Veszprém 1:0 Szeged

A bajnoki döntő első párharca igazi gladiátor küzdelmet hozott, a Szeged sokáig sakkban tartotta a Veszprémet, de a második félidőben már maximumon játszott a hazai csapat és 29-23-mal győztesként várják a 19-ei, kedd esti visszavágót.

A lányoknál már eldőlt, hogy a Fradi a bajnok a 2014/2015-s idényben, a fiúk pedig még csak most kezdik a párharcot.


Képgaléria a cikk végén

Ahogy az már évek óta megszokott, a MOL-Pick Szeged és az MKB-MVM Veszprém KC küzd az aranyéremért a két győzelemig tartó összecsapáson. A gólkülönbség ebben az esetben nem számít. A rájátszásban a Veszprém végzett az első helyen, így a Veszprém Arénában rendezték az első mérkőzést.

Mindkét csapatból hiányzik egy-egy spanyol irányító, a hazaiaknál a válogatott mérkőzésen megsérült Carlos Ruesga, míg a vendégeknél Bombac maradt magára, miután Mindegia kidőlt.

A csapat bemutatása után a játékosok levették melegítő felsőjüket, ami láttatni engedte a „Ruesga, Veled vagyunk!” Feliratú pólójukat, hogy ezzel is kifejezzék csapattársuk mielőbbi jobbulását kívánva.

A 140. mérkőzésen a csapatát irányító Carlos Ortega a szokásos kezdőcsapatát küldte pályára, annyi változtatással, hogy Mikler helyett ezúttal Alilovic kapott lehetőséget. A bírók próbálták hamar kézbe venni a mérkőzést, nem engedték a durva játékot, Prodanovicot már a 3. percben kiállították, miután Iváncsikkal ütközött. Nehezen állt össze mindkét csapatnál a védekezés, a 6. percben 3-3 volt az állás. A 12. percben Nagy és Sulic helyett jött Zeitz és Nilsson, a szegediek láthatóan felkészültek a horvát beállóból. Az, hogy a védekezésben nem volt minden rendben az is mutatja, hogy a támadások alatt, a kispadon Terzic és Schuch igen parázs hangulatú beszélgetést folytatott.

A 20. percig sok variációt kipróbált Ortega, köztük például Zeitz jobbszélsőként, mellette Nagy átlövőben, de nem jött be a számítása, így a 20. percben 8-10-es állásnál időt kért. Nem csak a kispadon, de a pályán is izzott a hangulat, a játékosok egymással is és az ellenféllel is sűrűn összeszólalkoztak. A támadójáték teljesen összeesett a Veszprémben, a sok kapufa és lefülelt lövésekből könnyne indult a Veszprém és szerzett könnyű gólokat. A szünetben volt mit helyretenni a fejekben, 12-15-ös vendégvezetéssel mentek félidőre a csapatok.

A folytatásban már az egy hetest védő Mikler védte a hazaiak kapuját. A második félidő már jobban feküdt a Veszprémnek, a 40. percre ledolgozták háromgólos hátrányukat, Juan Carlos Pastor 18-18-nál kért időt. Sulicot és Nagyot nem tudták már olyan hatékonyan hatástalanítani, mint az első félidőben, az ő találataikkal egalizáltak.

A 43. percben egy nagy lendületű találkozó után Sulic a reklámtáblának ütődött, a bevágta a fejét, és ahogy Sydó doktornak mutatta, az ellenfél könyöke a torkához ütődött, ami aztán a nagy lendülettől a fejét a reklámtáblához szorította. A 44. percben már két góllal vezetett a Veszprém (21-19), Pastor ekkor cserélte Sierrát Wyszomirskire. A horvát beálló aztán nem sokáig volt betegállományban, a 49. percben 5. góljával 23-21-re vezettek a hazaiak. A vége már valamivel biztosabb lett, 29-23, amelyből kilencet Nagy szerzett.

