadó hibák miatt voltak hátrányban.

"Tudtam, hogy a második harminc percet meg kell nyomni. Mondtam is a többieknek az öltözőben, hogy higgyük el, meg lehet csinálni. Így mentünk ki a második félidőre, felszántottuk a pályát, és sima győzelem lett a vége" - idézte fel a 24-18-ra megnyert malmői meccset.

Bánhidi arról is beszélt, helyes döntésnek tartja a magyar szövetség és az edzői stáb részéről, hogy ezzel a fiatal csapattal szemben nem fogalmaztak meg konkrét célkitűzéseket, elvárásokat a torna előtt, sőt szerinte ennek is köszönhető, hogy idáig jutottak.

"Nem tudni, a fiatalok hogyan kezelnék a nyomást. Eddig is teher nélkül játszottunk, és a következő mérkőzéseinken is így lépünk pályára. Azt gondolom, jó úton vagyunk. Az öltözőben minden alkalommal elhangzik, hogy nem kötelező nyerni, de ez egy lehetőség, és ha tudunk, akkor éljünk vele, mert nem biztos, hogy legközelebb lesz ilyen" - mesélte.

Hozzáfűzte, a csoportkörben is felkészültnek tűntek az ellenfelek, de mostantól biztosan még komolyabban veszik a magyar csapatot, mivel nagy meglepetést okozott az első három mérkőzésén.

A védekező specialista Sipos Adrián elmondta, nagyon örültek a szerdai sikernek, voltak, akik meg is könnyezték a bravúros győzelmet. Este az egész csapat és a szakmai stáb együtt volt, és a beszélgetés, viccmesélés közben mindenkinek több tucatnyi gratuláló üzenetet kellett megválaszolnia.

"Nagyszerű érzés, hogy ilyen örömöt tudtunk szerezni az egész országnak, de a földön kell maradnunk, és a folytatásra összpontosítanunk. Ha már idáig eljutottunk, nem szeretnénk megállni. A program nem lesz könnyebb, hiszen még erősebb csapatok jönnek. Nagyon sokat kell készülnünk, nincs időnk pihenni, de muszáj felkészülni, nem változtatunk semmin" - szögezte le a Tatabánya játékosa.

Sipos emlékeztetett, hogy nagyon jól kezdtek Izland ellen, aztán volt egy nagyobb visszaesésük, büntetőket, ziccereket, távoli lövéseket hibáztak, és a védekezésük sem volt stabil. Ennek ellenére csupán 12 gólt kaptak egy olyan csapattól, amely ennél többet szokott lőni egy félidőben.

"A szakmai stáb azt kérte, végig higgyünk magunkban, és ne ijedjünk meg, ha két-háromgólos hátrányba kerülünk. A szünetben is az volt az első megjegyezés, hogy nagyon jó az eredmény, hiszen csak 12 gólt kaptunk, és ha javítunk a hibáinkon, illetve hiszünk magunkban, ebből a meccsből csak jól tudunk kijönni" - árulta el Sipos.

A második felvonásban aztán még kevesebb, csupán hat gólt kaptak a magyarok, a mérkőzést egy 8-1-es sorozattal zárták, és nagy bravúrral nyertek.

A beálló felidézte, hogy összeállt a védekezésük, a kapuban pedig Mikler Roland nagyszerűen teljesített.

"Erről álmodik minden csapat, öröm ilyenkor a pályán lenni. Minden összejött, ami kellett" - mondta Sipos Adrián.

A magyar válogatott pénteken 18.15-től a norvégokkal, vasárnap 16.15-től a szlovénokkal, kedden 20.30-tól a svédekkel, majd szerdán 16 órától a portugálokkal találkozik a középdöntő malmői csoportjában. Az első két helyezett az elődöntőbe jut, a harmadik pedig az ötödik helyért játszhat.