Egy lépéssel közelebb a final fourhoz

A vége szoros lett, de a védelem első félidőben nyújtott kiváló teljesítményének köszönhetően bejutott a legjobb nyolc közé az MKB Veszprém.

A szokásokhoz híven teltház és fantasztikus hangulat fogadta a csapatokat. A vendégeknél sérülés miatt nem léphetett pályára a magyar válogatott játékosa Schuch Timuzsin, míg a Veszprémnél a 4 hónapja megsérült Marko Vujin újra játékra jelentkezett.

A mérkőzés Eklemovics rossz bejátszásával kezdődött, amit Mocanu azonnal kihasznált, de Sulic szép lefordulásával hamar egalizált (1:1). Remekül védekeztek a veszprémiek, Peric rendre a helyén volt, miközben támadásban Eklemovics két átlövésével és Iváncsik Gergő ziccerével a 6. percre 4:2 állt az eredményjelzőn. Terzic góljára még Pavlovic válaszolt, ezután azonban hosszú román gólcsend következett (5:3).

Sesum hatalmas bombája után Eklemovics szerzett labdát, melyet Iváncsik Gergő használt ki gyors indítás után (7:3). Az MKB védekezése ezekben a percekben átjátszhatatlannak bizonyult, a blokkról lepattanó labdák rendre hazai kezekbe kerültek. Egy újabb hazai labdaszerzést követően a 27. születésnapját ünneplő Iváncsik Tamás volt eredményes, válaszul Zoran Kurtes azonnal időt kért. A csapatok őrült tempót diktáltak, mindkét oldalon rengeteg technikai hiba csúszott a játékba, így percekig nem zördültek meg a hálók.

A gólcsendet Sesum átlövése törte meg, majd az Iváncsik testvérek kínai figurája örvendeztette meg a közönséget (10:3). Peric továbbra is remekelt a kapuban, védései elbizonytalanították a vendégek játékosait, akik ziccerben is a kapu mellé lőttek. Terzic átlövésével és Sulic beállóból szerzett találatával a 22. percre már kilenc gól volt a különbség, majd több mint tíz perces román gólszünetet követően Csepreghi talált a kapuba Peric lábai között (12:4). Hazai időkérést követően Sulic kapott kétperces büntetést, melyet a vendégeknek sikerült kihasználnia, Muresan, Buricea, majd Mocanu volt eredményes, miközben a hazaiak lövéseit rendre ártalmatlanította a román védőfal (12:7). A félidő végén Perez-Csepreghi gólpárbaj alakult ki, mely döntetlenre végződött, így ötgólos előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok (14:9).

A második játékrészben Iváncsik Gergő és Tamás helyett Gulyás Péter és David Korazija lépett pályára. Egy gyors indítás után négy gólra zárkóztak a vendégek, de labdaszerzést követően Sulic volt eredményes ziccerben (15:10). Egy-egy védést követően Korazija lőtt gólt indításból, majd Perez két óriási bombagólt ragasztott a románok kapujába, erre csak Sabou tudott válaszolni, így a 38. percre 18:12 állt az eredményjelzőn.

A félidő derekáig felváltva estek a gólok, a vendégektől Toma és Dimache volt eredményes, míg a veszprémieket Eklemovics vitte a hátán, majd Sesum is betalált egy remek egyéni akció után (21:15). A 45. percben Sesum harcolt ki hétméterest, Mocsai Lajos a közönség nagy örömére a négy hónap után visszatérő Marko Vujint küldte be elvégezni. A hetes ugyan kimaradt, de a kipattanót Perez váltotta gólra. A következő percek a hetesekről szóltak, a Constanta Toma révén kettőt értékesített, míg az MKB-nál Vujin második próbálkozására már a kapuba talált (23:18).

Az 50. percre a remek formában játszó Csepreghi és Toma góljaival négyre zárkóztak a románok (24:20), majd Muresan kétperces büntetését követően Gulyás és Sesum is megzörgette a vendégek hálóját (26:20). Az utolsó 10 percben támadásban néhány labdát elszórt az MKB, a védekezés feszessége és Peric teljesítménye is visszaesett. Dimache negyedik góljával, majd Muresan ziccerével négy gólra zárkózott a Constanta, sőt az újabb román hétméterest ismét Toma váltotta gólra, ráadásul Vilovskit 2 percre kiszórták a bírók (26:23).

A hazai gólcsendet ki más, mint a mérkőzésen parádésat teljesítő Perez törte meg, majd minkét kapus bemutatott egy bravúrt (27:23). Az utolsó három percben Marko Vujin is lehetőséget kapott támadásban, azonban hatalmas erejű lövése a kapufán csattant. Perez kiállítása után Mocsai Lajos kért időt, majd a támadásnál a játékvezetők érthetetlen módon elvették a labdát a Veszprémtől. Az utolsó percben Toma két büntetőt is értékesített, ezzel kilenc góllal zárta a mai mérkőzést, ám ez se vettek el a hazai szurkolók kedvét, akik önfeledten ünnepelték a hazai csapatot (27:26).
Az MKB Veszprém ezzel, kettős győzelemmel jutott a BL legjobb nyolc csapata közé. Az, hogy ki lesz az ellenfél a folytatásban, a keddi sorsoláson fog fény derülni.

