Veszprém megye legjobbjait díjazták

Az idei évben Csik Ferenc (posztumusz), Kocsis Miklós, Koós-Hutás László és Poór Gyula részesült Tüskés Endre-díjban.

IMG_3969
Képgaléria a cikk végén

A hagyományoknak megfelelően a veszprémi Megyeházán tartotta a Veszprém Megyei Sporttanács a Veszprém Megyei Sport Díjátadó Gálát december 13-án. Az esemény Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke köszöntőjével indult.

IMG_3982

Molnár Péter, a sporttanács elnöke elsőként a 2004-ben alapított Tüskés Endre-díj átadására kérte fel Tüskés Pétert, Tüskés Endre fiát. A Veszprém Megyei Sporttanács 2019/4. számú határozata alapján posztumusz Tüskés Endre díjat adományozott Csik Ferenc részére. A közelmúltban elhunyt díjazott helyett a fiai, Csik Balázs és Barnabás vették át a díjat.

IMG_3980

Csik Ferenc 1972-ben, tízévesen a Bakony Vegyészben kezdte labdarúgó pályáját, itt járta végig az utánpótlás csapatokat. 1980-ban tagja volt az Országos Ifjúsági kupát nyert csapatnak és a válogatott tagjaként részt vett az Ifjúsági Európa-bajnokságon. 1983-86 között a Vasas NB I-es csapatában játszott, ahol magyar kupa győzelmet is szerzett. 1986-ban tért vissza Veszprémbe és lett alapembere és később csapatkapitánya is a másodosztályú, majd 1988-93 között első osztályú csapatnak, amiben 192 NB I-es meccsen 19 gólt szerzett. 1990-ben Kolumbia ellen a válogatott mezt is magára ölthette. Pályafutása végeztével sportvezetőként tevékenykedett, előbb a Megyei Labdarúgó Szövetségben, majd 2005-10 között megyei sportigazgatóként. 2011-től az MLSZ Veszprém Megyei igazgatója volt. Két cikluson keresztül volt ügyvezető elnöke a Veszprém Megyei Sportszövetségnek, 2014-től haláláig pedig elnökségi tagja. Közismert szerénysége nem engedte, hogy egy általa is vezetett szervezett által adományozott díjat megkapjon, így posztumusz kaphatta csak meg.

IMG_3987

A Veszprém Megyei Sporttanács 2019/5. számú határozata alapján Tüskés Endre díjat adományoz Kocsis Miklós részére. Kocsis Miklós 1953-ban kezdett vívni, egyéniben két fegyvernemben is első osztályú minősítést szerzett és tagja volt a legjobbak között szereplő veszprémi tőr- és kardcsapatnak is. Hamar kezdte edzői pályafutását, 1963-ban segédedzői, 1966-ban edzői majd szakedzői végzettséget szerzett. A Bakony Vegyészben, a Veszprémi Építőkben és a Várpalotai Bányásznál is edzősködött, tanítványai magyar bajnoki címeket nyertek, volt, aki még a junior világbajnokságra is kijutott. A Bakony Vegyész megszűnése után 1987-ben alapította meg a Dózsavárosi Diáksport Egyesületet, így a megyeszékhelyen továbbra is sikerült megtartani szeretett sportágát. Döntő érdemei voltak abban, hogy 1996-ban egy igazi vívótermet is sikerült átadni Veszprémben, a Dózsa iskolában. Az edzői tevékenység mellett versenybíróként országos versenyek megrendezése is a nevéhez fűződik. Évtizedek óta vezeti a Veszprém Megyei Vívó Szövetséget. 81 éves kora ellenére valamennyi felsorolt tevékenységében a mai napig aktív!

IMG_3994

A Veszprém Megyei Sporttanács 2019/6. számú határozata alapján Tüskés Endre díjat adományozott Koós- Hutás László részére. Koós Hutás László atlétaként junior válogatott akadályfutó volt. Balassagyarmatról került 1982-ben Veszprémbe, akkor a VEDAC jogelődje, a BVTC, majd a VSE alkalmazta. Edzőként ma is a VEDAC-ban, a legelső munkahelyén dolgozik. 1982 óta tanítványai minden korosztályban, egyéniben, váltóban és csapatban magyar bajnokságok sorát nyerték. Tanítványai közül kiemelkedik: a világ- és Európa-bajnoki résztvevő, 13-szoros magyar bajnok hosszútávfutó, Berkovics Imre, a 16-szoros magyar bajnok közép- és hosszútávfutó Dóczi Éva, az Universiadé és háromszoros Európa Kupa győztes akadályfutó Tóth Lívia. A díj átadásának az ad aktualitást, hogy tanítványai 2019-ben szerezték meg a 100. felnőtt magyar bajnoki címet.

A Veszprém Megyei Sporttanács 2019/7. számú határozata alapján Tüskés Endre díjat adományozott Poór Gyula részére. Poór Gyula 1935-ben született. 1958-tól tanárként és sportkörvezetőként dolgozott a Várpalotai Ipari Szakmunkásképző Intézetben. 1983-ban lett a VÁÉV Veszprém csapatának vezetőedzője, majd 1984-től a Várpalotai Bányász Sportkör vezetőedzője. 1996/97-ben a FOTEX Veszprém NB I-es csapatának pályaedzője.712 alkalommal irányította a Várpalota illetve a Veszprém kézilabda csapatait, ezen mérkőzések közül 248 NB I-es mérkőzésen ült vezetőedzőként a kispadon. A Várpalotai Bányászt a megyei bajnokságtól egészen az NB I-ig vezette. 1996/97-ben pedig Magyar Kupa győzelmet ünnepelhetett a FOTEX Veszprém csapatával. 1994-ben Veszprém megye diáksportjáért kitüntetésben részesült.

