Minimális vereség a soproni rangadón

Tizennégy veretlenül megvívott mérkőzés után, a Sopron otthonában szenvedett kétpontos vereséget a VESC NB1/B-s kosárlabdacsapata.

Feldobás után Veszprém hozhatta a labdát, Mérész szerencsés kosarával a vendégek szereztek vezetést. Bausz kosaraival fordított a soproni csapat (5-2), majd Csaplár-Nagy és Balogh révén tartotta előnyét a SMAFC-NYME. Bovánovics és Nagy is “csatlakozott” Mérészhez a pontszerzést illetően. Szorosan védekeztek a csapatok, de az első negyed 6. percétől gödörbe került mindkét csapat. Pontatlan dobások és eladott labdák jellemezték a játékot. A negyed utolsó másodperceiben Nagy félpályán túlról eleresztett dobása a gyűrűben landolt, ezzel 25-20-ra alakítva az állást.

A második szakaszt a csereként beálló Szlávik kosaraival kezdte a SMAFC-NYME. Innentől kezdve akadozott a játék mindkét oldalon. Távolról kifejezetten pocsékul céloztak a soproniak. A félidő előtt nem sokkal a Halász ellen ítélt kétséges szabálytalanság utáni reklamálásért technikai hibát kapott a hazaiak szakvezetője, Vetési Imre. A felzárkózási lehetőséget azonban nem tudta kihasználni a Veszprém, maradt a tíz pont körüli hazai vezetés.

Elérkezett a harmadik negyed, amely korábban mindig kritikus volt az egyetemiek számára. Öt perc elteltével mindössze egyetlen kosarat szereztek Baloghék. A vendégek Bovánovics triplája és Nagy duplája révén egalizáltak, majd Szabó ügyes palánk alatti játékának köszönhetően öt ponttal meg is léptek. A hátralévő percekben viszont egyértelműen a soproniak irányították a játékot, akik Balogh szép és ponterős játékának köszönhetően visszavették a vezetést. A vendégek faultproblémákkal küzdöttek, három játékosuk is négy személyinél járt.

A záró etapban szinte minden támadás után változott a vezető csapat kiléte. A Veszprémnél egyértelműen Nagy vitte a prímet, a SMAFC-NYME-nél pedig Balogh szerezte az olykor látványos kosarakat. Gyorsan összejött hazai oldalon a négy csapathiba, a Veszprém pedig ritkán hibázott a büntetővonalról. Az utolsó percben sem dőlt még el semmi, sőt. Csaplár-Nagy kimaradt dobása után úgy tűnt, hogy a vendégek diadalmaskodnak. Mérészék azonban nem tudtak élni a lehetőséggel és egy, a hazai kispad előtt kialakult kavarodásban eladták a labdát. Bedobás után Szabó szabálytalankodott Karácsonyival szemben, aki az edzői székben ülő Vetési Imrével ütközött össze. Szerencsére nem történt komoly baj. A soproni irányító mindkét dobása sikeres volt (77-76). A Veszprém a nagy kapkodásban ismét eladta a labdát, majd újból Karácsonyi harcolt ki egy személyit. Csak az első büntető volt sikeres, de a vendégek nem használták ki a hátralévő időt és egy félpályás kosárral kísérleteztek, amely pontatlan volt - számolt be a mérkőzésről a ferfikosar.smafc.hu.

Molnár István: Mindkét csapat alaposan felkészült a másik játékából. Sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, a hazaiak leginkább a lepattanók megszerzésében jeleskedtek, s így a szünetre hét pontos előnyt szereztek. A szünet után a veszprémiek előbb egyenlítettek, majd a vezetést is sikerült átvenniük (43:48), de a hazaiaknak sikerült újítani, s a negyed végére ismét náluk volt az előny. Az utolsó tíz percben a veszprémiek sok büntetőt hagytak ki, továbbra is meggyűlt a bajuk a lepattanókkal, így a soproniak tíz másodperccel a vége előtt maguk javára fordították az összecsapást.

SMAFC-NYME - Veszprémi Egyetem SC 78:76 (25:20, 16:14, 19:21, 18:21)

VESC: Nagy 23/9, Mérész 13/6, Szabó 12, Bovánovics 6/3, Jilling 10/6. Cserék: Szathmáry 2, Kiskós, Baksa, Pintér, Oltárczy 2, Kiss B. 8, Kovács B. Vezetőedző: Molnár István