Rasovszky Kristóf három év alatt „elúszott” Veszprémtől Tokióig

Az EB-tripla mércét emelt az olimpiai reménység előtt.

Úszószakmai becslés szerint Rasovszky Kristóf csupán az elmúlt három év leforgása alatt 9000 kilométernyi távolságot hagyott maga mögött medencékben és nyílt vizeken, edzéseken és versenyeken. Nem hiába, mert a Balaton Úszó Klub büszkesége két arany- és egy ezüstérmével sporttörténelmet írt a Glasgow-i Európa-bajnokságon. Az elmúlt harminchat hónap alatt megtett víziútja éppen olyan hosszú volt, mint ha Veszprémből indulva Tokióig úszott volna, azaz szülővárosától a következő olimpiának otthont adó japán fővárosig.

Egyedülálló bravúr

A kontinensversenyek történetében Rasovszkyn kívül még egyetlen nyílt vízi számokban induló férfi versenyzőnek sem sikerült három távon két első és egy második helyet kiharcolnia, és éppen ennek a mesterhármast közelítő produkciójának volt köszönhető, hogy a sportág vezető szaklapja, a Swimming World az év férfi úszójának választotta meg. Aligha kerülte el a voksolók figyelmét, hogy „Raso” az 5 kilométeres verseny megnyerése után, illetve a 25 kilométeren kivívott első helye előtt az olimpiai távú 10 kilométeren hajszálra olyan idővel ért a célba, mint a győztesnek kihozott ellenfele. Meglepő, de a 21 éves veszprémi úszótalentum az egyedülálló bravúr és a váratlanul jött szakmai elismerés ellenére sem gondolja úgy, hogy 2018-ban tökéletes volt a teljesítménye.


Fotó: facebook.com/uszoszovetseg

„A Glasgow-i „háromból három” természetesen feldobott, így azon is elég gyorsan sikerült túltenni magamat, hogy az EB 10 kilométeres versenye után a magyar óvás ellenére is megmaradtam második helyezettnek. A Világkupa összetettben elfoglalt negyedik helyem miatt viszont ma is kesergek. Nagyot hajráztam, az utolsó verseny előtti nyolcadik helyemről sikerült is feltornászni magamat a negyedikre, ám ezzel is csak megismételni tudtam a tavalyi helyezésemet. Az is bosszant, hogy csupán 3 ponttal maradtam el a bronzérmestől.”

Most már hazai pályán is bizonyítani szeretne

A 2018-as nagy menetelés után úgy érzi, hogy az év vége felé közeledve rászolgált a heti edzésnapok és a napi kilométer adagok csökkentésére, amely így is alkalmanként 6 kilométeres úszás. A balatonfűzfői uszodától csak Karácsony előestéjén fog elköszönni, de csak január 2-ig, amikor újra edzésbe áll, és igyekszik felhozni magát a január 19-én kezdődő thaiföldi edzőtáborozás megpróbáltatásaira. Az első válogató február derekán lesz, a Világkupa dohai állomásán.

„Szeretnék a lehető legjobban szerepelni az első fordulóban, és jó nagy lendületet venni. Szívem szerint minden versenyállomást bejárnék, de ha a jövő évi portugáliai futamot mégis elengedném, azt csak azért teszem, hogy néhány nappal később Balatonfüreden frissen és „kihegyezve” állhassak a rajthoz. Itt az ideje már, hogy végre hazai pályán is megmutassam: tényleg részolgáltam az év legjobb férfi úszója címre.”

Tripla a VB-n is?

A villamosmérnöknek készülő első éves veszprémi egyetemista Rasovszky számára 2019-ben a dél-koreai Kvangdzsuban megrendezésre kerülő világbajnokság jelenti a legnagyobb kihívást. A VB 10 kilométeres versenyének első tíz helyezettje személyre szóló olimpiai kvótát szerez, aki hátrább végez, annak a tokiói nyári játékok esztendejében kacskaringós akadálypályát kell befutnia a megmaradó lehetőségekért.

„Messze még a VB, de már most úgy gondolom, hogy jó formában a 10 mellett az 5 és a 25 kilométeren is megmérettethetem magamat. A terv csak akkor változhat, ha az olimpiai kvalifikációs csata valamiért az elképzeltnél is nehezebbnek ígérkezne” - mondta befejezésül Rasovszky Kristóf, aki úgy gondolja, hogy az idei EB-tripla mércét emelt előtte, de a léc így is átvihető magasságba került.

Szalay Péter
SzPress Sporthírszolgálat