Az eső és a sár volt a legnagyobb ellenfél

Augusztus 10-én Zircen rendezték a Nyugat-Maraton Kupa második fordulóját, ahol a VKE-Nelson is részt vett, Lehoczky Szilveszter beszámolóját olvashatják.


Fotó: VKE-Nelson

Augusztus 10-én Zircre volt hivatalos egyesületünk, a Nyugat-Maraton Kupa második fordulójára. A verseny előtt sokat nézegettük a meteorológiai előrejelzéseket, de mindenhol mást írtak, de ez nem szegte kedvünket, a hajnali özönvíz és erős szél ellenére is nagy létszámban jelentünk meg a Szarvaskúti Hotel parkolójában. Mire a helyszínre ért csapatunk - az eső elállt, sőt, a rajt előtt a nap is kisütött, ami szinte fullasztó párát hozott, a sár is inkább ragadós lett, mint folyós, a célba érkező versenyzőket csak a chipes időmérés tudta megkülönböztetni, hiszen mindenki úgy nézett ki, mint a DC képregények mocsári szörnye. Az idei szezon legnehezebb versenye volt, ugyanis jóval nagyobb szintkülönbségek társultak a fárasztó dagonya mellé, mint úgy általában. Becker Jani serüléséből felépülve, hosszú kihagyás után egyből a felnőtt kategória ezüstérmével, Tavali Dávid az U17-esek ezüstjével tért haza. Hornung Andrisnak sajnos a technika szólt közbe és feladni kényszerült, illetve Pátkai Roli két defekt ellenére is végig küzdött a rövidtávon.

Becker János:

„A reggel nagy esővel indult. Nem kívántam a sarazást. A helyszínen sem volt sokkal jobb a helyzet. Egy rövid bemelegítés után a rajthoz mentem ahol a többiekkel beszéltük, hogy ma nem sok jó lesz itt, csak sár, sár, sár… A rajtot követően próbáltam a mezőny elején helyezkedni. az első 10 km- ig elég sokan voltunk, így páran kicsit rángatták a mezőnyt. Sikerült az elején maradni másik két versenyzővel. Így haladtunk tovább, amíg csak ketten maradtunk Tar Benivel. Az utolsó km-ig együtt haladtunk, ahol egy vizes részen az első kerekem elmerült félig. Beni indított egyet és már nem volt sok vissza a célig, hogy elkapjam. 1:33:02 idővel értem célba a második helyen 30 mp hátránnyal. Kicsit csalódott voltam, de a budai versenyemnél jobb volt így is. Gratulálok a győztesnek, a csapattagoknak és mindenkinek, aki teljesítette ezt a nehéz pályát! Jó készülést a következő versenyekre!”

Hornung András:

„A hajnali felhőszakadás rendesen elvette a kedvem a versenytől, de úgy gondoltam nem csak nekem lesz sáros a pálya, hanem másoknak is. Bemelegítés után beálltam a rajtzónába és vártam a kezdést. Gyors kezdést gyors befejezés követte, ugyanis a rajt után 2,2 km-re a 6. percben hátul egy felütéses defektet kaptam, amivel be is fejeztem a versenyt. Addigra már 700 m-t tettünk meg terepen, így úgy néztem ki, mint egy disznó. Visszafordultam, visszasétáltam a versenyhelyszínre, hogy feladásomat közöljem a rendezőséggel is, majd összepakoltam és hazamentem.”

Lehoczky Szilveszter:

„A reggeli eső nem tett valami jót a pályának, sok helyen csúszós, ragadós, nyálkás volt, így elég kemény harcot kellett vívni az elemekkel. A rajt előtt nem igazán sikerült jól helyezkedni, a mezőny végéről indultam, így az első pár kilométeren a helyezkedésé volt a főszerep, nagyjából a második kilométeren értem fel az élmezőny kb 15 fős csapatára, akikkel sikerült egy ideig tartanom a tempót, de mivel éreztem, hogy ez nekem kicsit erős, így egy fokozattal visszavettem és Mayer Balival csapattuk jópár kilométeren. Az második frissítőpont után az utolsó pár kilométeren éreztem, hogy van még bennem erő, láttam is, hogy előttem van pár ember, akiket be tudok fogni, egy ideig jól is ment az előzés, viszont az utolsó 2 kilométeren két méteres pocsolyába is sikerült beleesnem, így másfél perccel lemaradtam a kategória 10. helyéről, de összességében elégedett voltam magammal. A szervezés szokás szerint kiváló volt, remélem még sok hasonlóan magas színvonalú versennyel népszerűsíti ez a csapat a kerékpársportot!”

Mayer Balázs:

„A versenyt megelőző napokban sok eső esett, így a pálya rendesen fel volt ázva, sok volt a maszatos, agyagos, iszapos szakasz. Rajt után sikerült az élbollyal elmennem, végig jó tempót tudtam menni a nehéz terepen, de sajnos többször meg kellett állnom a kerékpáromról leszedni a sarat, mert volt, hogy a kerekeim már nem forogtak el a felgyülemlett agyagszerű latyak mennyisége miatt. A vége az lett, hogy az első váltóm teljesen beállt, középtányéron maradt a lánc, a táv hátralevő részét így abszolváltam. Végül rövidtávon, kategóriámban (férfi felnőtt) a 6. helyen értem célba.”

Tavali Dávid:

„Életem legsárosabb versenye volt a zirci futam, amitől tartottam is, azonban a vége egész jól alakult. Reggel mentem a frissen összerakott bringával 30 percet bemelegítésként, majd be tudtam állni az első sorba. Ennek köszönhetően a rajtot is jól kaptam el, egy kicsit vezettem is a rövidtávot, ez talán egy kis pluszt adott a további sáros és kemény örömökhöz. A gumiválasztás nem sikerült jól, elég sokat kellett tolni a bringát, emellett sokat is csúszkáltam. Folyamatosan a kategória első és második helyén mentem, az erőbeosztással sem volt nagyobb gond. A sorozat következő versenyén, Balatonfűzfő is dobogóra szeretnék állni.”

Eredmények

Rövidtáv (32,4 Km)
U17: 2. Tavali Dávid

Felnőtt férfi:
2. Becker János
6. Mayer Balázs
11. Lehoczky Szilveszter
15. Pátkai Roland

Hosszútáv (82,7 Km)
Férfi Master 2: 5. Tehel Tibor