Kiss Kata magyar bajnoki ezüstérmes

A Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség a 2014. évi XCO Országos Bajnokságot az egyik legrégebbi MTB-s egyesülettel a Pilis Cross-Country Clubbal karöltve rendezte meg a Pilis ösvényein. Lehoczky Szilveszter beszámolója.

Mint minden hazai utánpótlás csapat, mi is nagyon vártuk és készültünk az év legrangosabb eseményére, melyen eldől, hogy 2014-ben kik húzhatják magukra a magyar bajnoki mezeket.


Fotók: VKE-Nelson

Bokros Csenge csuklótörése miatt nem tudott harcba szállni a bajnoki címért, de junior csapatunk több tagja számára is bíztatóak voltak az elmúlt versenyek eredményei. így több dobogós helyezésnek is volt esélye, ami nem kis fegyvertény, figyelembe véve, hogy növendékeink első versenyszezonjukat gyűrik.

Kiss Kata a legutóbbi kupafutamon a nehéz borsodnádasdi pályán egy másodperccel csúszott le a 2. helyről, Egressy Domonkos pedig rutinos nagykovácsis ellenfelével meccselt a dobogó harmadik fokáért, melyről végül a befutót megelőző hajrában maradt csak le. Pálinkás Tamás és szabó Csaba Dávid is motivált volt a pályabejárást követően, mindkettőjüknek tetszett a kijelölt versenypálya és jó esélyük volt javítani korábbi eredményeiken.

Újonc U11-es versenyzőnk Szőr-Vajda Bence is várakozva állt a versenynap elé, hiszen végre minden kategóriának, így nekik is külön, életkoruknak megfelelő nyomvonal lett kijelölve.

U17 és U19-es csapattársunk Zoboki Péter ill. Takács Balázs is megtalálta számítását a nemzetközi színvonalú pályán, hiszen ugratók, letörések és sziklakert tették izgalmassá és egyben élvezetessé versenyüket.

A pénteki pályabejárást követően elfoglaltuk szállásunkat, vacsoráztunk és ágyba parancsoltuk a gyerkőcöket. A lányok hamar el is aludtak, a srácokkal azonban nem lehetett bírni és elég későn fejezték be a mókázást (ennek másnap meg is lett az eredménye persze).

A verseny napján igazi nyári napsütés és a pályán meleg és por várta a versenyzőket. Minden kategóriában szép számmal indultak a bajnoki címért, mind az utánpótlás, mind a felnőtt korosztályokban.

Első „fellépőnk” Bence volt, aki korosztálya legkisebbjeként 12. helyén ért célba. Sajnos U13-as fiaink szereplésére rányomta bélyegét a késői elalvás és formájuknak, tudásuknak messze alul teljesítettek, Doma 13. Dávid 14. Tomi pedig a 19. helyen végzett. Mindenesetre reméljük jó okulás volt számukra, hogy a fejlődéshez és az eredményhez számos mentális és viselkedésbeli tulajdonságukon van még mit csiszolniuk. Mindezek után Katán és idősebb versenyzőinken volt a sor, hogy megmentsék a mundér becsületét.

Kata ezúttal fejben is összeszedett volt és köszönhetően felkészültségének (és talán az előző napi „agymosásos” beszélgetéseinknek) kis híján felért a bajnoki címig. Végig jól tartotta magát és sorra előzte eddig legyőzhetetlennek hit (legalábbis általa, annak vélt) ellenfeleit és alig 20 másodperccel lemaradva az első helyről a Magyar Bajnoki dobogó második fokára léphetett.

Sajnos Petinek hamar véget ért a verseny, mert a rajtot követő csapatásban felkenték az első kanyar előtti kordonra és bár az első kört hősiesen végig küzdötte, sérülései miatt feladni kényszerült a futamot. Szerencsére Takács Balázsnak jobban kijött az elit U19-esek versenye és a kiváló 9. helyen végzett.