Dr. Tiszeker Ágnes szerint durvul a harc a bekeményítő WADA és a doppingmaffia között

Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Anti-dopping Csoport vezetője szerint elszomorító és egyben elgondolkodtató annak a harcnak az eldurvulása, amely az egyre keményebb, költségesebb és már szokatlan eszközöket is bevet a WADA, valamint az előírásokat ezerféle módon kijátszani igyekvő doppingolók, azaz hogy inkább a csalásra szervezkedett doppingmaffia között dúl.

Torzuló kommunikáció

„Mint a „rablók és a pandúrok” között természetesen, illetve hivatalból az utóbbiak oldalán álló tisztségviselőnek azt kell mondanom, hogy zavarba hozó a nemzetközi irányító központ szerepét betöltő WADA erősen torzuló kommunikációja. Mindig is a szükséges keménység, az objektív ellenőrzések, az a következetesség, valamint az átláthatóság szószólója voltam, de mostanában olykor csak fenntartásokkal tudok azonosulni azokkal a lépésekkel, amelyekkel a nemzetközi szervezet a tekintélyét igyekszik fenntartani. A WADA csillagászati összegeket invesztál a tudományos módszereinek fejlesztésébe, de nem áll meg itt, mert a tagszövetségeit is újabb beruházásokra készteti. Ezek többsége még a jelenlegi költségkereteiből is nehézkesen tudja teljesíteni a vállalt feladatát. Mi például idehaza úgy kalkulálunk, hogy a központból érkező utasításokat csak a büdzsénk megduplázása után tudhatjuk előírásszerűen teljesíteni, és erre a legutóbbi tárgyalásaim után reményt is látok – nyilatkozta az országhatárokon túl is nagy tekintélynek örvendő szakember a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

Analitikai zsákutca – 40 százalékos fertőzöttség

„A dolgok rossz irányba mennek, és ha a WADA továbbra is egyre csak hajtóvadászatot fog szervezni, miközben folyamatosan egész országokat, sportágakat, versenyzők népes csoportját és az eredményeiket igyekszik célkeresztbe állítani, még durvább lesz a helyzet. Most éppen Oroszországra és Kenyára irányul össztűz, de találnak majd más célpontot, mondjuk az atlétika után az úszást – hangsúlyozta a MACS vezetője. - Azt most már nyíltan ki kell mondani, hogy a doppingellenőrzés alaptevékenysége, az analitika zsákutcába jutott, és onnan egyelőre a horribilis összegeket felemésztő kutatásfejlesztés ellenére sem tud kifarolni. Ipari méretekben folyik a mintavétel, amely egyúttal a fagyasztó kapacitás növelését is feltételezi. A kölni laboratóriumnak ezért is kellett tágasabb székházat keresnie. A vizsgálati módszerek teljes vertikumát alkalmazzák, és ebből csak egy dologra lehet következtetni. Minél több a minta, annál többet lehet évek múlva – továbbfejlesztett módszerekkel – újravizsgálni. Így is hiba volna viszont a vizsgálatok számának növelését öncélúnak minősíteni. Újabban sajnos már 40 százalékosra becsülik a sportolók doppingfertőzöttségét, ami nem is olyan régen ennek a harmada volt, miközben az eltiltott edzők, orvosok és más stábtagok száma pedig sebesen száz fölé emelkedett. Szóval a WADA nem csak üldöz, hanem azért eredményeket is fel tud mutatni ”

8,10, és aztán?

„Én már azon is fönnakadtam, amikor az újravizsgálhatóság időtartamát nyolc évre terjesztették ki. Nem tartottam elegánsnak, amikor néhány, az athéni olimpián szerepelt versenyző eltiltását – nyilván időzítve – közvetlenül a londoni nyári játékok előtt hozták nyilvánosságra. Senki sem feltételezte, hogy a fagyasztóból elővett minták megismételt analízise éppen akkor fejeződött be. Most pedig az van, hogy egy kikezdhetetlen módon őrzött mintát, valaminek vagy valakinek a hatására akár tíz évvel később is újra lehet laborba vinni. Így az is előfordulhat, hogy egy Riói olimpiai bajnokról 2026-ban fogják kideríteni, hogy egykor tiszta volt, de egy évtizeddel későbbi analízis szerint már nem. Ez pedig a sport értékeinek folyamatos rombolása, az örök gyanú fenntartása, és minden átlagon felüli teljesítmény tisztaságának a megkérdőjelezése.”

Elképesztő adatgyűjtés

Persze az is igaz, hogy mára megdőlt a magányos, illetve az elszigetelt próbálkozások elmélete, a napnál is világosabb, hogy a doppingvétségek mögött alkalmi szövetségek állnak, és ezek előtt olykor azok tartják a védőpajzsot, akiknek tűzzel-vassal üldözniük kellene a csalókat. A totális bizalmatlanság légkörére jellemző, hogy a WADA egyre gyakrabban kéri a hatóságok, a rendőrség, a nyomozószervek, és olyan átfogó hatáskörű szervezetek segítségét, mint amilyen az Interpol és az Europol. Mindent tudni akarnak a sportolókról, gyanú esetén figyeltetik az internetes levelezésüket, tanulmányoztatják az élethelyzetüket, és még a kapcsolatrendszerüket is. Ahogy Dr. Tiszeker Ágnes mondja, valahogy úgy, mint egy amerikai akciófilmben, aki azért arra nagyon büszke, hogy a munkatársaival együtt idehaza mind nagyobb sikert könyvelhetnek el a felvilágosító előadássorozatukkal.

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter