Veszprém Cross: Kemény menet után

Igazi crossos, esõs idõben rendezték a LOcarGO-Bikemag Veszprém Cross versenyt, ami a versenyzõk mellett a technikát is megviselte.

Az idõjósok egy ideje esõt jeleztek erre a vasárnapra, amit kivételesen eltaláltak. Ennek ellenére a három futamon 155-en álltak rajthoz, ami ilyen idõjárás mellett hazai viszonylatban kiemelkedõ. A helyszín a tavaly már bevált állatkert melletti parkerdõ, a Gulya-domb, ami megfelelõ adottságokkal rendelkezik egy cyclocross versenyzéshez.

Az elsõ futam után Vas apuka örülhetett a legjobban, hiszen kettõ kategóriában is - U17 férfi és U17 nõ - az elsõ helyen értek célba gyermekei, Balázs és Blanka. A hét körös, 11:45-kor induló futamban Zathureczky Márk utcahosszal hagyta le az egész mezõnyt, amihez az is hozzájárult, hogy a három körig vezetõ Dina Dániel technikai gond miatt kiállni kényszerült.

A nõk mezõnyében Orosz Anita tovább növelte a SuperCross gyõzelmeinek számát, a kazincbarcikai futam után ismét a dobogó legmagasabb fokára állhatott és a Master1-es és Elit férfi gyõztes mellett õ is az MTD fûnyíróját vihette haza.

Orosz Anita (Trek SE) a nõi futam gyõztese így értékelt: "Nekem tetszett a verseny, szeretem, ha valamilyen oknál fogva technikás. Attól, hogy saras még inkább technikássá vált, ez nekem kedvezett. Örülök, hogy megúsztam a technikai problémákat, valószínû azért, mert folyamatosan tekertem és így tisztult a váltó, nem lett semmi károm szerencsére. Sok olyan része volt a pályának, ahol lehetett látni a mezõnyt, így láttam is, hogy sikerül tartani az elõnyömet. Sajnáltam, hogy nem tudtam kimenni még egy körre (mert Márk elõttem ért be pár másodperccel), pedig az utolsót még meghúztam volna."

A 13 órai rajtban a korábbi futamok szlovákjait osztrákok váltották, akik csak kis mértékben tudtak beleszólni a megszokott eredményekbe a futam elején csak Hauer Gerald maradt elöl a Búr-Fejes-Wouter-Buruczki-Szalay fogattal. Néhány kör után Fejes Gábor (Dr. Bátorfi - Agria KTK) "eltûnt" az élrõl, technikai probléma miatt kiállni kényszerült. A cyclocross versenyek egyik favoritja, Buruczki Szilárd (Merida Maraton Team - CST) feléledni látszik, hiszen ezúttal a második helyig hajtotta a bringát a "belga" Wouter Cleppe (Alpinebike Team RAM) után és Búr Zsolt (Alpinbike Team Endura High5 Giant) elõtt.

Az U23-at nyerõ Dina Marci (PCCC) így látta a versenyt belülrõl: "Végre igazi cross versenyen volt. Elõjöttek a szélsõséges körülmények, ami azért eléggé megnehezítette a versenyt. A rajt után az elsõ körben kb. a 6 helyrõl sikerült elesnem egy sáros kanyarban. Sajnos elég sokan elmentek, onnan próbáltam meg felérni. A hetedik körben sajnos figyelmetlen voltam és felütöttem az elsõ kereket és majdnem egy teljes kört mentem defektes kerékkel, néha futva. A technikai zónában kicseréltük és mentem tovább, de akkor sajnos a motivációm kicsit alábbhagyott. Örülök, hogy sikerült megnyernem az U23-at."

A master 1-es mezõnyében Cser Gábor (PCCC) és Szabó András (Peloton SE) között sprintbefutó döntött, elõbbi javára. A harmadik helyre pedig egy osztrák, Teubenbacher Gerald (RC Sunpor St.Pölten) érkezett.

Tóth András, a futam fõszervezõje a közösségi oldalakon keringõ kritikákat így látja: "Az idõjárás ellenére is sikerült hozni a tavalyi indulói létszámot, amit sikernek tartok, hiszen még így is 10-20%-kal több, mint a sorozat eddigi futamain. Az osztrák versenyzõk jelenléte és pozitív visszajelzései pedig egy új irányt jelentenek, ami mindenképp a versenyzõk és a verseny fejlõdését szolgálja. A következõ lépés a nemzetközi rang megszerzése, amihez a költségvetésünket dupláznunk kellene."

A teljes eredménylista itt érhetõ el:
http://balaton-team.com/images/2014_eredmenyek/supercross15_veszp3.xls