Sporttal Veszprémért – Szavazz!

Tíz jelölt közül kerül ki az idei „Sporttal Veszprémért” díj nyertese, ismerd meg az idei jelölteket, szavazz és nyerj!

A Civil Kerekasztal tavaly hagyományteremtő szándékkal megalapította a „Sporttal Veszprémért” díjat. Ezzel a kezdeményezéssel a veszprémi civil szervezetek nevében olyan jelenleg is aktív vagy már inaktív sportolót, edzőt vagy sportvezetőt szeretnének elismerésben részesíteni, aki a sporthoz kapcsolódó munkájával sokat tett Veszprém város hírnevének öregbítéséért, és tevékenységével példát mutatott a civil társadalom számára. Tavaly Szalai Tamás, nyugdíjba vonuló, városunk talán legnépszerűbb testnevelő tanára kapta a díjat. Idén második alkalommal jelölhettek a díjra civil szervezetek és magánszemélyek arra méltónak tartott személyt.

Az idei jelöltek ABC-sorrendben: Andorka Zoltán, kosárlabda szakosztályvezető, Gyurka János, kézilabdaedző, Hartig Judit, túravezető, Háli József, röplabda sportvezető, Károlyi Gábor, judoedző, Kiss Balázs, olimpiai bajnok kalapácsvető, Kungl József, testnevelő tanár és atlétika edző, Mocsai Lajos, kézilabda mesteredző, Papréti Emese, testnevelő tanár és tornaedző, Ritterné Lengyel Erzsébet, világbajnok kézilabdázó

A jelöltekre május 9-ig lehet szavazni a cikk végén, valamint postai úton vagy személyesen a Civil Kerekasztal címén (8200 Veszprém, Kossuth L. u.10/203.) Az Ökopolisz Klaszter által felajánlott díjat május 14-én, a Civil Napon adják át.

A honlapunkon történő szavazáshoz e-mail cím megadása szükséges, egy e-mail címmel egyszer lehet szavazni. A szavazást a néhány percen belül e-mailben kapott linkre kattintva meg kell erősíteni. Ezzel szeretnénk kiszűrni azt, hogy néhány lelkes szavazó akár több száz vokssal támogassa jelöltjét. A szavazás egyidejűleg a hírlevelünkre történő feliratkozást is jelenti, amiről az első hírlevél megérkezésétől kezdve bármikor le lehet iratkozni. Az e-mail címeket harmadik fél részére nem szolgáltatjuk ki, amiről adatvédelmi nyilatkozatunk is rendelkezik.

A szavazók között két darab, egyenként öt kötetből álló Veszprém sporttörténete c. könyvsorozatot sorsolunk ki, valamint a balatonfűzfői Balatoni Bob felajánlásából két-két darab 20, 10 és 5 lecsúszásra szóló bobbérletet.

Most pedig ismerjük meg a jelölteket, akiknek ezúton is gratulálunk! Végső győztes csak egy lehet, de a jelöléssel járó erkölcsi siker már mindannyiuké!

A „SPORTTAL VESZPRÉMÉRT” DÍJ JELÖLTJEI (ABC-SORRENDBEN)

Andorka Zoltán

Sportág: kosárlabda

A Veszprémi Egyetemi SC Kosárlabda Szakosztályának vezetője tavaly is jelölést kapott a díjra. Maga is játékosként szerepelt a VESC jogelőd csapataiban, már akkor is öregbítette városunk hírnevét. Miután szögre akasztotta a cipőjét, a férfi kosárlabda csapat gondozását vállalta, és azóta következetesen a mindig jobb és jobb eredményekért dolgozik. Ennek eredménye egy egyre nagyobb közösséget vonzó csapat kialakulása, amely már az „A” csoport közelében jár, rendre a „B” csoport élmezőnyében, a dobogón végez. A sportág szeretete, a csapatért végzett áldozatos munkája példamutató, és sajnos egyre ritkább a mai sport világában.

