A negyedik olimpiáját vette célba

Orbán Éva négyszeres olimpiai résztvevőként szeretne visszavonulni 2020 végén, s a tokiói kvótáért már elszántan dolgozik – hangsúlyozta Zentai Tibor, a 35 esztendős kalapácsvető edzője.

A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) kalapácsvetője számára az elmúlt év nem úgy sikerült, ahogy azt szerette volna, egy családi tragédia is beárnyékolta felkészülését. A nyári nehézségeket követően azonban decemberben újra nekiveselkedett az alapozásnak Orbán Éva azzal a céllal, hogy megpróbálja teljesíteni a 2020-as tokiói ötkarikás játékok kiküldetési szintjét.


Orbán Éva a berlini világbajnokságon, ahol 8. helyen végzett

- A magyar női mezőny elég foghíjas. Az elmúlt években a szombathelyi Gyurátz Rékán kívül nem igazán tudtak kinevelkedni olyan fiatalok, akik a nemzetközi mezőnyben is képesek érvényesülni. Évi viszont még mindig magyar csúcstartó és úgy érzi, egy utolsó nagy hajrával megszerezheti a kvalifikációt – magyarázta Zentai Tibor.

A tréner kitért rá, egyre komolyabb terhelést kap Évi, február végén a medulini edzőtáborban pedig a dobásszámot növelik, hogy a március 9-ei téli dobó ob-n elérhessen egy jobb eredményt.


Zentai Tibor tanácsot ad a Dobóakadémia fiatal tehetségének, Csatári Jázminnak

- Ha nem tudja teljesíteni a 71.50 méteres kvalifikációs szintet, és szerintem rajta kívül még sokan így lesznek, akkor más módon is kvótához juthat. A Spiriev-táblázat szerint a különböző versenyek különböző szorzókkal szerepelnek. Egy-egy országos bajnokságnak, illetve nemzetközi viadalnak sokkal jobb a szorzója, és ha öt magasabb minősítésű erőpróbán képes 68-69 méteres átlagot produkálni, akkor a világranglista helyezéssel kijuthat a olimpiára – tudtuk meg az edzőtől.

Amennyiben a téli dobó ob-n jól szerepel Éva, akkor részt vehet, a már említett Gyurátz Rékával, a téli dobó Európa Kupán is. Zentai Tibor felidézte, amikor 2013-ban új országos csúcsot ért el, és a világbajnokságon nyolcadik lett tanítványa, akkor 66 méterrel kezdte az idényt a téli dobó ob-n, a téli EK-n pedig 68 méterig jutott.


Orbán Éva a Londoni Olimpián

- Évi nagyon elszánt, jól sikerült az alapozás, a jelenlegi edzéseredményein még sokat javíthat márciusig. Egy jó kezdés a téli ob-n remek alapot jelentene a továbbiakra. Az egyetlen nehézség, ami azt hiszem, természetes, hogy 35 évesen már nem úgy regenerálódik, mint tíz éve – mondta el Zentai Tibor.

A VEDAC Dobóakadémiájának vezetője kifejtette, ha az olimpia nem sikerül, akkor életbe lép a „B”-terv, vagyis az Európa-bajnoki részvétel kiharcolása. Ehhez valamivel gyengébb eredmények is elégségesek.


Zentai Tibor, a VEDAC Dobóakadémiájának vezetője

- Évi már eldöntötte, ez lesz az utolsó éve sportolóként. Nagyon bízom benne, hogy vagy Tokióban, vagy a kontinens vetélkedőn dobókörbe állhat. Azt hiszem, bármelyik is teljesül, akkor méltóképp, tisztességesen tudja befejezni a pályafutását – fogalmazott a szakember.

Orbán Éva 2013-ban háromszor is megjavította az országos csúcsot, melyet hetedik éve tart 73.44 méterrel. Sorrendben a 2004-es Athéni, a 2018-as Pekingi és a 2012-es Londoni Olimpián képviselte a magyar és a veszprémi színeket. Hogy összejön-e a negyedik olimpiája, idén el fog dőlni. Egy biztos: háromszor már megcsinálta, miért ne sikerülhetne negyedszer is!?