Az utolsó tíz percben ugyan még nem jelenthettük ki teljes biztonsággal a Veszprém győzelmét, de a szegediek láthatólag feladták a küzdelmet, a pirosak akartak jobban nyerni. Az 58. percben 28-23-nál már egyértelmű volt, hogy 1-0-ra vezet a döntő párharcban az MKB. Ettől függetlenül az idegenbeli visszavágóra és a Final Fourra bőven van még mit megbeszélni, a szombati mérkőzésen láthatólag sok volt a félreértés, az értetlenség a csapaton belül, nem mindig tudták, hogy mit akar a másik.

Mérkőzéstükör

Juan Carlos Pastor: Most játszottunk a legjobban, Rengeteg hibát követtünk el a második félidőben. Nem volt kapura lövésünk, amiket a Veszprém kihasznált kontrákkal. Volt egy pillanat, amikor emberelőnyben visszajöhettünk volna egálra, de nem lőttük be a helyzetet, itt ment el a mérkőzés. Gratulálok a játékosaimnak, haladunk előre, jobban játszunk, mint játszottunk. Bár az eredmény ugyanaz, mégis fejlődünk. Örülök, hogy 50 percig meccsben voltunk, de a győzelemhez ez nem elég. Nehéz meccs vár ránk kedden, mindent megteszünk azért, hogy jövő vasárnap visszajöjjünk.

Ilyés Ferenc: Kevés csapat tud vezetni Veszprémben. Sajnos nem tudtuk megtartani a vezetést. Rossz lenne úgy szabadságra menni, hogy háromszor is kikapunk a Veszprémtől.

Carlos Ortega: Jó úton halad a Szeged, jól dolgozni és ez látszik is a mérkőzéseken, mindig van valami újdonság a játékukban. Úgy gondolom, hogy mindig tudunk ezekre válaszolni, büszke vagyok a játékosaimra, hogy hátrányból fel tudtak állni és nyerni tudtunk. Kevés idő maradt felkészülni a keddi mérkőzésre, mindenképp meg kell néznünk a mait, kijavítani a hibákat. Próbálom megmagyarázni a játékosaimnak, hogy nem olyan egyszerű nyerni Szegeden. Fontos, hogy hamar lezárjuk a döntő párharcot, hogy mielőbb folytathassuk a felkészülést a Final Fourra.

Cristian Ugalde: Nehéz öt meccset megnyerni egymás után a Szeged ellen, minden mérkőzés egyre nehezebb. Ha valaki látja az eredményt, látja, hogy nem reális, nincs ekkora különbség a két csapat között. Nagyon sokat készül mindkét ellenfél a másikból. Mindkét csapatnak a védelme a kulcsa, aki jobban összerakja a védelmet, az fog nyerni kedden.

MKB-MVM Veszprém - MOL-Pick Szeged 29:23 (12:15)

Veszprém, vezette: Herczeg, Südi

Veszprém: Mirko Alilovic - Gulyás Péter, Nagy László 9, Chema Rodriguez 3, Renato Sulic 5, Momir Ilic 6/1, Iváncsik Gergő, csere: Mikler Roland (kapus), Schuch Timuzsin, Mirsad Terzic, Andreas Nilsson 1, Christian Zeitz 1, Lékai Máté 1, Cristian Ugalde 3, Gasper Marguc
Vezetőedző: Carlos Ortega

Szeged: Jose Manuel Sierra - Rajko Prodanovic 2, Zubai Szabolcs 2, Jonas Kallman 5, Alen Blazevic, Ilyés Ferenc, Dean Bombac 2, csere: Piotr Wyszomirski (kapus), Balogh Zsolt 1, Roberto Parrondo 4/2, Ancsin Gábor 2, Vladimir Vranjes 1, Antonio Garcia Robledo 4
Vezetőedző: Juan Carlos Pastor

Hétméteresek: 1/1, illetve 3/2
Kiállítások: 6 perc, illetve 6 perc

galeria_549

Képgaléria