Jelölő: Veszprémi Egyetemi SC

Gyurka János

Sportág: kézilabda

A Veszprémi Építőkben kezdte játékos pályafutását a zirci születésű kézilabdázó, sokáig húzóembere volt az együttesnek a kiváló átlövő. Már 16 évesen tagja volt a felnőtt csapatnak, 18 évesen pedig az olimpiai keretnek. A Los Angeles-i Olimpiára a keleti blokk bojkottja miatt nem utazhatott el a csapat, de 1986-ban világbajnoki ezüstérmet nyert, majd a Szöuli olimpián 4. helyen végzett a magyar válogatott, soraiban Gyurka Jánossal. Edzőként Ausztriában érte el eddigi legnagyobb sikereit, a világhírű Hypo Niederösterrech szakvezetője lett. Jelenleg a Veszprém Barabás KC edzőjeként azon dolgozik, hogy a veszprémi női kézilabda hosszú távon megvesse a lábát az élvonalban, és akár a nemzetközi porondra is kilépjen. Tavaly óta a magyar női junior válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozik. Klubja tavaly is jelölte a díjra, elismerve ezzel munkáját.

Jelölő: Veszprém Barabás KC 

Hartig Judit

Sportág: természetjárás

Hartig Judit az Építők Természetbarát Sportegyesületnél 1982. január 20-án jelentkezett felvételre, azóta szünet nélkül, 29 éve a sportegyesület aktív tagja. Rendszeresen túrázik, táborozik, és részt vesz a sportegyesület és a természetbarát szövetség munkájában. Több éven keresztül Veszprém Városi Természetbarát Szövetség elnöke. Kiemelkedő eredményeket ért el az Észak-Dunántúli Területi Természetbarát Szövetség szervezésében megrendezésre kerülő teljesítmény túrákon. A Botev iskolában ahol tanít, rendszeresen viszi a tanulókat hétvégén gyalogos túrákra és az évente megrendezésre kerülő Természetjáró Gyerekek Országos Találkozójára. Ezüstjelvényes túravezető, a Magyar Természetbarát Szövetség az ifjúság területén végzett munkájáért "Gábor Ignác"emlékéremmel jutalmazta.

Jelölő: Építők Természetbarát Sportegyesület

Háli József

Sportág: röplabda

Háli József játékosként, edzőként majd sportvezetőként tevékenykedett, neve mára gyakorlatilag összefonódott Veszprém megye röplabdasportjával. Rengeteg fiatallal ismertette és szerettette meg a játékot, akik közül azóta jó néhányan a nyomdokaiba léptek. Harminc évig edzősködött, az élvonalba vezette a BVTC gárdáját, tanítványai közül később többen szerepeltek a felnőtt válogatottban. Ott volt a Veszprémi Röplabda Klub alapítói között, amelynek hamarosan elnöke is lett. Korábban az MRSZ elnökségi tagjaként dolgozott, jelenleg is a Veszprém Megyei Röplabda Szövetség elnöke, a Veszprém Megyei Sporttanács elnökségi tagja, és az általa létrehozott Veszprém Város Röplabda Sportjáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. A mai napig ő szervezi a megyei bajnokságot a felnőtt mezőnytől egészen az utánpótlás korosztályokig. Megkapta Veszprém város legmagasabb kitüntetését, a Gizella-díjat.

Jelölő: Company Nyelviskola Veszprémi Röplabda Club

Károlyi Gábor

Sportág: judo

1971-ben ismerkedett meg a judoval, Domonkos László edző vezetésével a Schönherz Honvéd Sportklub versenyzője lett. Veleszületett betegsége miatt, orvosi javaslatra abbahagyta a versenyzést, az edzői pálya felé fordult. Domonkos László 1978-as távozása után vette át a klub vezetését, 1982-től az új klub, a Veszprém Fitt SE szakosztályaként működtek tovább. 2007-ben lelkes szülői támogatással alapítják meg a Domonkos László Veszprémi Judo és Szabadidő Sportegyesületet. A veszprémi judo azóta nevet szerzett a hazai és a nemzetközi mezőnyben, több országos bajnoki cím mellett a környező országok viadalain rendszeresen éremmel térnek haza Károlyi Gábor tanítványai. 2008-ban a megyei klubvezetők egyhangúlag őt választják a megyei szövetség titkárává. Eközben egy másik küzdősportban, a ninjitsuban is levizsgázott 2 DAN fokozatra. Feleségével él Gyulafirátóton. Gyermeke nincs, mikor erről kérdezik, mindig azt válaszolja: ”Nekem rengeteg gyermekem van!” Jelenleg heti öt edzést tart a cselgáncsozóknak és további kettőt a ninjitsuknak, mindezt munka mellett, a sportért, szerelemből.