IMG_4009

A KID Rock’n’Roll SE fellépését követően a Veszprém megye legjobb sportolóinak elismerése következett.

IMG_4031

A gyermek leány kategóriában „Veszprém Megye Legjobb Sportolója” Lantai Lili, a Veszprémi Honvéd SE országos bajnok tájfutója lett, edzői: Németh Zsoltné és Molnár Zoltán.

IMG_4044

A fiú gyermek kategóriában Somogyi Bence, az ajkai Sun-Dome SE Európa-bajnoki bronzérmes shotokan karetékája bizonyult a legjobbnak, edzője: Takács Miklós.

IMG_4057

A serdülő lány kategóriában „Veszprém Megye Legjobb Sportolója” Kövér Fanni, a VEDAC serdülő válogatott és többszörös magyar bajnok atlétája lett, edzője: Máhl Krisztián és Mozsdényi Dávid.

IMG_4068

A serdülő fiúk között Palasics Kristóf, a Telekom Veszprém magyar bajnok kézilabdázója vehetett át elismerést, edzője: Ivo Diaz.

IMG_4081

Az ifjúsági lány mezőnyben az idei „Veszprém Megye Legjobb Sportolója” díjat Varga Gréta Barbara, a Sportolj Velünk SE EYOF ezüstérmes atlétája lett, edzője: Tóthné Stupián Anikó.

IMG_4089

Az ifjúsági fiúk között Molnár Attila, a Sportolj Velünk SE EYOF bronzérmes atlétája kapott díjat, edzője: Tóthné Stupián Anikó.

IMG_4097

Junior női kategóriában az U23-as EB-résztvevő Kéri Bettina, a Sportolj Velünk SE atlétája kapta a díjat, edzője: Tóthné Stupián Anikó.

IMG_4111

A junior fiúk kategóriájában „Veszprém Megye Legjobb Sportolója” Fodor Dávid, a Balatonfűzfői Lövész Egylet magyar bajnok koronglövője lett, edzője: Putz István.

IMG_4125

A felnőtt női kategóriában „Veszprém Megye Legjobb Sportolója” az idei évben Mucsy Petra, a Veszprémi Taekwon-do SE világbajnok sportolója érdemelte ki a díjat, edzői: Sebestyén Pál, Kerekes Balázs és Somlai János.

IMG_4134

A felnőtt férfiak között Rasovszky Kristóf, a Balaton Úszó Klub világbajnok versenyzője bizonyult a legjobbnak, edzője: Szokolai László.

IMG_4145

A szenior hölgyek között zsinórban negyedszer lett „Veszprém Megye Legjobb Sportolója” Gosztolai Mária, a VEDAC fedettpályás világbajnok atlétája, edzője: Páli Viktor.

IMG_4155

A szenior férfiak kategóriájában Darnai János, a Herendi Taekwon-dosok Baráti Egyesületének EB bronzérmes sportolója vehetett át díjat.

IMG_4169

A csapat kategóriában az idei évben a „Veszprém Megye Legjobb Sportolója” a Telekom Veszprém férfi magyar bajnok serdülő csapata lett, edzőjük: Ivo Diaz.

IMG_4377

A speciális sport kategóriában „Veszprém Megye Legjobb Sportolója” vehetett át Csonnó Nikolett, a várpalotai Bartos Sándor általános iskola tanulója (felkészítője: Lencsésné Gerőfi Tekla), Harsányi Kitti, az ajkai Molnár Gábor általános iskola tanulója (felkészítője: Szélessy Péter), Hevesi Gergő, a várpalotai Bartos Sándor általános iskola tanulója (felkészítője: Pidl Andrea), Kovács Martin Kristóf, az ajkai Molnár Gábor általános iskola tanulója (felkészítője: Szélessy Balázs), Nagy Krisztina, a várpalotai Bartos Sándor általános iskola tanulója (felkészítője: Csáktornyai Józsefné), Pente Anita, a pápai Balla DSE sportolója (felkészítője: Czoborné Kilián Ildikó), Rupa Dominik, a várpalotai Bartos Sándor általános iskola tanulója (felkészítője: Csáktornyai Józsefné és Szukics Tibor) és Takács Cintia, a várpalotai Bartos Sándor általános iskola tanulója (felkészítője: Pidl Andrea).

IMG_4338

A szövetségi elismerések átadása zárta a díjazások sorát. Díjat vehetett át Burka Tibor, a Veszprém Megyei Asztalitenisz Szövetség Felügyelő Bizottságának elnöke, Antal Edit, a Tapolcai VSE kézilabda szakosztályának vezetője, Id. Koncz Sándor, a Kilián DSE kézilabdaedzője, Földesi Csaba kézilabda játékvezető, Sikos László és Tuczai Gyula, a Veszprém Megyei Labdarúgó Szövetség veresenybizottságának tagjai, Mihalik István, a városlődi és herendi sakkozók edzője, Csáktornyai Józsefné a várpalotai Bartos Sándor Általános Iskola gyógypedagógusa, Zatkalik Attila (posztumusz) a Balatonfűzfői Lövész Egylet egykori elnöke, Palumbi Edit tájfutóverseny szervező, térképkészítő, Lázár Bence többszörös korosztályos bajnok teniszező, Tkálics Gábor, az Ász Veszprémi Teniszezők Klubjának elnöke, Iliána Erzsébet, a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség korábbi alelnöke és Móricz Vilmos testnevelő, az ajkai Bánki Donát Természetbarát Egyesület elnöke.

Képgaléria