Jelentős változások a kosarasoknál

Andorka Zoltánnal és Szájer Józseffel beszélgettünk a VESC férfi kosárlabda csapatánál történt nyári változásokról, illetve a felkészülésről.

Az előző idényben a dobogón végzett az együttes. Pár hónap távlatában mennyire volt reális a végeredmény, végezhetett volna előrébb is a csapat?

- Végezhettünk volna jobb helyen is, ha Sopronban az utolsó két büntetőt értékesíteni tudjuk, vagy ha hazai pályán a Bonyhádot öt pontnál nagyobb különbséggel verjük. A végelszámolásban a Bonyháddal azonos mérleggel zártunk, de az összevetésben három ponttal jobbnak bizonyultak, így végeztünk a dobogó harmadik helyén. Ez az eredmény teljesen reálisnak mondható, még úgy is, hogy a Bonyháddal holtversenyben fejeztük be a bajnokságot, hiszen a tolnaiak erősebb csapattal rendelkeztek, mint mi – mondta Andorka Zoltán, a VESC kosárlabda szakosztályának vezetője.

A nyár egyik legfontosabb változása a csapatnál, hogy Molnár István közel tíz év után új utakra lépett, s a Törökbálint kispadját foglalta el.

- Molnár István még velünk kezdte el a nyári alapozást, azonban a komoly terveket szövögető törökbálintiak hívásának nem tudott ellenállni. Sajnos ennek köszönhetően a felkészülés során két hétig nem volt vezetőedzőnk, s így a másodedzőnk, egyben csapatkapitányunk Mérész Csaba irányította az edzéseket. Ennek ellenére ez a hirtelen változás nagy lemaradást eredményezett a felkészülésben, a velünk egy osztályban szereplő csapatok előrébb tartanak, ezt a győri tornán tapasztaltuk is. Két hét keresés után Szájer Józseffel sikerült megállapodnunk, aki az NB1-ben és az NB1/B-ben is dolgozott, tapasztalt edző, s ő rá vár a feladat, hogy ezt a játékosállományt, csapatot összerakja.


Fotó: archív

Kik távoztak, illetve kik érkeztek az együtteshez?

- Szabó Balázs követte Molnár Istvánt Törökbálintra. Jilling László a nagy rivális Bonyhádhoz igazolt, míg Nagy Róbertre egy nagyon komoly térdműtét vár, valószínűleg rá az egész évben nem számíthatunk, valamint Bovánovics Miklós pályafutása befejezése mellett döntött. Az érkezők oldalán említhetjük a center Horváth Rolandot, ő Pápáról igazolt Veszprémbe, illetve visszatért hozzánk a szintén center poszton bevethető Fekete Csaba, a megszűnt Fehérvári csapatból. Két első évfolyamos egyetemista is csatlakozott a kerethez. Takács András Zalaegerszegen sajátította el a kosárlabda alapjait, Dreifinger Zsolt pedig az Albacomp utánpótlás csapatában nevelkedetett. Ők képviselik a fiatal korosztályt, érdemes rájuk figyelni, a jövőre nézve van bennük potenciál. A szintén fiatal, pápai nevelésű Bogdán Erik is ősztől Veszprémben pattogtatja a labdát, ő Győrből teszi át a székhelyét. Fekete Csabához hasonlóan, az egy évi paksi kitérőt követően Faragó Péter is visszatért a gárdához – ismertette a játékmozgásokat Andorka Zoltán.

Említetted az utánpótlást, s a fiatal játékosokat. A helyi nevelésű utánpótlás korú játékosokból kik azok, akik a felnőtt csapatnál is szóba jöhetnek?

- A felnőttekkel edz rendszeresen 4-5 játékos az utánpótlás csapatból, például Kovács Balázs, Baksa Szabolcs, Száraz Tamás, Molnár Bertalan, Horváth Dániel. Közülük biztos lesz olyan játékos, aki majd tagja lesz a felnőtt gárda keretének. A lehetőség adott a játékosok számára, s majd a munkájuk, hozzáállásuk, teljesítményük alapján elválik, hogy ki kaphat lehetőséget az első csapatnál. Számítunk ezekre a fiatalokra, szeretnénk, ha több helyi nevelésű játékos is majd meghatározó tagja legyen az NB1/B-s együttesnek – fejtette ki Andorka Zoltán.

A csapat költségvetése mennyiben változott az elmúlt idényhez képest?

- Bennünket is megérintett az az egyre csökkenő „szél”, ami a többi sportág klubjait is. Az egyesületnek, s vele együtt az egész kosárlabda sportnak évről évre nehezebb dolga van. Azok a cégek, vállalatok, akik eddig támogattak minket, szintén egyre kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, így a támogatók száma folyamatosan csökken. Igyekszünk ilyen körülmények között is a legjobb, legerősebb csapatot összehozni. Mi az előtt sem arról voltunk híresek, hogy a legjobb költségvetéssel rendelkező klubok között lennénk az NB1/B-ben. A mi csapatunkat mindig a szakmai munka emelte az eredményes csapatok közé – emelte ki a csapat első embere.

Változik-e a bajnokság lebonyolítása erre a szezonra?

- Az alapszakasz lebonyolítása marad a régi, azonban a rájátszás változik. Az alapszakasz után a csapatok play off rendszerben folytatják a küzdelmet, ahhoz hasonlóan, mint három éve volt, amikor a Salgótarján került fel a legmagasabb osztályba. A play-offban az 1-4. helyen végzett csapatok keresztbe játszanak, s a párharc a kuparendszernek megfelelően zajlik, a győztes pedig továbbjut. A két döntőbe jutott együttes két győztes mérkőzésig harcol a bajnoki címért. Az idén kevesebb csapat indul az NB1/B-ben, mert négy gárda visszalépett (pl. Pápa, Fehérvár KC) a küzdelmektől, és csak három együttessel sikerült feltölteni a létszámot. Nálunk, a Nyugati csoportban így csak 11 gárda indul, ez, és a lebonyolítás megváltozása miatt az idényben sajnos kevesebb mérkőzést fogunk játszani – zárta gondolatait Andorka Zoltán.

