Németh Zsanett a világ tetején

A Veszprémi Dózsa SC birkózója világbajnoki címet szerzett a Szombathelyen rendezett kadet világbajnokságon. Ő a magyar női birkózás első világbajnoka!

Az idei év legrangosabb hazai birkózóeseményét, a kadet világbajnokságot Szombathelyen rendezik augusztus 23-28. között, ahol a veszprémi színeket Németh Zsanett képviselte. A junior világbajnokságon elért 5. helyezése és a kadet Európa-bajnokságon szerzett bronzérme után Zsanett a világbajnokság döntőjéről álmodozott. A világbajnokság negyedik napján lépett szőnyegre, ezúttal Fortuna kedvesebb volt hozzá a sorsolásnál, mint a korábbi seregszemléken, a verseny elején elkerülte a nagy neveket, de mint később kiderült, ebben a mezőnyben már nincs könnyű ellenfél.

Az első mérkőzésen a komoly nemzetközi eredménnyel nem rendelkező amerikai, Mary Elizabeth Westman ellen kellett bizonyítania. Az első menetben kétszer levitte ellenfelét, egyszer pedig mögé került, ezzel szerzett is három pontot, de az amerikai mindhárom alkalommal visszaadta a kölcsönt, és szintén mögé kerüléssel egyenlített. Ezzel a szabályok szerint Westman nyerte a menetet, mivel ő szerezte az utolsó pontot (3:3, 0:1) A második menetben Zsanett magabiztosan egyenlített, levitte, majd hídba fordította az amerikait, és 3:0-ra nyert. (3:0, 1:1) A döntő menetben taktikus birkózással előnyt szerzett egy mögékerüléssel, majd a hajrában már kapkodó, és erejét veszítő Westmannak bevitte a kegyelemdöfést, mögé került, és továbblépett a negyeddöntőbe. (2:0, 2:1)

A legjobb négy közé jutásért a 2009-es kadet EB bronzérmese, a török Gamza Durukannal kellett megküzdenie a Veszprémi Dózsa SC birkózójának. Az első menetben a török mögé került Zsanettnek, és stabilan védekezve előnyt szerzett. (0:1, 0:1) A második menetben nem született pont, mindkét versenyző megpróbált akciót végrehajtani, de még fontosabb volt, hogy az ellenfél ne szerezzen pontot. A golyóhúzásnál Zsanettnek kedvezett a szerencse, és kedvezményezettként levitte ellenfelét, amivel egyenlített. (1:0, 1:1) A harmadik menet a második mintájára alakult, nem született pont, de ezúttal a török volt a kedvezményezett. Zsanett hatalmas bravúrral kilépett Durukan fogásából, és ledöntötte ellenfelét, amivel bejutott az elődöntőbe. (3:0, 2:1)

A döntőbe jutásért az osztrák Martina Kuenz következett, aki a tavalyi ifjúsági olimpián és az idei kadet EB-n is legyőzte (később ezüstérmet szerzett) Zsanettet. Ezúttal azonban a magyar lány irányította a találkozót. Mindjárt az első menetben egy hatalmas csípődobással lepte meg ellenfelét, és véget is vetett a menetnek. (5:0, 1:0) A második két percben visszahozta magát az osztrák a mérkőzésbe, egy levitellel egyenlített. (0:1, 1:1) A döntő menetben Zsanett akarata érvényesült: levitte ellenfelét, majd a hazai közönség visszaszámlálása mellett kivédekezte a hátralevő időt, és bejutott a fináléba. (1:0, 2:1)

A nap fénypontja az utolsó összecsapás, a 70 kg-os döntő volt, ahol Németh Zsanett az ukrán Sztankovával találkozott. A korábbi Európa-bajnokot a magyar kiválóság az idei EB-n már óriási csatában legyőzte, de kétségtelenül a VB legnehezebb mérkőzése következett. Az első menetben az ukrán lány szerzett előnyt egy mögékerüléssel, amire Zsanett nem tudott válaszolni. (0:1, 0:1) A második menetben Sztankova el akarta dönteni a mérkőzést, de egy sikertelen próbálkozását Zsanett kiválóan kihasználta, mögé került és egalizált. (1:0, 1:1) Következhetett a mindent eldöntő menet, melyben egyik fél sem mert kockáztatni, így nem született pont, és jöhetett a golyóhúzás. A hazai torkokból zúgott a „piros”, ami Zsanett kedvezményezettségét jelentette. Fortuna a magyar lányra mosolygott, aki kedvezményezettségét kihasználva ledöntötte ellenfelét, és megnyerte az idegtépően izgalmas, világbajnoki címet jelentő találkozót.

Az újdonsült világbajnok örömkönnyeket hullajtva futott tiszteletkört magyar zászlóval a vállán, majd a magyar csapat tagjai dobálták a levegőbe. Németh Zsanett a világbajnokság legeredményesebb női birkózója címet is átvehette.

A Berhidán nevelkedett birkózó Mohácsi László és Nesó Sándor kezei alól került Veszprémbe a berhidai klub megszűnését követően, ahol Izsák Károly és Faragó Zsolt foglalkozott tovább a rendkívüli tehetséggel. Zsanett másfél évvel ezelőtt a Mr. Tus Sportiskolában folytatta tovább tanulmányait, de továbbra is a Veszprémi Dózsa SC színeiben versenyez. A válogatottnál Nagy Lajos és Bánkuti Zsolt foglalkozik vele.