Ezüstérmes váltócsapat

Két, országos bajnoki versenyszámban indultak - és remekeltek - múlt hétvégén a Veszprémi Honvéd SE tájfutói.

Pomáz és környéke adott otthon Magyarország 2019. évi Egyéni Éjszakai, valamint Egyesületi Váltóbajnokságának.

A két versenyszámot a sportág számára szinte teljesen új terepen rendezték meg, utoljára az 1990-es évek közepén tartottak tájékozódási futó versenyt errefelé, a Majdán-fennsíkon pedig még sosem. A pályák sok, merőben eltérő jellegű tereprészt érintettek; a fennsíkon az egykori kőbányászat nyomán gödrök sokasága, a lankásabb hegyoldalakon a régebbi mezőgazdasági művelést felváltó, változatos növényzet, a meredekebb oldalakon pedig tekintélyes sziklaszirtek és kőmezők várták a futókat.


Egyesületi Váltóbajnokságon II. helyezést elérő női csapat: Gaschler Emma, Lantai Lili, Lantai Boróka, Varsányi Kinga és Mérő Dominika
(Fotó: Máthé István)

A tájékozódás a sötétben, éjszakai körülmények között, mindössze a fejlámpák fényére hagyatkozva hatványozottan nehéz feladatot jelentett ezen a különleges adottságú területen. Mindezt a térségre éjjel lezúduló, intenzív zivatar tetézte, a mezőny nagy része szakadó esőben teljesítette a távot. Az embert próbáló nehézségek ellenére a Veszprémi Honvéd Sportegyesület tájfutói remekül helyt álltak, és 3 arany-, 2 ezüst- és egy bronzérmet szereztek.

Másnap, a váltóbajnokságon már lényegesen szelídebb időjárási körülmények fogadták a csapatokat. A két kiemelt mezőnyben (Férfi és Női kategória) 5-5, azonos egyesülethez tartozó, különböző korcsoportú versenyző alkothatott egy csapatot, míg a szenior férfiaknál négy-, a szenior nőknél pedig háromfős csapatok mérkőztek meg egymással. A csapattagok egymás után (egymást váltva) teljesítették az egyedi pályakombinációkat.


Éjszakai Bajnokság F40A kategóriában arany-, illetve ezüstérmet szerzett Molnár Attila (1.) és Vereszki Tibor (2.)
(Fotó: Máthé István)

Bár egy óvás miatt több kategória eredményét törölték utólag a rendezők (így a VHSE Férfiak között induló váltójának remek 3. helyezése, és a F170A-ban elért 2. helyezés sem lett hivatalos), két ezüstérmes csapatnak így is örülhettek a veszprémiek.

Különösen értékes a Női mezőnyben elért eredmény. A lányok húsz, ötfős csapat között végeztek a 2. helyen, a budapestiek mögött, nagyon szoros küzdelemben, verseny közben egy ideig az élen is álltak, végül a legfényesebb éremről mindössze 1:20 perccel maradtak le. A harmadikként beérkező csapat utolsó futója több mint 36 perc elteltével ért célba mögöttük, azaz igencsak elhúztak a mezőny maradék része előtt.

Eredmények
Egyéni Éjszakai OB:
F40A: 1. Molnár Attila, 2. Vereszki Tibor
F70A: 3. Andrási Lajos
N18A: 2. Mérő Dominika
N50A: 1. Németh Zsoltné
N55A: 6. Kaszásné Boa Ágnes
N70A: 1. Komár Béláné

Egyesület váltó OB:
Női: 2. Gaschler Emma, Lantai Lili, Lantai Boróka, Varsányi Kinga, Mérő Dominika
F250A: 2. Andrási Lajos, Bikki Sándor, Bacsó Attila, Vereszki Tibor
N150A: 4. Böröczkyné Makai Anna, Németh Zsoltné, Széplaki Erika; 5. Wieder Ilona, Csizmadiáné
Szóládi Annamária, Gaschler-Gyeviki Nóra
N180A: 4. Komár Béláné, dr. Nagy Zsuzsanna, Kaszásné Boa Ágnes