Évtizedes edzői munkáját ismerték el

A MOL és az Új Európa Alapítvány negyedik alkalommal díjazta a legjobb pedagógusokat, köztük Tóthné Stupián Anikót, a VEDAC futóedzőjét.

Az Új Európa Alapítvány negyedik alkalommal adta át a MOL Tehetséggondozásért díjat, amellyel nyolc áldozatkész tanár és edző munkáját ismerték el. Az idén először Csányi Sándor színművész, mint az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete, köszöntötte a díjazottakat.


Csányi Sándor

A program során olyan szakemberek munkáját jutalmazza az alapítvány, akik nagyban hozzájárulnak a fiatal tehetségek felfedezéséhez és elindításához. A MOL Tehetséggondozásért díj erkölcsi és anyagi elismerés egyben, melynek értéke személyenként 500.000 forint.

- Magyarország legnagyobb vállalataként és a térség meghatározó energetikai cégeként elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy egy ilyen lépéssel is megerősítsük: komolyan vesszük a társadalmi felelősségvállalást. Az alapítvány kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására, mind a sport, mind pedig a kultúra területén számos nagy jövő előtt álló fiatalt karoltunk fel, némelyikük közülük már a felnőttek között is bizonyított. Örömmel mondhatom, hogy öt évvel ezelőtt megfogalmazott vállalásunkhoz hűek maradtunk, és azóta is minden évben mintegy 100 millió forintot szánunk az Új Európa Alapítvány programjainak támogatására – mondta el a rendezvényen Mosonyi György, a MOL vezérigazgatója.


Mosonyi György

A MOL Tehetséggondozásért 2010. évi díját olyan kiváló sportszakemberek vehették át, mint Galli Zsolt vívó-edző (Békéscsaba), Lugosi László gyorskorcsolya-edző (Tatabánya), Málnai István úszó edző (Budapest) és Tóthné Stupián Anikó atlétika-edző (Veszprém).


A díjazott edzők

A közel hatszáz pályázat közül választották ki Tóthné Stupián Anikót, akit Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója ajánlott a kuratóriumnak.

- Nagy megtiszteltetés ért minket, hiszen egy Európa-szerte meghatározó multinacionális vállalat és egy jól szervezett, haladó gondolkodású alapítvány ítélte oda a díjat. Úgy gondolom, hogy erre nemcsak Anikó, hanem a veszprémi atlétika és az egész város büszke lehet. 2010-ben négy sportolónk, Fertig Fruzsina, Loránd Lilla, Pásztor Bence és Szalai Benjamin is a támogatottak között volt, mindannyian mentorukra leltek a MOL-ban és az Új Európa Alapítványban. Köszönetünket nem győzzük elégszer kifejezni – mondta Németh Attila.


Csányi Sándor átadja a díjat a VEDAC edzőjének

Tóthné Stupián Anikó közel harminc éve tevékenykedik a veszprémi atlétikai életben, versenyzői pályafutásának befejezését követően futóedzőként dolgozik. Tanítványai közül magyar bajnokok és korosztályos világversenyek résztvevői kerültek ki, az ünnepélyes ceremónia keretében meghatottan vette át a díjat.

- Példaértékű kezdeményezés a MOL-tól az, hogy felkarolja a tehetséges fiatalokat, hiszen ők fogják meghatározni a jövő társadalmát. Néha felmerül bennem a kérdés, hogy vajon a többi nagyvállalat miért nem teszi meg ugyanezt? Örömteli, hogy a gazdasági válság sem tántorította el a MOL-t ettől a mecénás tevékenységtől, és nem a sportot, a tehetséggondozást áldozták be a cég vezetői. Elsősorban a tanítványaim eredményeinek köszönhetem a díjat, nagyon jó érzés számomra, hogy a magánszféra is elismeri a munkámat – mondta Tóthné Stupián Anikó.


Tóthné Stupián Anikó

A tanárok között Antók Zsuzsanna gordonkatanár (Budapest), Sárközi Gyula balettmester (Budapest), Sebestyén Zoltán matematika-fizikatanár (Pécs) és Zsigó Zsolt informatika tanár (Nyíregyháza) részesült az elismerésben.


A díjazott tanárok

- Ma is mentorokat jutalmazunk, olyan pedagógusokat és edzőket, akik a tanítványaikra nem egyszerű gyermekként, hanem egy formálható remekmű alapjaiként tekintenek. Ezek az emberek nem munkaként végzik feladataikat, hanem hivatásként, keresik minden tanítványukban a lehetőséget és a tehetséget - mondta el Somlyai Dóra, a MOL csoport kommunikációs igazgatója, az Új Európa Alapítvány kurátora.


Somlyai Dóra

A korábbi hagyományoknak megfelelően a díjátadón a MOL Tehetségtámogató program korábbi nyertesei léptek fel, így Dolfin Balázs, aki Devich Gergellyel gordonka-duót adott elő. Mindketten a most kitüntetett Antók Zsuzsanna tanítványai.


Dolfin Balázs és Devich Gergely

A másik produkciót a Zeneakadémia Különleges tehetségek képzőjének 15 éves zongora szakos hallgatója, Váradi László adta elő.


Váradi László

A díjátadó esemény keretében meghirdették az idei első felhívást is: a MOL Tehetségtámogató Program Sport kategóriájában 2011. április 1-ig jelentkezhetnek azok a 10-18 év közötti fiatalok, akik kiemelkedő teljesítményt értek el országos vagy nemzetközi versenyeken, és továbblépésükhöz anyagi segítségre van szükségük.

2010-ben hat veszprémi, illetve veszprémi egyesületben sportoló tehetség volt a program tagja, akiket a Hajráveszprém.hu februárban megjelent Szurkolói kalauzában is bemutattunk. A következő hetekben mindegyik sportolóval egy-egy önálló interjút is közlünk, amivel segíteni szeretnénk a fiatalok és egyesületeik kommunikációjukat, valamint megköszönni a MOL-nak és az Új Európa Alapítványnak a támogatást.