Hároméves terv született

Az új győri-veszprémi kézilabda klub Veszprém Barabás Duna Takarék KC néven fog indulni ősztől az élvonalban.

A Veszprém Barabás KC és a Győri Audi ETO KC közös sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy a felnőtt csapatot Róth Kálmán fogja irányítani, Gyurka János pedig utánpótlás szakmai igazgatóként dolgozik tovább. A felnőtt csapat lecserélődik, de a veszprémi junior, ifjúsági és serdülő játékosok fognak indulni a megújított klub utánpótlás bajnokságaiban.

A Veszprém Barabás KC székhelyén, a Március 15. utcai sportcsarnokban tartott sajtótájékoztatón elsőként Barabás Árpád klubelnök beszélt a két klub közös terveiről:

- Két hónappal ezelőtt azt mondtuk, hogy néhány szponzor elmaradása miatt vissza kell lépnünk az NBI-től, de nyitva hagytuk a kaput. Álmomban sem gondoltam volna, hogy egy másik klubtól kapunk segítséget. Ma egy olyan szerződést írunk alá, ami a következő 3 évre összehangolja a két klub működését, és biztosítja, hogy gond nélkül az NBI tagja tudjunk maradni. A másik motivációnk az, hogy a Győr világszínvonalú utánpótlás nevelési rendszerét meghonosítsuk Veszprémben is, ami lehetővé teszi, hogy később saját nevelésű játékosok alkossák az első osztályú csapatunkat – fogalmazott Barabás Árpád.

Kelecsényi Ernő, a győri klub elnöke hangsúlyozta, hogy egy olyan megállapodást szeretnének aláírni, ami ténylegesen működik, és mindkét fél megtalálja a számítását.

- A mi célunk az, hogy ki tudjuk teljesíteni azt a rendszert, amit hosszú éveken keresztül építettünk. Azokat a játékosokat, akiket kineveltünk, a képességeiknek, tehetségüknek megfelelő versenyrendszerben tudjanak versenyezni. Veszprémben egy tudatos, folyamatos építkezés folyt, példaértékű, amit véghezvittek, egy dobogó közeli csapatot építettek. Ez megerősítette bennünk, hogy érdemes elkezdeni együtt a munkát, megtaláltuk mindenben a közös nevezőt. Célunk, hogy három év múlva a Veszprém Barabás KC önállóan tudja folytatni az NBI-ben. A megállapodás egy olyan időszakban született, amikor több élvonalbeli csapatnak anyagi gondot jelent az első osztályú szereplés – részletezte az együttműködést Kelecsényi Ernő.

A felnőtt csapat vezetőedzője a győriek utánpótlás szakmai igazgatója, Róth Kálmán lesz, aki az NBI/B-ben veretlenül bajnok győri csapatára építi az új veszprémi keretet.

- Ötéves utánpótlás nevelési programunk utolsó fázisához érkeztünk: a kinevelt játékosokat az NBI-ben versenyeztessük. 14 játékost fogunk átigazolni Veszprémbe, akik egytől egyig junior és ifjúsági válogatottak, többen megfordultak már az NBI-ben is. Ezentúl azonban más feladat vár rájuk, korábban kiegészítő emberek voltak, most pedig nekik kell meghatározó játékosokká válniuk. Víg Vivient és Hosszú Boglárkát Dunaújvárosból fogjuk leigazolni. Csapatunk megnyerte az NBI/B-t, így alanyi jogon jogosult lenne az élvonalra, ha nem Győri Audi ETO KC II néven szerepelt volna. Van egy életpálya modellünk, melyben fontos lépcső, hogy az élet minden területén helyt kell állniuk a lányoknak. Minél több játékost vissza szeretnénk vinni a profi csapathoz, ha 2-3 főt sikerül, akkor már kiválóan dolgoztunk. A többiek jó alapot képezhetnek a veszprémi csapat kialakításában, itt folytathatják, ha az anyaegyesület nem tart rájuk igényt. Szeretnénk áthozni az utánpótlás nevelési rendszert, amivel évek óta az összes ifjúsági és junior bajnokságot megnyertük. Az első osztályú csapatokat folyamatosan elláttuk játékosokkal, a jelenlegi első számú csapatban is vannak saját nevelésű játékosaink: Pálinger, Görbicz, Kovacsics. A VB-részvételt kiharcoló junior válogatottban 10 győri lány van, ők mind veszprémi játékosok lesznek. A VBKC jelenlegi junior, ifjúsági és serdülő csapatai fognak indulni a korosztályos bajnokságokban, az a cél, hogy ne kelljen visszajátszani, ne vegyünk el tőlük játéklehetőséget. Közben figyelni fogom őket, hogy ki kerülhet fel a nagy csapatba – vázolta fel a terveket Róth Kálmán.

Az edzések főként Győrben lesznek, hiszen a fiatalok még középiskolában tanulnak, vagy a győri egyetemen tanulnak tovább, és céljuk, hogy diplomát szerezzenek. A mérkőzések előtti napon utaznak Veszprémbe, aznap edzenek, majd másnap mérkőzést játszanak.

Gyurka János utánpótlás szakmai igazgatóként tevékenykedik tovább, és a tervek szerint három év múlva újra a felnőtt csapat vezetőedzője lesz. A Győr ősszel is indít NBI/B-s csapatot, tehát az utánpótlás nevelés intenzitásából nem vesz vissza.

Új névadó szponzorra is lelt az egyesület a Duna Takarék személyében, így a csapat neve a Veszprém Barabás Duna Takarék KC lesz. Jelentős változások nem lesznek a klub menedzsmentjében. Az elnökség tagja lesz Kiss Lajos, a győriek klubmenedzsere, valamint az új névadó szponzor is delegál egy tagot.