Sikerek a sportpályafutás után

Nemzetközi kutatási projekt indult a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara és a VEDAC együttműködésében az aktív sportpályafutásukat befejező sportolók munkaerőpiaci érvényesülése érdekében.

A projekt 6 partner közös munkájaként valósul meg, a Pannon Egyetem mellett a görög Militos tanácsadó cég, a ciprusi R&DO IT vállalat, valamint három sportklub, a görög AEK Athén, az olasz Lazio és a magyar Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) vesz részt a kutatásban.

– A Pannon Egyetemmel eddig is szoros volt az együttműködésünk, elsősorban sportrendezvények, sportszakmai előadások, programok terén, melyeket a Testnevelés és Sport Intézettel, valamint a Veszprémi Egyetemi SC-vel közösen valósítottunk meg, most pedig egy tudományos kutatásban is van lehetőségünk részt venni. Veszprém meghatározó sport klubja vagyunk, ugyanakkor óriási jelentőségű számunkra, hogy olyan európai szinten is patinás sportklubokkal dolgozhatunk együtt, mint az AEK Athén és az SS Lazio – tájékoztatott Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója.

A sportvezető elmondta, hogy a kutatási folyamat eredményeként az aktív versenyzői pályafutásukat befejező sportolók munkaerőpiaci érvényesülését szeretnék támogatni.

A BOUNCEBACK - A veterán/visszavonult sportolók foglalkoztatását, valamint üzleti és vállalkozói szférában történő érvényesülését megkönnyítő innovatív tanulási módszerek kidolgozása című nemzetközi Európai Uniós Erasmus+ projekt (2020-1-HU01-KA204-078804) projektmenedzsere Vámosi Réka és szakmai vezetője dr. Tobak Júlia.

- A projekt első fázisában sportolókkal és cégvezetőkkel készítettünk interjút, melynek során igyekeztünk felmérni a felek elvárásait, kompetenciáit a munkaerőpiac vonatkozásában. Török Krisztián kollégám oroszlánrészt vállalt ebben a munkában, és mivel a Magyar Atlétikai Szövetség dobó szakági referenseként is tevékenykedik, ezért az interjúztatás során országos mintát tudtunk venni – fogalmazott az ügyvezető.

A kétéves projekt következő feladata egy fókuszcsoportos interjú megszervezése sportolók és cégvezetők részvételével, mely újabb fontos információval fog szolgálni a projekt előrehaladásához.

- Bízunk benne, hogy a kutatás eredményeinek segítségével iránymutatást tudunk majd adni a sportolóinknak, hogy milyen elvárásai vannak a munkaerőpiacnak, milyen kompetenciákat kell fejleszteniük, ezáltal tudatosabban tudnak készülni a sportolás utáni civil életükre. Nem titkolt szándékunk, hogy egy országos sportéletbe is adaptálható kutatási eredményt érjünk el – zárta gondolatait Németh Attila.

Már elindult a program hivatalos weboldala, a www.bouncebackathletes.eu, ahol folyamatosan követhető a projekt előrehaladása, de a fontos mérföldkövekkel kapcsolatban a projekt résztvevői folyamatosan tájékoztatni fogják a közvéleményt.