Aranyérem és EB-kvóta

Hét métert javítva eddigi legjobbján nemcsak junior magyar bajnoki címet szerzett Péringer Márk, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) diszkoszvetője, hanem kvalifikálta magát a korosztályos Európa-bajnokságra.

A fővárosban bonyolítják le a hétvégén a junior és utánpótlás korú atléták országos magyar bajnokságát. Az első napon lépett dobókörbe Péringer Márk diszkoszvető, aki elképesztő teljesítménnyel 56.64 méteres új egyéni csúccsal nyerte a számot.

Az eredménye egyébként új megyei rekord is, ráadásul ezzel indulási jogot szerzett a nyári korosztályos Európa-bajnokságra, amelyet a svédországi Borasban rendeznek meg.

Mozsdényi Dávid, Márk edzője érdeklődésünkre elmondta, nem indult túl jól a szezon tanítványának.

mozsdenyi_peringer

- Még nem heverte ki a tavalyi lábsérülését, ezért elég sokáig nem tudtunk szökdelő, a gyorsaságát fejlesztő gyakorlatokat végezni. Aztán az első súlyemelő felmérésnél megsérült a csuklója, emiatt két hónapig az erőfejlesztést is minimalizáltuk. Március végén tudtuk elkezdeni a tényleges munkát, amikor a többiek már előttünk jártak, s ez a versenyeredményeken is meglátszott – magyarázta a tréner.

A szakember hozzátette, Márk ráadásul lelkileg is egy kisebb hullámvölgybe került, edzéseken, vagy a versenyek előtt a bemelegítések alkalmával rendre kiválóan dobott, aztán téthelyzetben nem sikerült kihozni magából a maximumot. Szerencsére sikerült úrrá lenni ezen, és jó formában, s mentálisan megerősödve várták a junior ob-t.

- Az elmúlt két hétben már könnyített munkát végeztünk, mert szerettünk volna mindenképpen kijutni az Európa-bajnokságra. A számításunk be is jött, Márk hatalmas csúccsal, több mint öt métert verve riválisaira, utasította maga mögé a mezőnyt – hangsúlyozta Mozsdényi Dávid.

Az 56.64 méteres eredmény jelenleg Európában a huszadik legjobb, de az edző szerint az Eb-ig hátralévő öt megméretésen még képes lesz javulni tanítványa, s akár 58-59 méterig is eljuthat. Azzal az eredménnyel pedig döntőbe juthat a kontinensvetélkedőn, ami a legfőbb céljuk.

Az országos bajnokság további eredményeiről is hamarosan beszámolunk.