Két új bajnoki címmel gazdagodtak

Értékes helyezésekkel, tapasztalatokkal és persze két új bajnoki címmel gazdagodott a VKE, a Zalaegeszegen rendezett cross country (XCO) országos bajnokságon.

Idén Zalaegerszeg adott otthont az olimpiai cross country (XCO) Országos Bajnokságnak. A pálya kb. 5 km-es nyomvonala már részben ismert volt a versenyzők előtt, részben a  tavalyi diákolimpiáról, részben korábbi kupafutamokról. Ezeket a pályákat fűzték össze, egészítették ki, így kapva egy nagyon kemény vonalvezetésű, mintegy 250 méter szintet tartalmazó nyomvonalat. A távba rejtett szintemelkedés egyébként sem volt kihívásoktól mentes, különösen fokozta a fájdalmat, hogy az emelkedők nagy részét a pálya első harmadában kellett brutálisan meredek, és hosszú mászásokon megtenni. A helyenként háromnyilas lejtők élvezetesek voltak, néhány drop, sok kisebb, és egy nagyobb ugrató gondoskodott az izgalom és a figyelem állandó fenntartásáról. Szinte a legelső futamoktól elmondható, hogy a hőség miatt kifejezetten embert próbáló volt a verseny - talán mondható -mindenki számára. A kánikula és a kegyetlen emelkedők okozta nehézségek szinte soha nem csökkentek, hiszen nagyon kevés olyan szakasz volt, ahol ki lehetett volna engedni, vagy lehetőség adódott volna a pihenésre.

Idén 19 versenyző képviselte a veszprémi színeket:

U11-ben Marczal Marcell szoros befutóval a 8. helyen végzett.

U13 fiúknál Kiss Ádám nagyot ment, végre beérett a téli edzésmunka és a 3. helyen érkezett be. A lányoknál Tóth-Almási Piru és Orosz Lili versenyzett, akinek szintén ez volt az első nemzeti bajnoksága. A sorrend kettejük közt is így alakult Piru 4., Lili 5. helyezett lett.

U15-ben a fiúknál Hegedűs Csaba 11., míg Hebling Marci 14. lett. A lányoknál Bokros Csenge erős iramot diktált, nem volt kérdés egy percig sem, ki a leány a gáton, magabiztosan győzött, így az ő személyében meglett a VKE idei első magyar bajnoka! Őt követte Tóth-Almási Bori, aki a 2. helyen ért be, nem kisebb dicsőséget hozva ezzel a csapatnak. A lányok U15-ös versenyében, Trócsányi Laura éppen lecsúszva a dobogóról, a negyedik helyet érte el.

U17-ben a fiúk ismét taroltak. Baranyi Áron a versenyt végig kézben tartva szerezte meg a csapat második bajnoki címét, őt pedig  Fülöp Ádám követte másodikként a célban. Vajda Gergő tizenhetedikként futott be.  Ugyanebben a korosztályos kategóriában a lányoknál Kiss Kata a 2. helyen ért be, megszerezve ezzel a csapat utolsó dobogós eredményét az ifjak között. Hebling Lili a 6. helyen végzett.

U19-ben Baranyi Attila, a csapat szintén friss idei igazolása  12. helyezett lett. A nagy meleg és a terep mellett még egy komisz technikai problémával is meg kellett küzdenie, mire sikerült a beszorult láncot kirángatni és újra nyeregbe pattanni, már üldözöttből üldöző lett…

Érmes helyezést a csapatból még Pénzes „Böbe” Erzsébet ért el, aki a Master hölgyek között a 3. helyen ért célba.

A VKE Nelson Pepperl+Fuchs MTB Team az Elit/U23-as férfi futamban volt a nap folyamán utoljára érdekelt. A délután 2-kor induló futamon tetőzött igazán a meleg, kis túlzással szaunává téve az erdőt, miközben a talajt takaró tíz centis erdei por a kerekek nyomán egészen a fákig emelkedett. Takács Balázs reggel még a pályajáráson bukott egy nagyot. A bringáját finom, precíz módszerekkel - és kézzel-lábbal  - úgy-ahogy sikerült rendbe hozni, ez igazi csapatmunka volt, amibe Pataki Gábor, a csapat műszaki hátterét adó Nelson Bike egyik szakembere is besegített. Balázs csuklója azonban még délután is nagyon fájt az esés következtében, a kormányt nem is tudta rendesen fogni, így nagy küzdelem után a versenyt végül a 3. körben feladni kényszerült. Zoboki Pedro a az U23/Elit összevont kategória 12., míg Dolezsai Balázs a 14. helyén ért célba.

Összegezve elmondható, hogy sikeres OB-t zárt a csapat idén is. Értékes helyezésekkel, tapasztalatokkal és persze két új bajnoki címmel gazdagodott a veszprémi egyesület.

Ide kívánkozik a friss hír, hogy a közelmúltban meghívást kapott a magyar nemzeti XCO válogatottba a VKE Nelson Pepperl+Fuchs MTB Team három versenyzője, Bokros Csenge, Baranyi Dávid Áron és Fülöp Ádám is. Csenge és Áron már korábban is tagja volt a válogatottnak, most Ádámmal kiegészülve képviselhetik a VKE és a város színeit. Legközelebb az Ifjúsági MTB Európa Bajnokságon az ausztriai Graz/Stattegg-ben szurkolhatunk versenyzőinknek, augusztus 14-19 között. Huszonegy nemzet, mintegy négyszáz sportolója között bizonyára jól esik majd magyar, és köztük VKE-s versenyzőket látni!