Második hely a világranglistán

Mozgalmas heteket tudhat maga mögött Gaál Zsóka, az ifjú ajkai sakkozó sorrendben Tiszaújvárosban, Tallinban és Budapesten ült asztalhoz.

A jól sikerült tiszaújvárosi opent követően Zsóka szinte azonnal Észtországba repült, Tallinn adott otthont a rapid és blitz Európa-bajnokságnak. 

A 12 esztendős ajkai sakkozó a nagyobb kihívást keresve rapid (15 perc játékidő) kategóriában nem saját korcsoportjában, hanem három korcsoporttal feljebb, a 18 éves lányok között mérette meg magát, ahol a hetedik helyen végzett.

Másnap, a 14 éven aluliak Európa-bajnokságán a következő négyes (táblasorrendben) képviselte Magyarországot: Gaál Zsóka, Kolimár Kristóf, Palczert Mátyás, Farkas Ottó. A csapatvezető Palczert Miklós volt. Az együttes – érdekesség, két Ajkai Bányász SK játékos, Zsóka mellett Kolimár Kristóf, is helyet kapott benne – a kilencedik helyet szerezte meg.

A két fárasztó játéknap után következett a blitz (3 perc játékidő) Eb, ahol Zsóka a 14 éven aluli lányok mezőnyében hetedik lett, korosztályban csupán egyetlen versenyző előzte meg.

A blitz-viadal befejezése után néhány órával már indult is a repülőgép Budapestre, az ajkai versenyző másnap kora délután a felnőtt női magyar bajnokságon ült asztalhoz. Ellenfele a címvédő Havanecz Bianka női nemzetközi mester volt, a továbbjutás két játszmában dőlt el. Az első partiban Zsóka a kicsit jobb állását nem tudta fokozni, a mérkőzés döntetlennel zárult. A második partiban Zsóka a sötét figurákat vezetve viszonylag korán hátrányosabb állásba került, s kénytelen volt kezet nyújtani ellenfelének. Sajnos így a felnőtt női magyar bajnokság lezárult a számára, de az év még korántsem, Zsóka december 27. és január 4. között Lengyelországban, pontosabban Krakkóban vesz részt egy komoly megmérettetésen.

További hír, hogy az ajkai tehetség a decemberi világranglistán a harmadik helyről feljött a másodikra korosztályában.