Ózdon és a Lugos-tetőn jártak a VKE-Nelson kerékpárosai

A VKE-Nelson junior csapata érmes helyezésekkel térhettek haza az Ózdon és a Lugos-tetőn rendezett XCO versenyen. Lehoczky Szilveszter beszámolója.

Az időjárás nem fogadott kegyeibe minket az ózdi xco futam hétvégéjén, egész szombat éjjel áztatta az amúgy is nedves pályát az eső, így vasárnapra rendesen megfogyatkozott mind az indulók száma, mind a versenykedv. Tavaly még XCO kupafutamként szerepelt ez a verseny naptárunkban, idén viszont nem pályáztak erre a rangra a szervezők, így emiatt ill. a nagy távolság miatt nem is mozgósítottunk nagy erőket az eseményre.


Fotók: VKE-Nelson

Amiiért mégis tiszteletünket tettük, Katával és Csengével, az volt, mert többé-kevésbé "útba esett". Csenge a nagymamánál nyaralt az alföldön és ezen a hétvégén hoztuk haza és ha már átléptük a Dunát, beillesztettük ezt a kitérőt. A lányok közben megbeszélték, hogy visszük Katát is - edzőverseny célzattal - ill. Kincső is elindulhat, ha lesz kedve, mert a szervezők U7-es kategóriát is indítottak. Csengének pedig azért tettem be ez a versenyt, hogy a kézsérülése miatti kihagyás és önbizalomvesztés után újra magára találjon és felvegye a ritmust az utolsó kupafutam előtt. Az odaúton vasárnap reggel is szépen esett, de szerencsére a helyszínen már kezdett felszakadni a felhőzet és a nap is kisütött kisebb-nagyobb időszakokra.

Elsőnek Kincsőn volt a sor, hogy első versenyén kipróbálja magát. Nagyon izgatott volt, de örült, hogy Ő is megmutathatja végre magát. Uniszex futamukban nem csak együtt indultak, de együtt is lettek értékelve a fiúk és a lányok, szóval volt kihívás is számára rendesen. A rajtot követően ügyesen "kilőtt" és körről körre szépen egyre jobb helyen tekert és - bár az emelkedőn egy kicsit minden körben nyafogott ill. egyszer el is csúszott -, a lányok között elsőként ill. abszolút harmadik helyen ért célba.

Az U13-as lányoknál kisebb VKE-Nelson-os háziverseny alakult ki, ugyanis Csenge és Kata gyorsan elhúztak a többiektől és a fiúkkal meccseltek inkább edzésképpen. Végül Csenge elsőként, Kata pedig pár másodperccel mögötte, másodikként haladt át a célvonalon.

A Verga Rt. által megvalósított, Molnár Gábor nevét viselő kilátó átadó ünnepségének kísérőrendezvényére, a Lugos-tető XCO-ra látogatott el utánpótlás csapatunk egy része. A verseny közelsége illetve a pálya - XCO kupafutamokhoz képest - viszonylagos könnyűsége miatt szerettem volna elsősorban az egyre ügyesebbé váló, de versenyrutinnal még nem rendelkező ill. a kupafutamokra még nem felkészült "B" keret tagjaival indulni ezen a rendezvényen.

Így az "újoncok" közül Kiss Ádám, Hegedűs Csaba, Kovács Boldizsár és Ulbert Zsófi, míg a tapasztaltabb XCO versenyzők közül Kiss Kata, Bokros Csenge, Szabó Csaba Dávid és Zoboki Péter képviselte a VKE-Nelson junior csapatát.

A "kicsik" már izgatottan melegítettek, járták be a pályát és várták első rajtjukat, míg a nagyobbak gyakoroltak az ösvényeken vagy egymást méregették a rajt-cél területen.

A viszonylag rövid pályán több kört kellett megtenni az indulóknak, ezzel sok helyen adódott lehetőség a szurkolásra, fotózásra illetve a terep lejtői, emelkedői és kanyarjai hamar szétszórták a tömegrajt utáni gyerekkupacot.

Szerencsére a kijelölt nyomvonalon bőven volt lehetőség előzésre, így körről körre ki is tudott alakulni az ügyesség és erőnlét szerinti végső sorrend, melyre illetve gyerkőceink eredményeire igen büszkék lehetünk.

Az U11-es fiúk között Kiss Ádám bronzérmes lett, míg az U13-as fiúknál a dobogó mindhárom fokára VKE-Nelson versenyző léphetett fel, Szabó Csaba Dávid első, Hegedűs Csaba második, Kovács Boldizsár pedig harmadik helyezett lett.

U13-as lányok dobogójának tetejére Bokros Csenge, az U15-ös korosztálynak pedig Kiss Kata állhatott, míg szintén U15-ben Ulbert Zsófi ezüstérmes lett.

Zoboki Péter, U17-es juniorunk a felnőtt pályában ill. az ellenfelekben nagyobb kihívást látva inkább felnevezett magasabb kategóriába, ahol szépen megállta a helyét és utánpótlás csapatunknak- ezúttal felnőttek között - újabb ezüst érmet szerzett.