Kövér Fanni: mindegy, hogy mit adnak a kezembe, azt megpróbálom a legmesszebbre eldobni

A 16 éves ifjúsági országos csúcstartó gerelyhajító, Kövér Fanni az idén három korosztályos világversenyen is érdekelt lehet.

Az eredmények szempontjából nagyszerű 2020-as évet zárt a VEDAC 16 éves gerelyhajítója, Kövér Fanni, aki hosszú idő után az 500 és a 600 grammos szerrel is megjavította a hazai ifjúsági rekordot. A könnyebbel végül 56,25, a nehezebbel 55,05 méter lett a csúcs.

Hogy az ígéret remek formába került, azt tavaly a járvány okozta halasztások miatt nem tudta megmutatni korosztályos világversenyen, idén azonban három lehetősége is akadhat erre. A még 2021-ben is ifjúsági korú atlétalány a tervek szerint a júliusi észtországi junior Eb-n, az augusztusi kenyai junior vb-n, és azt néhány nappal követő olaszországi ifjúsági Eb-n is elindulna. A kvalifikációs szinteket nemcsak gerellyel, hanem diszkosszal is teljesítette a viadalokra.

„Még nem volt lehetőségem nagy nemzetközi versenyen szerepelni, remélem, hogy az idén sikerül – mondja. – A fő versenyemnek a korosztályomét, tehát az ifjúsági Európa-bajnokságot tekintem. Számomra nem túl szerencsés a naptár, hiszen a junior Eb-re és a vébére az ifjúsági Eb előtt kerül sor – azokon már igen felszabadultan versenyezhettem volna. Mindenesetre arra törekszem majd, hogy mindig a legjobbat hozzam ki magamból, és bízom benne, a világesemények megrendezése már nem kerül veszélybe. Izgalom nincs bennem, csak természetes drukk, hogy a nemzetközi porondon is megmutassam, mire vagyok képes. Természetesen az egyéni csúcsaimon tovább szeretnék javítani, és abban is reménykedem, hogy felállhatok az ifjúsági Eb dobogójára.”


Fotó: archív

Fannit gerelyhajításban Máhl Krisztián, diszkoszvetésben Mozsdényi Dávid készíti fel a megméretésekre. A tanítvány pedig, ha teheti, mindkét versenyszámban elindulna a világeseményeken. Ráadásul gerelyhajításban a juniorok felnőttszerrel (600 g) dobnak majd a vb-n, néhány nap múlva az ifjúságiak az 500 grammossal vágnak neki az Eb-jüknek. Bár a szereket és a súlyokat Fanni tavaly is sikeresen cserélgette, igen változatos nyár van kilátásban.

„Ha a döntőkbe is sikerül bejutnom, akkor elég sok dobás vár rám. Hogy diszkosszal hogyan tervezhetek, az a szervezőktől is függ. Abban nincs tapasztalatom, a világversenyek között milyen is gyorsan hatszázas szerről ötszázasra váltani, de igazából, nekem mindegy, hogy mit adnak a kezembe, azt megpróbálom a legmesszebbre eldobni.”

A reménység felkészülését decemberben egy edzésen elszenvedett részleges bokaszalag-szakadás törte meg, így a szökdelő- és futófeladatok egyelőre háttérbe szorultak, az erőnléti tréningek azonban továbbra is nagy intenzitással zajlanak. Fanni következő nagyobb versenye a márciusi téli dobóbajnokság lehet Szombathelyen, de az eseményeket övező bizonytalansággal csak úgy van, hogy:

„Valamikor úgyis lesznek versenyek, és ha nem is mindig tudom pontosan, hogy mire készülök, abban biztos vagyok, a most elvégzett munkának is meglesz az eredménye egyszer.”