A VESC irányítását Szájer József vette át Molnár Istvántól. A 42 éves tréner, aki irányítóként két bajnoki címhez, és Magyar kupa győzelmekhez segítette a Körmendet, majd edzőként a sárvári klubnál tevékenykedett.

- A tavaly előtti szezon befejeztével mindenképpen Sárváron képzeltem el a szakmai munkát, s el is kezdtem, azonban érkezett számomra egy olyan lehetőség, hogy megmutathatom magamat a legfelsőbb osztályban, s mivel ez minden edző legfőbb álma, elvállaltam a felkérést. Sajnos ez egy nagyon rövid kitérő volt, de számomra ez az időszak is nagyon hasznos volt a szakmai fejlődés szempontjából. A mostani szezon előtt egyeztettem a sárváriakkal, ahol kicsit későire sikerült a beszélgetésünk, mikor már edzőt találtak, illetve ekkor érkezett a felkérés a veszprémiektől, mi lenne, ha idejönnék Veszprémbe dolgozni. Sokat nem gondolkodtam rajta, egy-két nap alatt sikerült megállapodnunk a közös munkáról – fejtette ki Szájer József, a VESC újdonsült vezetőedzője.

- Az életem a kosárlabda, elég hosszú időt eltöltöttem ebben a játékban, s azt remélem, hogy elég sok dolgot át tudok majd adni a játékosoknak abból az időszakból, amit én átéltem. Meglátjuk, hogy ez majd mire lesz elég, de reménykedem. Már az elmúlt tornán látva, közel felét visszakaptam annak, amit pár edzésen gyakorolgattunk. Az előttünk lévő egy-két hét nagyon kemény lesz a játékosok számára is, hogy rászokjunk arra a ritmusra, amit a bajnokságban fogunk játszani, s megfelelőképpen tudjuk képviselni továbbra is Veszprémet.


Fotó: archív

- Ez a társaság sokra hivatott, s reméljük, hogy el is jutunk oda, ahova szeretnénk jutni, de még most az út közepén járunk, és ez az út rögös, döcögős lesz. Bízom benne, ez az egy-két hét elég lesz, hogy kellőképpen felkészülve, úgy vágjunk neki a bajnokságnak, hogy van egy célunk, melyet el szeretnénk érni, s ez a cél ott lebegjen mindenki szeme előtt – mondta Szájer József.

Milyen tornán szerepeltetek eddig, s milyen felkészülési mérkőzések várhatóak még a csapat számára?

- Két héttel ezelőtt Győrben szerepeltünk egy felkészülési tornán, ahol a házigazdákkal, illetve az MTK Törökbálinttal játszottunk egy-egy mérkőzést. Láttuk, hogy nagyon sok kihagyás volt, valamint nem olyan feladat, ami a kosárlabdával lett volna kapcsolatos. Azt is láttam, hogy a játékosok, akik régebb óta játsszák ezt a játékot, az ő rutinjukkal megoldható lesz ennek a kiküszöbölése. Most hétvégén a Honvéd tornán veszünk részt, ahol három mérkőzést játszunk, s ide már bővebb repertoárral érkezünk, nem felfedve az ászokat, azok mindig talonban maradnak. A lényeg az, hogy összeszokjon a társaság, megszokjuk egymást, és akkor teljes mellszélességgel vághatunk neki a bajnokságnak – osztotta meg észrevételeit a csapat mestere.

Milyen típusú edzők közé sorolod magad?

- Hosszú ideig játszottam ezt a játékot, s ezért nemcsak edzőként, hanem játékosként is megpróbálok gondolkodni, ezáltal nagyon gyorsan reagálva a történésekre. Az NB1/A csoportjában eltöltött két hónap során nagyon sok mindent tanultam. Ez az időszak hasznomra vált, s lehiggadva, mindig azt tartom szem előtt, hogy a csapat bármi áron is, de győzzön – zárta a beszélgetést Szájer József.

A 2011/12-es alapszakasz menetrendje

2011.09.18. 17:00 Kozármisleny (idegenben)
2011.09.23. 18:30 Nagykanizsa (otthon)
2011.09.30. 19:00 Sárvár (idegenben)
2011.10.07. 18:30 Győr (otthon)
2011.10.15. 18:00 Treff (idegenben)
2011.10.21. 18:30 PVSK (otthon)
2011.11.06. 18:00 TF-Budapest (idegenben)
2011.11.11. 18:30 Újbuda (otthon)
2011.11.25. 17:00 SMAFC (idegenben)
2011.12.02. 18:30 Bp. Honvéd (otthon)
2011.12.16. 18:30 Bonyhád (otthon)
2012.01.13. 18:30 Kozármisleny (otthon)
2012.01.22. 17:00 Nagykanizsa (idegenben)
2012.01.27. 18:30 Sárvár (otthon)
2012.02.10. 19:00 Győr (idegenben)
2012.02.17. 18:30 Treff (otthon)
2012.02.26. 18:00 PVSK (idegenben)
2012.03.02. 18:30 TF-Budapest (otthon)
2012.03.11. 19:00 Újbuda (idegenben)
2012.03.16. 18:30 SMAFC (otthon)
2012.03.23. 16:00 Bp. Honvéd (idegenben)
2012.04.01. 18:00 Bonyhád (idegenben)