Súlylökő párbaj a város szívében

Magyarország első atlétika világbajnoka, Márton Anita szerint hagyományt kellene teremteni az első alkalommal megrendezett köztéri viadalból. Szép számú közönség, nagyszerű hangulat, új egyéni csúcsok az 1. Veszprémi Súlylökő Párbajon.

Nem mindennapi vállalkozásba vágott a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club, hiszen hazánkban még sosem rendeztek köztéri súlylökő versenyt. Hogy az eseményen hiteles eredmények születhessenek, ezért geodéták mérték be a területet és eszerint alakították ki a szakemberek a pályát. A tér enyhe emelkedése miatt a dobókört egy emelvényen alakították ki a szervezők, a résztvevő 14 sportoló innen végezhette el kísérleteit.

A tizennégy meghívottat hét párba osztották egyéni legjobb eredményük átlaga szerint be – még közvetlenül a verseny előtt is módosítva a párokat a legkiegyensúlyozottabb erőviszonyok érdekében -, így valamennyi duó nagyjából azonos szinten állt.

A kilátogató szép számú közönség – legalább háromszázan gyűltek össze az Óváros-téren – fantasztikus hangulatot varázsolt a különleges helyszínre. Az eseményen tiszteletét tette Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke is.

A bemelegítést követően mindenki a színpadra figyelt, ahol a városi önkormányzat meghosszabbította támogatási szerződését a VEDAC-cal. Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Németh Attila, a klub ügyvezető igazgatója írta a 2024. december 31-ig szóló kontraktust. Az is kiderült, a 25 millió forintos éves támogatási összeg 2019-től az infláció mértékével megemelkedik majd.

A párbajon az indulók hat kísérletet mutathattak be. A szabályok szerint minden dobónak a legjobb próbálkozása számított bele a pár átlagába. Óriási csata alakult ki a dobogós helyekért. Végül az Aranyi Ferenc (VEDAC) Detrik Balázs (Ikarus BSE) duó nyert 16.23 méteres átlaggal, megelőzve a Krizsán Xénia (MTK) Fekete István (KARC) kettőst, amelynek 15.85 méter lett az eredménye. A harmadik helyet a Zsivóczky-Farkas Györgyi (Budapest HSE) és Kovács László (Ikarus BSE) páros szerezte meg 15.71 méteres teljesítménnyel.

Az eredményhirdetésen külön díjazták a legjobb női, illetve férfi eredményt elérő atlétát Ovádi Péter országgyűlési képviselő közreműködésével. Ezt a díjat a hölgyeknél a világbajnok, olimpiai bronzérmes Márton Anita érdemelte ki 18.06 méterrel, míg az uraknál többször megjavítva egyéni legjobbját Kovács László kapta 17.71 méterrel.

Márton Anitát a viadalt követően megrohamozták az autogramkérők, de így is szívesen válaszolt kérdéseinkre.

- Remélem, hagyományt teremthettünk ezzel a viadallal. Nagyon jó kezdeményezés ez a verseny, hiszen a szó legszorosabb értelmében közelebb hozhattuk a nézőkhöz a súlylökést. A sportág népszerűsítése érdekében sokkal több ehhez hasonló, újszerű viadalra van szükség – fogalmazott.

A 29 esztendős sportoló kifejtette, az elmúlt héten még edzőtáborban volt, nagyon kemény munkát végzett, így érthetően a formája még nem az igazi. A hétvégén már Sanghajban a soron következő Gyémánt Liga versenyen áll dobókörbe, ahol azért már jobb eredményre számít.

A Békéscsabai AC sportolójának az idén az egyik legfontosabb viadal a berlini Európa-bajnokság lesz, ahol szeretné megdönteni eddigi legjobb eredményét (19.87).

- Berlinben arra törekszem majd, hogy megjavítsam egyéni csúcsomat. Szeretném végre átlépni a bűvös 20 méteres határt – szögezte le.

Zsivóczky-Farkas Györgyi arról beszélt, nagyon jól érezte magát Veszprémben, elképesztő hangulata volt a párbajnak, ráadásul kifejezetten jó partnert is kapott a versenyben.

A 33 esztendős, fedett pályás Európa-bajnoki bronzérmes hétpróbázó az idei szezonban először versenyzett szabadtéren.

- Jól illeszkedett a párbaj a felkészülésembe. Bevallom, a formám még nem az igazi, de ez remélhetőleg hétről, hétre javulni fog. Bízom benne, hogy máskor is megrendezik ezt a versenyt, a felfokozott hangulatban mi is sokkal jobban tudtunk teljesíteni.

Györgyi hozzátette, már rendelkezik az Európa-bajnoki részvételhez szükséges szinttel, de azt a szövetség dönti el, hogy nevezi-e.

- Berlinben szeretném az idei legjobbamat nyújtani és szeretném megmutatni, hogy még sokra vagyok képes. Ezt az évet ennek rendelem alá – húzta alá.

Orbán Éva, magyar csúcstartó kalapácsvető azt mondta, társai nevében is köszöni, hogy ilyen sokan kilátogattak az eseményre.

- Bár a súlylökés nem a fő számom, azonban így is nagyon jól éreztem magam. Jó lenne, ha minden évben sort keríthetnénk erre a párbajra – mondta.

7

Képgaléria