Világbajnoki címet szereztek a veszprémi lányok

Tavaly Európa bajnoki, idén világbajnoki arannyal tértek haza a Taekwon-do-s lányok.

Véget ért a 2019. évi világbajnokság a németországi Inzell városában. A 64 ország, több mint 1200 sportolója mellett 3 veszprémi női sportoló is részt vett a versenyen, ahonnan már, felnőtt női csapat erőtörés világbajnokaként tértek haza.


Bécsi Nikolett, Süli Tamara, Kosztyu Veronika, Mucsy Petra

A csapat tagjai: Bécsi Nikolett a Veszprémi Padányi Klub vezetőedzője, Kosztyu Veronika (Roni) és Mucsy Petra (Veszprémi TKD SE.) a negyedik csapattag Süli Tamara (Corvin Taekwon-do Klub Magyarbánhegyes).

Az öt napos világbajnokságon az egyéni számok után az utolsó napon, szombaton reggel 9.00 órától lépett tatamira a mieink, már az első csapatoknál látszott hogy nagyon nehéz dolga lesz mindenkinek. A versenyző országok  háromnegyede esélyes volt a dobogóra. A magyarokat még az elején szólították törésre. majd ezután következett az igazi idegharc. Sorra jöttek a különböző nemzetek csapatai és mind-mind alattunk teljesítettek. Az amerikai csapat és a románok álltak a tabellán mögöttünk. Már 3 órája tartott ez a versenyszám és még mindig több mint 10 csapat volt hátra, akik közül még 8 ország versenyzői, potenciális esélyesnek számítottak akár az aranyéremre is. Nagy volt az izgalom a magyarok lelátóján, a versenyszám hivatalosan kiírt befejezése előtt, még mindig 4 csapat volt hátra, ebből 3 esélyessel, így még mindig lecsúszhattunk volna a dobogóról. Közel egy órás csúszással végre eldőlt minden, Magyarország megszerezte a világbajnoki címet. Ekkor tűnt fel mindenkinek, hogy kis híján, dupla teljesítménnyel lettünk az elsők, mögöttünk az amerikai és román csapat azonos mennyiséggel még tovább tőrt addig, amíg a el döntötte hogy melyikük léphet fel utánunk a dobogó második fokára, amiből az USA csapata jött ki jobban, így ezüstérmet a románok pedig a bronzérmet szerezték meg a többi nemzet csak töredékét tudta teljesíteni. Így méltán lett első Magyarország csapata. 

suli_tamara_kosztyu_veronika_mucsy_petra_becsi_nikolett

A magyar lányok jó esélyekkel érkezett a VB.-re az előző világversenyeken már ígéretes dobogós eredményeket szereztek EB.3-ik Finnország, 4 évvel ezelőtt az Olasz VB.-n bronzérem, (ezeken a versenyeken is már ketten, Bécsi Nikolett és Mucsy Petra voltak a csapatban). Aztán jött az igazi áttörés, 2018-ban ugyan ebben az időben elért Európa-bajnoki cím, ahol ugyanez a világbajnok, három veszprémi versenyző alkotta a felnőtt női erőtörő csapatot ( Padányis Bécsi Niki a Veszprémi TKD-s Mucsi Petra mellé csatlakozott klubtársa Kosztyu Veronika), azonban a mezőny nagyon erős volt, több csapat már világbajnokként tagjaik egyéni világbajnokként érkeztek ide a versenyre Új-Zéland, Argentína, Kanada, a hazai németek, lengyelek, finnek, hogy csak néhányat említsek.

Az éremtáblázaton Magyarország az előkelő 14. helyen végzett a 64 nevező ország közül!

kosztyu_veronika_suli_tamara_becsi_nikolett_mucsy_petra

A veszprémi lányok világbajnokként zárták a versenyt, bekerülte egy illusztris klubba ahol az elmúlt 40 éves magyar Taekwon-do fennállása alatt eddig mindössze 9, most pedig már 13 világbajnokot jegyezhet (köztük a veszprémiek, 3 szoros világbajnok Rajkai Andrea és a 2 szeres vb győztes Papirovnyik Mónika és a szintén világbajnok Vajky László) akik mellé társult az idei VB. után ujjabb 4 hölgy, köztük ismét három VB. győztest könyvelhet el Veszprém ( Padányis Bécsi Niki edzője, Vajky László a két Veszprémi TKD-s Mucsi Petra és Kosztyu Veronika edző: Somlai János).

Folytatásként a lányoknak a soron következő Európa-bajnokság lesz. Bécsi Nikolettnek pár nap pihenés után folytatódik a felkészülés, mert két héttel a VB után már, Kick boksz világkupára utazik.

becsi_nikolett_vajky_laszlo
Bécsi Nikolett, Vajky László