Nagy dobást terveznek a férfi U21-es kézisek

Kedden kezdődik Spanyolországban a férfi U21-es világbajnokság, a magyar csapat Bahreinnel, Koszovóval, Horvátországgal, Portugáliával és Brazíliával szerepel egy csoportban. A július 16-28. között zajló világesemény egyben a csapat utolsó utánpótlás versenye lesz.

A spanyolországi világbajnokságot Vigóban és Pontevedrában rendezik, Gyurka János együttese pedig elég nehéz csoportba került, a portugálokkal, a horvátokkal, a brazilokkal, a bahreiniekkel és a koszovóiakkal került egy hatosba, továbbjutás esetén pedig a német, izlandi, norvég, dán négyesből kerülhet ki ellenfél. A magyar együttesben azonban lesznek már tapasztaltabb és a felnőtt keretben is bemutatkozott játékosok, mint például Máthé Dominik, Szita Zoltán és ifj. Rosta Miklós.

- Mindig óriási megtiszteltetés a címeres mezt viselni, úgy gondolom, hogy mindenki nagyon sokat dolgozik azért, hogy egyszer a hazáját képviselhesse-mondta el Máthé Dominik a junior válogatott játékosa.- Már van némi tapasztalatom a felnőtt együttesből is, amit igyekszem majd hasznosítani a junior világbajnokságon, mindent meg fogok tenni azért, hogy segítsem a csapatot és büszkén térhessünk haza a világbajnokságról.

Máthé Dominik elmondta, hogy cél a jó szereplés, a fiúk nagy álma pedig, hogy éremmel térjenek haza a vb-ről. - Nagyon keményen dolgozunk azért, hogy minél jobb helyen végezzünk, de ez nem lesz egyszerű. Mindig mérkőzésről-mérkőzésre készülünk, így nem tudok annál konkrétabb célt megfogalmazni, mint a minél jobb szereplés és hogy büszkén érkezzünk haza a tornáról. Szeretnénk az 1., 2. helyen tovább jutni a csoportból, és szeretnénk érmmel hazatérni.


Fotó: MKSZ

- Az európai együttesek igen magas színvonalat képviselnek, így bármelyikük jó eséllyel pályázhat a vb-elsőségre – latolgatta az esélyeket a balatonfüredi jobbátlövő. -  Nem szabad elfelejteni, hogy utánpótlás korosztályban egy év alatt is rengeteget fejlődhet egy játékos, illetve egy csapat. Az ázsiai együttesek ellen sosem könnyű játszani, ők teljesen más játékstílust képviselnek, mint amit megszoktunk, így ők is okozhatnak meglepetéseket.

Gyurka János szövetségi edző elmondta: - A magyar kézilabda egyik legfontosabb feladata, hogy a felnőtt csapatok számára nemzetközi tapasztalattal és rutinnal rendelkező játékosokat képezzen. Csoportunk erős, de a játékosok nagyon keményen dolgoztak a felkészülési időszakban. Célunk természetesen minél jobb helyen végezni, de ahogy mondtam, kemény ellenfeleink vannak. Mivel ez a csapat nem vett részt két évvel ezelőtt az U19-es világbajnokságon, így kevés tapasztalattal rendelkezünk a nem európai együttesekkel szemben.

Férfi U21-es világbajnokság, Spanyolország (Vigo és Ponteverda), 2019. július 15-28.
A-csoport: Szlovénia (4., 13., 1.), Spanyolország (6., 2., 5.), Szerbia (8., 18., 8.), Tunézia (-, 11., -), Japán (-, 8., -), Egyesült Államok (-, -, -)
B-csoport: Franciaország (1., 1., 2.), Egyiptom (-, 14., -), Svédország (9., 5., 10.), Nigéria (-, -, -), Koreai köztársaság (-, 12., -), Ausztrália (-, -, -)
C-csoport: Portugália (10., 7., 4.), Horvátország (2., 4., 6.), Magyarország (divízió I 1., -, 11.), Brazília (-, 19., -), Bahrein (-, 22., -), Koszovó (-, -, -)
D-csoport: Németország (3., 9., 3.), Izland (7., 10., 7.), Norvégia (12., 17., 9.), Argentína (-, 21., -), Dánia (5., 3., 12.), Chile (-, 16., -)

A csapatok nevei mögött sorrendben a 2016-os U18-as Európa-bajnokságon, a 2017-es U19-es világbajnokságon és a 2018-as U20-as Európa-bajnokságon elért helyezéseik.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
Július 16., kedd, 20:30: Magyarország–Bahrein (Tv: Sport1)
Július 18., csütörtök, 18:00 Magyarország–Koszovó (Tv: Sport1)
Július 19., péntek, 18:30: Magyarország–Horvátország (Tv: Sport1)
Július 21., vasárnap, 20:00 Magyarország–Portugália (Tv: Sport1)
Július 22., hétfő, 20:30: Magyarország–Brazília (Tv: Sport1)

A magyar keret:
Kapusok: Győri Kristóf, Nagy Martin
Mezőnyjátékosok: Borzas Uros, Csomor Tamás, Gábor Marcell, Kecskés Dániel, Kerkovits Gyula, Kristóf Mátyás, Máthé Dominik, ifj. Rosta Miklós, Schäffer Zsolt, Spekhardt Gergő, Szita Zoltán, Szűcs Bence, Tóth Péter, Ubornyák Dávid