Korszakok érnek véget a Szeged–Veszprém bajnoki döntőn

A K&H Férfi Kézilabda Liga döntőjében szegedi és veszprémi részről is lesz olyan korszakos játékos, aki utolsó hazai fellépésére készül jelenlegi klubja színeiben. Akad, akinek adódik, adódhat még alkalma a jövőben pályára lépni aranyrangadón, de legtöbbjüknek egészen biztosan az utolsó következik.

Tavaly tíz év után fordult a kocka, így most a MOL-Pick Szeged várja címvédőként, és miután idén mindhárom találkozásuk során győzedelmeskedett (legutóbb a kupadöntőben), esélyesként is a Telekom Veszprém elleni finálét. Mindez azt jelenti, hogy a végső párharc visszavágóját rendezik a Tisza-parti városban. Azaz a játéktól visszavonuló Nagy László, a komplett magyar kézilabdázás egyik, a 21. századot tekintve vitathatatlanul legnagyobb alakja hazai viszonyok között előbb a veszprémi szurkolóktól búcsúzhat el, majd magyar csarnokban ott lép pályára utoljára, ahol a karrierje elkezdődött, Szegeden.

Mikor a még férfiasodó, vékony, hosszú végtagjaival csupaláb-csupakar 17 éves langaléta srác bemutatkozott az élvonalban, szakmai berkekben már ismert volt az egyébként is remek szegedi korosztályból a szó átvitt értelmében is kimagasló jobbátlövőben rejlő potenciál. Ami hamar megmutatkozott, minek eredményeként 2000-ben világrekordot jelentő összeget fizetett érte a Barcelona (a miheztartás végett 350 ezer dollárt), ahol tizenkét éven át nyűgözte le a legmagasabb igényeket támasztó közönséget, a végén csapatkapitányként. 2012-ben visszatért Magyarországra, de már nevelőegyesülete legfőbb riválisához, Veszprémbe. A bajnoki címeket egészen az elmúlt szezonig sorban gyűjtögette, de a Bajnokok Ligájában eddig nem akart összejönni, az ami a Barcelonával kétszer sikerült. A '15-ben és '16-ban a döntő összejött, de előbb épp a katalán együttes nem adott esélyt, majd a Kielce űzött csúnya tréfát a Veszprémmel, mínusz kilencről feltámadva. 39 évesen, a bajnoki döntő után még kap egy végső esélyt Nagy, hogy élete utolsó találkozóján magyar csapattal is felüljön Európa trónjára, amihez elsőként az elődöntőben épp a lengyeleken vehet revansot.


Fotó: Hajráveszprém.hu (archív)

A sportigazgatói székbe ülő Nagyhoz hasonlóan a nála két évvel fiatalabb, a bakonyiakhoz egy évvel később érkező Momir Ilics is két trófeával zárná két évtizedes karrierjét, ugyanis a szerb balátlövő szintén bejelentette, hogy vége. Akárcsak társa, a jövőben is marad a Veszprém kötelékében, ám mielőtt még a szakmai stáb tagja lesz, ő is célba veszi harmadik BL-sikerét – az első veszprémit.

Mikler Rolandra egészen más okból vár különleges meccs, ugyanis a Veszprém kapusa a következő szezontól visszatér Szegedre. Oda, ahol korábban négy évet húzott le, mielőtt 2014-ben a két helységnévtábla közti utat fordítva járta volna meg. A válogatott kapusa profiként közelít a meccshez, és akkor megy majd át a hídon, mikor odaér. Nem foglalkozik a jövővel, ezért is hangsúlyozta, jelenleg a kölni Final4 sem előzheti meg a döntőt, mert „annyira fontos a bajnokság, hogy minden más csak az után jöhet”.

Rajtuk kívül René Toft Hansen távozik a bakonyiaktól, ám az olimpiai bajnok dán beálló mindössze egy év után áll tovább a Benficához.

A másik oldalon Marin Sego egyike a biztosan váltóknak, az ő helyét veszi át Mikler. A horvát 2016 óta védte a Szeged kapuját, jövőre már a Montpellier-ben teheti ezt. A szélső Pedro Rodríguez meg a Balatonfürednél folytatja.

Mégsem hasonlítható egyikük helyzete sem Balogh Zsoltéhoz, aki a döntő második meccsén köszön el a címvédőtől, melyet 2012 óta szolgál. Ez idő alatt a klub történetének legeredményesebb BL-góllövőjévé vált, egyedüliként átlépve a 300 gólos határt, miközben vezére volt az EHF Kupát nyerő együttesnek is. A csúcsot minden bizonnyal az egy évvel ezelőtti bajnoki elsőség jelenti, amit a napokban megismételhet, majd Tatabánya felé veszi az irányt. Úgy érzi, Juan Carlos Pastornál már csak harmadik lenne a posztján, ami kevés játéklehetőséget jelentene. A városban azonban hálásak azért, amit a hét esztendő alatt tett, a napokban Szeged Sportolója díjban részesült a válogatott jobbátlövő.