Kalmár Ákos nagyszerű idővel nyert 10 kilométeren és 5 kilométeren is

Fantasztikus idővel, nem hivatalos országos csúccsal nyerte Kalmár Ákos a férfiak 10 kilométeres versenyét a Debrecenben zajló hosszútávú medencés országos bajnokságon. A 10 kilométeren aratott sikerét követően vasárnap 5 kilométeren sem talált legyőzőre Kalmár Ákos.

A 20 éves Kalmár már nyáron a Négy Nemzet viadalon is bizonyította, mekkorát fejlődött, mióta januárban csatlakozott Veszprémben Rasovszky Kristófékhoz, ugyanis júliusban a Margitszigeten 1500 méter gyorson kilenc másodperccel úszott jobbat, mint tavaly a kvangdzsui világbajnokság előfutamában, ahol századra pontosan (15:00.99) teljesítette az olimpiai A szintet.

A bajai úszó most csaknem hat perccel volt gyorsabb a táv nyíltvízi Európa-bajnokánál, a címvédő, ám ezúttal csupán harmadik helyen célba érő Rasovszkynál.

Kalmár 1:45:36 órás ideje új országos csúcs - a régit Gyurta Gergely tartotta 1:46:57-tel -, bár ezek nem hivatalos rekordok, mivel a táv nem tartozik a hivatalos medencés számok közé. A második Gálicz Péter lett. A nőknél a papírformának megfelelően Olasz Anna nyert.

"Amikor idejöttünk, egyáltalán nem voltam biztos abban, hogy meglehet az országos csúcs, aztán a verseny közben már éreztem, hogy sikerül úgy úsznom, ahogy terveztem. Szerintem elég jól felépítettem ezt a versenyt. Amióta augusztusban újrakezdtük, erre készültünk, hosszúakat úsztunk, egyenletesen, most mindent meg tudtam valósítani ebből. A nyíltvizet nem nagyon akarom kipróbálni, nem vonz úgy, mint az 1500, inkább ott akarom tovább javítani az időmet, de ebbe persze Szokolai Lászlónak is van beleszólása" - idézte a magyar szövetség a győztes Kalmárt.

Eredmények, 10 km:
férfiak:
1. Kalmár Ákos (Balaton ÚK Veszprém) 1:45.36 óra
2. Gálicz Péter (FTC) 1:51.01
3. Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém) 1:51.13
nők:
1. Olasz Anna (Szegedi Úszó Egylet) 1:57.51 óra
2. Sömenek Onon Kata (FTC) 1:58.47
3. Vas Luca (Szegedi Úszó Egylet) 1:59.42


Fotó: musz.hu (archív)

A Balaton ÚK 20 éves versenyzője sokáig nagy csatát vívott a táv nyílt vízi világbajnokával, klubtársával, Rasovszky Kristóffal, de végül magabiztosan, bő fél medencényi előnnyel szerzett újabb bajnoki címet.

"A tíz kilométer még egy kicsit benne volt a testemben. Az elején jót meccseltünk Kristóffal, de sikerült véghez vinnem azt a taktikát, amit elterveztünk és ez be is jött" - mondta az M1 aktuális csatornának Kalmár, aki nyáron a Négy Nemzet viadalon is bizonyította, mekkorát fejlődött mióta januárban csatlakozott Veszprémben Rasovszky Kristófékhoz: júliusban a Margitszigeten 1500 méter gyorson kilenc másodperccel úszott jobbat, mint tavaly a kvangdzsui világbajnokság előfutamában, ahol századra pontosan (15:00.99) teljesítette az olimpiai A szintet. Kalmár megjegyezte, júliusban azért a mostaninál jobb formában volt, a célja pedig a decemberi 50 méteres ob-n, hogy 1500-on tovább javuljon.

Rasovszky Kristóf elmondta, a legjobb az volt, hogy végre lehetett versenyezni, még ha az idők nem is lettek olyanok, mint amit szeretett volna.

A hölgyeknél szintén klubtársak között dőlt el a felnőtt elsőség sorsa, és akárcsak a férfiaknál, itt is a fiatalabbik, Vas Luca lett a legjobb. A szintén szegedi Olasz Annának a 10 kilométer aranya után ezúttal be kellett érnie egy ezüstéremmel, míg mögöttük Sömenek Onon Kata csapott célba. Ugyanakkor mindhármójuknál jobbat, konkrétan új (igaz, nem hivatalos) országos csúcsot úszott az U16-17-es korosztályban induló Mihályvári-Farkas Viktória, aki Juhász Adél csúcsát adta át a múltnak, miközben csaknem 57 percen belülre került (57:00.22). A szabályok értelmében viszont csak abban a kategóriában kaphatott aranyérmet, amelybe nevezték, így ő a juniorok eredményhirdetésénél állhatott fel a dobogó tetejére.

"Nagyon örülök az időnek, igazából elég jól sikerült ez az 5 kilométer. A taktika az volt, hogy a fordulókat csináljam meg jól, és ezzel próbáljak előnybe kerülni, de igazából a táv felétől már egyedül úsztam, ami egy kicsit fura volt. Végül minden jól jött ki, sőt, jobban bírtam, mint amire számítottam" - idézte a Magyar Úszó Szövetség Mihályvári-Farkas Viktóriát.

Eredmények, 5 km:
férfiak:
1. Kalmár Ákos (Balaton ÚK) 53:20.19
2. Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK) 53:39.93
3. Székelyi Dániel (FTC) 54:36.80
nők:
1. Vas Luca (Szegedi Úszó Egylet) 58:32.02
2. Olasz Anna (Szegedi Úszó Egylet) 58:33.00
3. Sömenek Onon Kata (FTC) 59:18.75