Mérkőzéstükör

- Az ellenfél nagyon jól kezdte mérkőzést és a második félidőt, természetesen a Veszprém volt a favorit, nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttünk azzal, hogy eljutottunk idáig, és teljes szívből kívánjuk, hogy a Veszprém minél tovább jusson a Bajnokok Ligájában. A Kielnek is sok szerencsét kívántunk, amikor kivertek minket, és meg is nyerték a BL-t. Ahogy látom, nagy lehetősége van a Veszprémnek, hogy bekerüljön a final fourba, gratulálok a rendezéshez és a nagyszerű körülményekhez – mondta Eden Hairi, a Constanta másodedzője.

- Örülök az eredménynek, próbáltunk minél közelebb kerülni a Veszprémhez, és méltón búcsúzni a BL-től. Tudtuk, hogy nagyon erősek a veszprémiek, örülök, hogy velük játszhattunk. Gratulálok a Veszprémnek, és sok sikert kívánok nekik a továbbiakban – mondta Darko Pavlovic, a Constanta játékosa.

 

 

- Tiszta szívből gratulálok ahhoz, hogy a csapat veretlenül jutott a legjobb nyolc közé. Mindenkit figyelmeztettem arra, hogy románok a Szeged ellen nem vették komolyan a második félidőt. A Constanta egy profi csapat, nem szokványos felállással, a támadójátékuk komoly feladatot jelentett a védelem számára. A románoknál a lövőjátékosok előkészítése, a befutó szélsők játéka komoly feladatot jelentett a védők számára Az utolsó 5 percben kapott egy kis segítséget a Constanta, hogy szoros mérkőzést tudjon játszani, de volt egy 15-17 perc, ahol magas színvonalú kézilabdát játszottunk. A 6-7 gólos előny tudatában egy kicsit feloldódott a társaság, a nyitott védelmet nehéz volt átjátszani, sok technikai hibát követtünk el, a kapusuk sok átlövést fogott. Európa legjobb nyolc csapata közé jutottunk, amire büszkék vagyunk. Komoly sportbarátság alakult ki a két csapat között a két mérkőzés alatt, köszönjük azt a fogadtatást, amit a romániai mérkőzésen kaptunk – értékelt Mocsai Lajos, az MKB Veszprém KC mesteredzője.

- Gratulálok a Constantának, mert nagyszerű játékot mutattak, Mocsai Lajosnak és csapatnak is gratulálok a továbbjutáshoz. Jól játszottunk az első félidőben, később sajnos visszaestünk, de a legfontosabb, hogy továbbjutottunk. Nehéz időszakon vagyok túl, örülök, hogy visszatérhettem, Mocsai Lajos megadta a lehetőséget, és egy gólt is sikerült lőnöm – mondta Marko Vujin, az MKB Veszprém KC sérülésből visszatért játékosa.

MKB Veszprém KC - HCM Constanta 27:26 (14:9)

Veszprém: Peric - Iváncsik T. 1, Sesum 4, Eklemovic 4, Sulic 3, Terzic 2, Iváncsik G. 3, csere: Vilovski, Gulyás 1, Perez 6, Vujin 1 (1), Korazija 2, Lushnikov, Lapcevic
Edző: Mocsai Lajos

Constanta: Popescu - Toma 9 (5), Mocanu 2, Muresan 2, Simic, Adzic, Buricea 1, csere: Stanescu (kapus), Pavlovic 1, Nicolae, Sadoveac, Dimache 4, Sabou 2, Csepreghi 5, Vukovic
Edző: Zoran Kurtes

Hétméteres: 2/1 ill. 5/5
Kiállítás: 10 perc ill. 2 perc

A nyolcaddöntő többi mérkőzésén:

Csehovszki Medvegyi - Ademar León 29-25 (15-14)
Továbbjutott: a Csehovszki Medvegyi 66-61-es összesítéssel.

Hamburg - Vive Kielce 27-30 (15-16)
Továbbjutott: a Hamburg 57-54-es összesítéssel.

Barcelona - Croatia Zagreb 36-33 (17-17)
Továbbjutott: a Barcelona 69-59-es összesítéssel.

Montpellier - Kolding 28-23 (12-14)
Továbbjutott: a Montpellier 54-49-es összesítéssel.

Ciudad Real - Gorenje Velenje 35-31 (18-15)
Továbbjutott: a Ciudad Real 66-54-es összesítéssel.

Rhein-Neckar Löwen - Valladolid 37-33 (21-15)
Továbbjutott: a Löwen 67-62-es összesítéssel.

THW Kiel - FC Köbenhavn 29-23 (13-12)
Továbbjutott: a Kiel 62-54-es összesítéssel.