Fájó vereség Rosztovban

A hajrában, fontos pillanatokban hibázó FTC-Rail Cargo Hungaria 23-21-re kikapott az orosz Rosztov Don otthonában a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntőjének szombati nyitányán.

A 12-es mezőnyben egyedül a Rosztov érkezett a maximális nyolc ponttal a középdöntőre, az FTC 7 ponttal vágott neki a folytatásnak.

Sok hibával kezdett a magyar bajnok, és mivel a 10. percig csak kétszer talált be a norvég kapus, a világ legjobbjának tartott ex-győri Katrin Lunde hálójába, Elek Gábor vezetőedző időt kért. Ettől nem javult a játék, és negyedóra elteltével már 8-4-re vezetett a Rosztov. A cserék viszont új lendületet adtak, és a vendégeknek sikerült felzárkózniuk a szünetig.

A második játékrész derekáig jól tartotta magát az FTC, 15-14-re feljött, ám amikor közel került az egyenlítési lehetőség, sorozatban háromszor volt eredményes az orosz együttes, pedig még emberhátrányban is volt a mérkőzésnek ebben a szakaszában.

Nem törtek meg a magyarok, jobb lett a védekezésük és a támadójátékuk is, így 19-18 lett az állás. Ám az egyenlítés megint elmaradt, a kritikus pillanatokban megremegtek a kezek, és Lunde könnyedén hárított.

A folytatásban is volt esély a pontszerzésre, mégis a Rosztov maradt százszázalékos, míg a Ferencváros első vereségét könyvelhette el a BL-ben.


MTI Fotó: Koszticsák Szilárd (archív)

A Ferencváros vezetőedzője, Elek Gábor a vereség és a gyenge helyzetkihasználás miatt csalódottan nyilatkozott a lefújást követően a mérkőzést közvetítő Sport Televíziónak.

"A hazai pálya is segítette az önmagához képest gyengébben teljesítő orosz csapatot, de nem a játékvezetésre utalok, hanem a megszokott környezetre. Mi sajnos nem tudtunk úgy koncentrálni, ahogyan kell, sok buta, taktikai jellegű hibát követtünk el. Pontosabban kellett volna játszanunk, annak viszont örülök, hogy volt tartásunk, és ezzel a nagyon rossz játékkal is pariban tudtunk lenni ellenfelünkkel."

Az edző elárulta: szokatlan érzés számukra a vereség, mert az FTC az augusztus végén rendezett hazai Szuperkupa-mérkőzés óta nem kapott ki.

"Vissza kell állnunk arra a koncentrációs szintre, amelyen az előző félévben voltunk, és kell még egy nagyon pici idő számunka" - vélekedett Elek Gábor.

Az FTC jövő szombaton a norvég Larvikot fogadja.

Női BL, középdöntő, 1. forduló:
1. csoport:
Rosztov Don (orosz) - FTC-Rail Cargo Hungaria 23-21 (13-11)

később:
Larvik (norvég)-Thüringer HC (német) 18.30
vasárnap:
Baia Mare (román)-Fleury Loiret (francia), Nagybánya 17.00

2. csoport:
később:

Győri Audi ETO KC-Buducnost Podgorica (montenegrói) 16.00
Vardar Szkopje (macedón)-CSM Bucuresti (román) 17.30
vasárnap:
Midtjylland (dán)-Sävehof (svéd), Ikast 17.00

A középdöntő február végén zárul, a két hatos csoport legjobb négy helyezettje keresztbejátszik az áprilisi negyeddöntőben, és a párharcok győztesei jutnak a május 7-8-i budapesti négyes döntőbe.