Nagy László is felkapta a fejét, amikor a Porto elverte a Kielcét

Háromszázhétszeres svéd válogatott mester csapata az „Építők” vasárnapi ellenfele.

Az FC Porto Sofarma eddigi három Bajnokok Ligája mérkőzéséből, két győzelméből és a címvédő Vardar Szkopjétől elszenvedett vereségéből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, Nagy László, a Telekom Veszprém sportigazgatója mégis úgy gondolja, hogy az „Építőkre” kifejezetten nehéz erőpróba vár vasárnap délután a Veszprém Arénában.

Atlétaképességű kézilabdázók
„Én csak egy vagyok azok közül, akik néhány nappal ezelőtt felkapták a fejüket, amikor a portugálok hazai pályán 33-30-ra legyőzték a lengyel PGE Vive Kielcét, Talant Dujsebajev csatpatát, és nem csak a gólzáporos győzelmük, hanem a jólszervezett, védekezésben és támadásban is príma játékuk miatt – nyilatkozta Nagy László az SzPress Hírszolgálatnak. – Tiszteletre méltó a játékosaik atlétikus felkészültsége és a csapat olajozottan működő összjátéka, ami bizonyára a folytatásban még jobb lesz, a BL betoppanó titkos esélyesének még sem nevezném őket. Egyrészt mert az idény elején vagyunk, másrészt azért sem, mert a Bajnokok Ligájában egyre több a négyes döntőbe pályázó csapat.”

A vasárnap Veszprémben bemutatkozó ellenfél, amelynek a Kielce elleni játékát látván nemréiben Lékai Máté csapatkapitány is kalapot emelt, az európai labdarúgásban tényezőnek számító FC Porto testvércsapata. A BL szereplő kézilabda együttes irányítását egy évvel ezelőtt a svéd Magnus Andersson vette át, egy játékosként 307 válogatottsággal és három olimpiai ezüstéremmel (1992, 1996,2000) büszkélkedő 53 esztendős szakember, aki korábban svéd, dán és német elsővonalbeli csapatokat is vezetett, egy évig pedig az osztrák válogatott szövetségi kapitánya is volt.

Lehetett volna Nagy László edzője is
„Még a Barcelona kézilabdázója voltam, amikor felmerült, hogy Andersson veszi át a csapatunk irányítását, de aztán nem ő kapta a megbízatást. Azóta is követem a pályafutását, tudását nagyra tartom, mestere a csapatépítésnek és a jó taktika megválasztásának.” – folytatta a sportigazgató.

Az FC Porto Sofarma majdnem „színtiszta” portugál együttes, amelyhez a közelmúltban három nagyon jó kubai, valamint egy-egy osztrák és német játékos csatlakozott. Az együttes játékstílusa részben hasonlít a spanyol iskola sajátosságaira, Nagy László meglátása szerint inkább „vegyesnek” mondható, amiben már felfedezhető Andersson „északi” irányzata mellett az is, hogy edzőként Leónban is megfordult.

„A portugál kézilabda látványosan fejlődik, ez főleg a férfi együttesekre és a válogatottjukra igaz. Sok a jóképességű fiataljuk, az pedig valóban figyelemre méltó, hogy a Porto mindössze 23 BL mérkőzéssel a háta mögött olyan együttest is kétvállra tudott fektetni, amilyen az európai elithez tartozó Kielce” - hangsúlyozta Nagy László.

A Telekom Veszprém – FC Porto Sofarma Bajnokok Ligája mérkőzés az elsőszámú klubtorna „A” csoportjában vasárnap délután 3 órakor kezdődik a Veszprém Arénában.

Szalay Péter
SzPress Sporthírszolgálat
https://www.facebook.com/sporthirszolgalat/