Drámai bajnokavatás

Döntőhöz méltó izgalmak közepette, négygólos hátrányból fordítva győzte le az MKB Veszprém KC a Pick Szegedet a bajnoki döntő harmadik mérkőzésén.

Harmadszor találkozott vasárnap az MKB Veszprém és a Pick Szeged csapata, a párharc hivatott eldönteni, hogy ki nyeri meg idén a magyar bajnoki címet. Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása a mérkőzés előtt 2-0 volt a veszprémiek javára, így a hazai publikum okkal készült a bajnokavatásra. Veszprémi győzelem esetén négy játékos – Dejan Peric, Evgeny Lushnikov, Eklemovic Nikola és Nagy Kornél – is utoljára ölthette magára az MKB mezét.

A szokásosnak mondható kezdőcsapathoz képest több változás is volt: Iváncsik Tamás helyett Gulyás Péter játszott, valamint Eklemovic és Perez is helyet kapott a kezdő sípszót követően. Mindkét csapat nehezen lendült bele a játékba, az első gólt a vendégek lőtték a 3. percben, melyet Lékai szerzett, ám erre gyorsan reagált Gulyás (1:1). Ezután a Tisza-partiak kicsit elhúztak, a 8. percben 2:5 volt az állás Balaz góljával, amit három veszprémi találat követett Sulic, Vujin és Perez révén (5:5). A folytatásban felváltva estek a gólok, a 15. percben a kisebb lendületvesztésen átesett szegedi csapat vezetője, Skaliczki időt kért. A bakonyiakon látszott a fáradtság és szervezetlenség, talán a katari túra utáni klímaváltozás viselte meg a játékosok egy részét, mindenesetre hiányzott a csapat játékából a megszokott lendület.

A 18. percben vezetett először az MKB Iváncsik Gergő góljával (7:6), ám a szegediek Butenko duplájával fordítottak (7:8). A 22. percben Stranovsky kétperces kiállítást kapott, a hazai csapat büntetőt dobhatott, ami Vujin ugyan kihagyott, Iváncsik Gergő és Gulyás azonban javított (10:9). Butenko egyenlítése és Stranovsky lövése után (10:11) Mocsai Lajos időt kért. A félidőre 11:12-s állásnál és kettős emberelőnnyel (Bajorhegyi és Stranovsky kapott két percet) ment pihenni a hazai csapat.

A közönség jelentős teljesítmény javulás reményében várta a második félidőt, ám csak a 10. percben örülhettek veszprémi gólnak, melyet Iváncsik Tamás lőtt (12:14). Azt, hogy a szegedi csapat nem húzott el több góllal, csak Pericnek volt köszönhető, a veszprémi védekezés nem a megszokott hatékonysággal dolgozott, sok szabadon hagyott terület, ember jellemezte játékot. A 13. percre a szegedi csapat már négy góllal vezetett (12:16), amit hiába faragott le Vilovski és Perez kettőre, a 17. percre ismét visszaállt a négygólos különbség (14:18).

A mérkőzés elvesztésének rémképe azonban annyira lázba hozta a közönséget és a játékosokat, hogy erőt vettek magukon, és Vujin valamint Eklemovic góljaival 16:18-ra módosították az állást, és a 19. percben időkérésre kényszerítették a vendég csapat edzőjét. A védekezés keményebb lett a félidő második felében, amit Zubai mezcseréje is mutatott. Bár a szegedi előny kitartott a 24. percig, Sulic egyenlített, és visszahozta a játékba a veszprémi csapatot. Az utolsó öt percet az egész aréna állva szurkolta végig, plusz egy emberként támogatva a csapatot a bajnoki címért. Sulic egyenlítése után a szegedi csapatnak már nem volt esélye a győzelemre, a hazaiak érezték, hogy nyerni tudnak, még Iváncsik Gergő sérülése sem állíthatta meg őket, a 29. percben Iváncsik Tamás góljával 21:19 volt az állás.

Az utolsó perc sok izgalmat tartogatott magában, Eklemovicot piros lappal küldték le a bírók, a megítélt büntetőt Butenko értékesítette (21:20). Az utolsó támadást a hazaiak vezethették, rutinosan tartották a labdát, majd az utolsó másodpercben, szinte a dudaszóval egy időben landolt Vujin labdája a szegedi kapuban, így a végeredmény 22:20 lett, és a veszprémiek a 19. bajnoki címüket ünnepelhették.

Az egész mérkőzésen nagy volt a feszültség, egyrészt a bajnok cím megszerzésének tétje miatt, másrészt a veszprémi csapat nem egészen azt a formáját mutatta, amit eddig megszokhattunk tőle. A mérkőzés izgalmát az adta, hogy a Szeged a vártnál jobban, a Veszprém a vártnál rosszabbul játszott. Amilyen váratlan volt a 13 gólos győzelem a Pick Szeged otthonában, legalább annyira váratlan volt a mai szoros, kiélezett mérkőzés is.


Fotó: Foto24.hu

MKB Veszprém KC - Pick Szeged 22-20 (11-12)

Veszprém: Dejan Perics – Gulyás Péter 3, Marko Vujin 5/1, Nikola Eklemovics 1, Renato Sulic 3, Carlos Pérez 3, Iváncsik Gergő 2, csere: Mirsad Terzic, Evgeny Lusnyikov 1/1, Császár Gábor, Uros Vilovszki 1, Iváncsik Tamás 3, Nagy Kornél
Edző: Mocsai Lajos

Szeged: Mikler Roland – Tomas Stranovsky 6, Zubai Szabolcs, Herbert Gábor, Bajorhegyi Ádám 1, Vadkerti Attila, Törő Szabolcs 1, csere: Lékai Máté 4, Maros Baláz 1, Dusan Beocsanin, Maxim Butenko 6/1, Grünfelder Péter, Frantisek Sulc 1.
Edző: Skaliczki László

Kiállítások: 8, illetve 10 perc
Hétméteresek: 3/2, illetve 3/1

A párharc végeredménye: 3-0 az MKB Veszprém javára

9

Képgaléria