A kézilabda-vesztegetési ügyben jóváhagyták az önmaguk ellen is vallók büntetését

Két vádlottat a bíróság - egyezségkötés alapján - elítélt a nyolc személyt érintő kézilabda-vesztegetési ügyben.

A Fővárosi Főügyészség szerdai tájékoztatása alapján a nyomozó ügyészek az egyik edzővel és az egyesületi elnökkel - a büntetőeljárási törvény rendelkezései szerint - egyezséget kötöttek, a két terhelt ezt követően önmagukra és a játékvezetőkre is terhelő vallomást tett.

Velük szemben emiatt külön vádiratot nyújtottak be, amely alapján a bíróság - jóváhagyva a Fővárosi Nyomozó Ügyészség szeptemberi indítványát - az edzőt 1 év 6 hónap 5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, az egyesületi elnököt 800 000 forint pénzbüntetésre ítélte, és mindkettőjükkel szemben vagyonelkobzást alkalmazott.

A tájékoztatás szerint az ítélet jogerős, a további hat vádlottal szemben a bírósági eljárás folyamatban van.

Szeptember elején minősített vesztegetés és vesztegetés elfogadásának bűntette miatt nyolc személlyel szemben emeltek vádat. Négy kézilabda-játékvezetővel szemben azért, mert pénzért befolyásolták a meccsek eredményét. A vádiratok szerint a két játékvezető páros - 150 és 500 ezer forint közötti összegért - 2016-ban és 2017-ben összesen öt első- és második ligás, továbbá a Ligakupában rendezett mérkőzés eredményét befolyásolta, illetve kísérelte meg befolyásolni.

Rajtuk kívül két edző, egy sportegyesületi elnök, illetve egy szakágon kívüli személy volt érintett az ügyben.

A vádlottak további játékvezetők megvesztegetését is megkísérelték, ám utóbbiak visszautasították a "vacsorára", illetve a "pálya kiegyenesítésére" felajánlott százezer forintot, és jelentették az esetet a játékvezetői bizottság vezetőinek.

A mérkőzések egy részében a vesztegetéssel célzott, kedvező eredmények az érintett csapatok közötti erőkülönbség miatt a játékvezetők befolyásolási kísérlete ellenére elmaradtak, így a kenőpénz átadására nem került sor. Más esetekben a megbeszélt összegek, vagy azok egy részének átadása is megtörtént; volt, hogy a pénzt a kézilabda-szövetség korábbi székhelyének parkolójában adták át.

A büntetőeljárás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése és felderítése alapján indult, mivel a játékvezetők egyike, egy 52 éves férfi az elkövetéskor rendőrként dolgozott, és a játékvezetést szabadidejében végezte - fűzte hozzá.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a játékvezetők esetében letöltendő szabadságvesztést indítványozott.