Jelölő: Domonkos László Veszprémi Judo és Szabadidő Közhasznú Sportegyesület 

Kiss Balázs

Sportág: atlétika

A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) kalapácsvetője a mai napig Veszprém egyetlen olimpiai bajnoka. Már 1991-ben, a Görögországban rendezett ifjúsági Európa-bajnokságon szerzett bronzéremmel jelezte Kiss Balázs, hogy komolyan számolni kell vele a világ élvonalában. Ösztöndíjat nyert az Amerikai Egyesület Államokba, Los Angelesben járt egyetemre, ahol a tanulás mellet a sport, az atlétika töltötte ki az életét. 1996-ban, Atlantában írt sporttörténelmet, nyugodt, magabiztos versenyzéssel, negyedik sorozatban elért káprázatos, 81,24 méteres dobásával megszerezte városunk első, a magyar atlétika 9. olimpiai aranyérmét, amit azóta is nagy becsben tart, és egy bank széfjében őriz. A VEDAC második alkalommal jelöli díjra.

Jelölő: Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club

Kungl József

Sportág: atlétika

Kungl József hosszú évtizedekig dolgozott a Simonyi általános iskolában, mint testnevelő tanár. Tanítványaival sok szép sportsikert ért el. Közben végig edzősködött a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Clubnál. A VEDAC-nál számos magasugrót nevelt. Nevéhez kötődik a Köztársaság Kupa megszervezése, mely diákok százainak jelent versenyzési lehetőséget a mai napig. Kungl József az iskolából már nyugdíjba vonult, de ma is aktívan dolgozik atlétika edzőként a VEDAC-nál. Tanítványaival ma is rendszeresen versenyez, több magyar bajnoka, és világversenyre való kijutásra is esélyes atlétája van. Kungl Józsefet egykori kollégája és az első „Sporttal Veszprémért” díj nyertese, Szalai Tamás jelölte a díjra.

Jelölő: Szalai Tamás

Mocsai Lajos

Sportág: kézilabda

Az MKB Veszprém KC mesteredzője a 2006/2007-es szezonban vette át az MKB Veszprém KC irányítását, és mindjárt az első évben KEK-győzelmet ünnepelhetett a csapattal. Azóta évről évre közel voltak ahhoz, hogy bejussanak a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata közé. Tavaly a 8 között, idén a 16 között állította meg őket a Barcelona, miközben újra a hazai élvonal egyeduralkodójává vált az MKB Veszprém. Idén 20. alkalommal hódította el a Magyar Kupát a veszprémi gárda. Mocsai Lajos 2010-ben átvette a magyar férfi kézilabda válogatott irányítását is, a világbajnokságon elért 7. helyével továbbra is versenyben van a magyar csapat a 2012-es Londoni Olimpián való részvételre. A nagy álom, a final four kiharcolása még várat magára, bizonyára a következő szezonnak is a négyes döntőbe jutás kimondott vagy kimondatlan vágyával vág neki a Mocsai Lajos vezette csapat.

Jelölő: Ádám Levente

Papréti Emese

Sportág: torna

Papréti Emese a veszprémi Hriszto Botev Általános Iskola földrajz - testnevelés szakos tanára. 20 éve tart az iskolában tanórán kívül leány tornát. Az idei évben Veszprém városa rendezhette az általános iskolások torna diákolimpia elődöntőjét és döntőjét is, melynek egyik szervezője is ő volt. A rengeteg szervező munka mellett maradt ideje és energiája az edzések megtartására, esetenként heti 20 órában. Az elvégzett munka meghozta gyümölcsét, hiszen a Botev iskola I-II. korcsoportos leány csapata a diákolimpia országos döntőjében II. helyen végzett, miután a hazai rendezésű elődöntőt megnyerték a tanítványok.

Jelölő: Dr. Gugolya Zoltán

Ritterné Lengyel Erzsébet

Sportág: kézilabda

Ritterné Lengyel Erzsébet csapatkapitánya volt az 1969-ben világbajnokságot nyert magyar női kézilabda válogatottnak. A dortmundi döntőben Jugoszlávia 5-3-as legyőzésével sporttörténelmet írt a Török Bódog által irányított csapat. Ritterné Lengyel Erzsébet a Bakony Vegyésszel Magyar Kupát és bajnokságot is nyert, a veszprémi női kézilabda történetének egyik legkiemelkedőbb alakja. Aktív pályafutása utáni életét is a sportnak szentelte, néhány évvel ezelőtti nyugdíjba vonulása előtt a Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskola testnevelő tanáraként tevékenykedett.

Jelölő: Gyimesi Károly

Következhet a szavazás! Ne felejtsd el megerősíteni a szavazatodat az e-mailben kapott linken!

/admin/libs/php/szavazas.php?_time=1303761383&id=12